De Kapel in het Park

Stationsstraat 28a, Etten-Leur

De Kapel in het Park is een nieuwe horeca-locatie, een bistro/lunchroom, in het Oderkerkpark in Etten-Leur. Lees verder

De Kapel in het Park is een nieuwe horeca-locatie, een bistro/lunchroom, in het Oderkerkpark in Etten-Leur. Met buitenterras.

Geschiedenis
In 1889 werd in Etten-Leur in het huidige Oderkerkpark een nieuw gasthuis gebouwd, genoemd naar de heilige Elisabeth van Thüringen die zich ingezet had voor armen en zieken: het St. Elisabethgasthuis.

Volgens pastoor Van Wees van de Lambertusparochie was er behoefte aan een gasthuis voor armen, zieken, hulpbehoevenden en oude van dagen. Vanzelfsprekend werd in het gasthuis ook een kapel ingericht. Het eerste gebouw stond parallel aan de Stationsstraat en de hoofdingang was aan de Oude Bredaseweg.

In 1934 vond een uitbreiding van het gasthuis plaats. Door toename van het aantal behandelingen in het ziekenhuis was dit noodzakelijk. Echter de benodigde financiën ontbraken en volgens de berekeningen van de penningmeester was de exploitatie van het ziekenhuis niet rendabel te krijgen. Daarom werd besloten tot het bouwen van een serre en werd een ziekenkamer opgeofferd voor het ziekenhuis. Wel werd een nieuwe driebeukige kapel gebouwd. Het ontwerp was van de Gebr. Oomen, architecten uit Oosterhout. De bouwstijl was neogotisch, in navolging van Kuijpers: sober uitgevoerd in baksteen, ramen en deuren met spitse bogen. Net als de vorige verbouwing werd het werk gegund aan de laagste inschrijver, de firma Gobbens uit Etten-Leur. De kapel werd aan de noordzijde van de oostvleugel gebouwd aan de kant van de Stationsstraat.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog haalde de Duitse bezetter, net als bij de andere kerken in Etten-Leur, de klok uit de toren en voerde die af naar Duitsland ten behoeve van de oorlogsindustrie. Kort na de oorlog werd een nieuwe klok terug geplaatst.
In 1971 werd het oude gasthuis gesloopt en verhuisde de instelling naar de Bernardlaan. Alleen de kapel bleef overeind en kwam in eigendom bij de gemeente. Het gebouw kwam vervolgens in gebruik bij de Nieuwe Nobelaer voor allerhande kunstzinnige activiteiten.

In 2022 kreeg de kapel de status van Gemeentelijk Monument en verkocht die gemeente de kapel aan de familie Van Dijk-Grootens, Barbara en Sylvester. Hun bedoeling is om het Oderkerkpark nieuw leven in te blazen. Vanuit de kapel zullen in de toekomst dan allerhande activiteiten worden georganiseerd voor allerhande doelgroepen, jong en oud. Van kleine concerten en voorstellingen, tot een speurtocht, sportdag en picknick. Het Oderkerkpark gaat weer attractief worden. 

Bij de kapel (bistro/lunchroom) is nu ook een buitenterras . Een plek voor ontmoeting!

Gedurende de renovatie is de kapel in de oude stijl hersteld. Het is absoluut een pareltje geworden. De boogconstructie van het dak is weer zichtbaar, evenals de plafond- en muurschilderingen (met de 12 apostelen) en zo ook de prachtig betegelde vloer.

Openingstijden van De Kapel in het Park (vanaf 10 juni):

  • Maandag: gesloten
  • Dinsdag: gesloten
  • Woensdag: 10:00-17:00 uur
  • Donderdag: 10:00-17:00 uur
  • Vrijdag: 10:00-17:00 uur
  • Zaterdag 10:00-17:00 uur
  • Zondag: 12:00-17:00 uur
  • Borrelcafé, Eetcafé, Podium
  • Koffie, lunch & lekkers