Foodblog: Tapas en Fiesta bij EsPintxos

Heb je zin in een heerlijk lange borrelavond gevuld met tapas, muziek en goed gezelschap? EsPintxos is de nieuwe plek voor een avondje uit, gevestigd midden in het bruisende centrum op de Grote Markt! Hier wordt lekker eten gecombineerd met live muziek waardoor je hier makkelijk de hele avond kan vertoeven. Regelmatig worden hier thema-avonden georganiseerd, vanavond staat compleet in het teken van salsa! 

Zodra je bij EsPintxos binnenstapt, waan je jezelf in Spanje. Het zachte licht, de warme kleuren, de hoge tafels en de tonnen met krukken eromheen brengen een stukje van Spanje terug op de Grote Markt. Aan de linkerkant, tref je een prachtige lange bar waar je een ruime keuze aan vers bereide pintxos ziet. Pintxos zijn een traditionele snack uit het Baskenland: een regio in het noorden van Spanje. 

Bij aankomst worden we vriendelijk ontvangen en krijgen we uitgebreid uitleg over het concept en het verloop van de avond. Op de kaart vind je een uitgebreide keuze aan Spaanse tapas maar we starten onze avond met het uitzoeken van een aantal pintxos aan de bar. 

Aan de bar kun je namelijk je favoriete reguliere of uitgebreid belegde pintxos uitkiezen, waarna je deze direct kunt meenemen. De pintxos worden elke dag vers bereid door de chefs met telkens nieuwe variaties, ze zijn rijkelijk belegd met een goede afwisseling tussen vis, vegetarisch en vlees.

Na de pintxos volgen de eerste tapas gerechten. De Spaanse keuken is enorm divers en dat zie je terug in de gerechten uit verschillende regio’s op de kaart. Het vriendelijke personeel denkt graag met je mee en delen favoriete tapasgerechten met je. Kan of wil je niet kiezen tussen al dat lekkers? Dan is de Tabla Del Chef een perfecte keuze, dit is een uitgebreide borrelplank waarbij de chef de lekkerste tapas speciaal voor je uitzoekt. 

Het is een goede mix van de Nuestras Tablas (verschillende borrelplanken) en een van de favorieten op de kaart. Wij begrijpen wel waarom! We krijgen een uitgebreid plateau met verschillende vissoorten zoals Boquerones (gemarineerde ansjovis), Jamon Cebo Campo Paleta & Jamon Duroc (Spaanse hammen), Croquetas (diverse kroketjes, handgemaakt!), Manchego picante, Verduras mixtas con Queso Azul (gegrilde groente met blauwe kaas, een hele lekkere combinatie wat ons betreft!), en diverse tapas de carne (vlees) waaronder Chorizo & Iberico. 

Na deze heerlijke Tabla Del Chef borrelplak kiezen we voor een aantal warme tapas. Opnieuw staat onze tafel vol met heerlijke tapas gerechten, waaronder de Chorizo en Fuego (chorizo van de barbecue). Deze chorizo worst is niet alleen sterk van smaak en erg lekker, het is ook een heus spektakel wanneer je dit gerecht besteld. De chorizo wordt namelijk aan tafel verwarmd door deze in brand te steken. Naast de chorizo worst bestelde we ook nog de Calamares (gefrituurde inktvisringen) met alioli, Piemento de Padron (gegrilde groene Padron pepers) met zeezout en Patatas Bravas (gefrituurde aardappeltjes) met pittige bravas saus en alioli.  

Net als in Spanje is uitgebreid natafelen hier heel goed mogelijk. We sluiten af met een frisse Tarte de Queso (cheesecake) en een EsPintxos koffie. Dit is een koffie met Gecko karamel likeur en een flinke toef slagroom. Terwijl we genieten van het dessert, worden de eerste tafels en stoelen aan de kant gezet om de dansvloer vrij te maken voor de salsa avond. Zodra de dansvloer vrij is, stroomt deze direct vol. Bij EsPintxos kun je later op de avond ook terecht voor een dansje en iedereen heeft er zin in!EsPintxos neemt je graag mee op smaakreis door verschillende regio’s van Spanje met een uitgebreide tapaskaart en vers bereide pintxos. Daarnaast organiseren ze regelmatig thema-avonden zoals deze salsa-avonden. Tenslotte kun je elke zaterdagavond naast een hapje bij hen ook terecht voor een dansje, de borrelavond gaat namelijk elke zaterdagavond geleidelijk over in disco voor een echte fiesta. Het team staat graag voor je klaar om de leukste muziek te draaien en de lekkerste drankjes voor je in te schenken voor een gezellige avond uit. Of zoals ze zelf al zeggen: ‘Fiesta like there is no mañana’ want stil zitten is geen optie!