Foodblog: Magische momenten bij Wijnhuis de Blauwe Camer

Vanaf het moment dat we het domein Sint-Catharinadal in Oosterhout betreden wordt de avond een aaneenschakeling van magische momenten. We nemen je graag mee naar deze hemelse plek op aarde. 


Het indrukwekkende klooster uit omstreeks 1400, omringd door wijngaarden en oude kloostertuinen, straalt een prettige serene rust uit. Onderdeel van het domein is restaurant Wijnhuis De Blauwe Camer. Gastvrouw Tessa neemt ons mee naar het zonnige terras, midden tussen de wijnranken en schenkt een Spaanse Cava voor ons in. Door de stevige body en fijne mousse perfect voor bij de zomerse amuse van Hollandse nieuwe met romige tzatziki en bloemetjes uit eigen kloostertuin. Een zinnenprikkelende start van een culinaire avond. 

Bij Wijnhuis de Blauwe Camer bepaal je het aantal gangen van het Signatuurmenu en zie je vanzelf wat het seizoen de eeuwenoude tuinen van het klooster brengt. Verrassend en efficiënt in de strijd tegen keuzestress en voedselverspilling. Wij kiezen 5-gangen met begeleidende wijnen en ja, wij lusten alles. Terwijl een warme kloosterbol met kruidenolie en verse tuinkers uit eigen kruidentuin wordt geserveerd, zien we dat je het Signatuurmenu kunt uitbreiden met mooie bijgerechten als oesters en charcuterie.

Voor de eerste gang worden we naar onze tafel binnen begeleid, het belooft een frisse avond te worden. Het restaurant is sfeervol en we zitten meer dan comfortabel. Ook hier weer die rust. Sereen, een tikkeltje mystiek zelfs? Je voelt bijna de geschiedenis van dit bijzonder “Huis van God en Huis van mensen”. Onze eerste gang is een perfect gegaarde makreel met een mooie crème van avocado en feta. De verse tuinboontjes en geroosterde courgette komen uit de Kloostertuin. De verfijnde smaken en de presentatie verraden een vakkundige keukenbrigade met lef. Er wordt een fruitige minerale witte wijn uit Hongarije bij geschonken, wat zorgt voor een mooi samenspel met de frisheid van de feta en de kruidigheid van de saus. 


Wat opvalt is het team. Attent, bevlogen en bovenal oprecht. Aandachtig maar nooit te aanwezig. De setting is daardoor intiem. Omdat je aan alles voelt dat je in goede handen bent, geef je je snel over aan het grote genieten. Zoals van het volgende gerecht; een perfect bereide zeebaars met een salade van paksoi en groene asperges uit de Kloostertuin en een zachte crème van limoen. De intense Spaanse Moscatell seco met zijn expressieve fruittonen, blijkt voor het zilte frisromige visgerecht de perfecte match. 

De volgende gang is een smaakvolle verse pasta Carbonara met tartaar van huisgerookte tonijn. Een onverwachte maar oh zo mooie combinatie. Daar waar de smaken van de krachtige pancetta en pecorina en de zilte zachte tonijn elkaar ontmoeten, ontstaat een onverwacht feestje in de mond. De Verdeca uit Puglia, met zijn charmante aroma’s van mediterrane kruiden, honing en rode appel, verhoogt de feestvreugde. 

Het hoofdgerecht is een mooi krokant gebakken entrecote van Iberisch varken met kimchii van gefermenteerde kool uit de kloostertuin en een krachtige saus van chorizo en gepofte knoflook. De elegante Peique, een rode Spaanse wijn van de vrij onbekende druif Mencia, is vrij licht en fruitig maar heeft door zijn houtrijping voldoende expressie voor dit intens gerecht. We worden vanavond verrast door originele wijn-spijs combinaties waarbij we onbekende, maar overheerlijke wijnen mogen leren kennen. 

Wanneer alle gangen van hetzelfde hoge niveau zijn weet je dat het geen toeval is maar vakmanschap. Een combinatie van ervaring, talent en bovenal: liefde voor het vak. De avond vliegt voorbij, we komen aan bij de desserts. Zoet én hartig, want kiezen blijft moeilijk voor ons. 


Bij het kaasplankje met stroop en gebrande paranoten wordt een vintage Madeira uit 1999 geschonken. De notige wijn is een bijzonder prettige begeleider voor bij de intense smaken van de mooie kaasjes. Het taartje van pure chocolade blijkt pure vreugde! Prachtig opgemaakt, met zalige witte chocolademousse, een crumble van pistache en frisse frambozen uit eigen kloostertuin. Hier wordt een dessertwijn uit Zuid Afrika bij geschonken. Weltevrede is een interessante, steenrode zoete dessertwijn met intense tonen van rijp fruit. 

Bij restaurant Wijnhuis De Blauwe Camer draait alles om gastronomisch genieten, op een magische locatie. Dit jonge ondernemerskoppel Maikel en Tessa zorgt, samen met het hele team, voor een ervaring die je niet snel zult vergeten. Terwijl wij genieten van cappuccino met huisgemaakte friandises kijken wij terug op een magische avond. Bedankt, en tot snel!