Q&A Wonen

Ik heb woonruimte gevonden. Wat moet ik allemaal regelen?

Inschrijven gemeente
Lees hier hoe je je kan inschrijven bij de gemeente Breda

Adreswijziging doorgeven
Rond je verhuizing is het belangrijk om je adreswijziging door te geven. Na inschrijving bij de gemeente Breda geeft de gemeente de verhuizing door aan je zorgverzekeraar, de belastingdienst en DUO. Dat betekent dat je daar geen adreswijziging hoeft door te geven. Dat moet je nog wel even doen bij bijvoorbeeld de huisarts, bank, onderwijsinstelling en sportclub.

Woonverzekering afsluiten
Als je woonruimte hebt gevonden, dan is het belangrijk dat je ook woonverzekeringen afsluit, zoals inboedelverzekering en/of opstalverzekering. Onder inboedel valt alles wat je kan oppakken en meenemen. Alles wat vast zit aan het huis en wat je niet kan weghalen zonder het te beschadigen, valt onder de opstalverzekering. Bij een kamer heeft de huisbaas waarschijnlijk al een opstalverzekering afgesloten, maar vraag het voor de zekerheid na. Word je zelf eigenaar van een woning? Dan moet je in elk geval een opstalverzekering afsluiten. Vergelijking hier de woonverzekeringen. Sluit je verzekering af op de website van je gewenste verzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering sluit je af zodat schade die jij aanbrengt aan spullen van anderen gedekt is. Op een rechtsbijstandverzekering kun je aanspraak maken als er een conflict ontstaat en er juridische kosten worden gemaakt. Het Informatiepunt Wettelijke Aansprakelijkheid geeft onafhankelijke informatie over rechtsbijstandverzekeringen, check deze website voor meer informatie.

Inschrijven huisarts en tandarts
Vergeet niet om je in te schrijven bij een huisarts en tandarts in Breda. Hier lees je meer over inschrijven bij zorgaanbieders. Het is voor iedereen verplicht om een zorgverzekering af te sluiten.


Ik heb woonruimte gevonden. Met welke kosten moet ik naast huur in elk geval rekening houden?

Servicekosten
Het is belangrijk dat je nagaat waar de huurprijs uit bestaat. Betreft het de kale huurprijs of zijn servicekosten inbegrepen? Dit kan om de volgende zaken gaan:

  1. Schoonmaak van gemeenschappelijke ruimtes
  2. Gas, water en licht in gemeenschappelijke ruimtes
  3. Verwarming indien dit niet per woonruimte geregeld is
  4. Klein onderhoud - Glasverzekering
  5. Kosten voor huismeester
  6. Administratiekosten

Gas, water en licht
Het kan zijn dat de kosten voor gas, water en licht al in de huurprijs zijn opgenomen. Dit bedrag wordt dan opgeteld bij de kale huur. Als de woonruimte exclusief wordt verhuurd, dan kies je zelf een energieleverancier. De kosten zijn afhankelijk van je woonsituatie. Nibud geeft je een inzicht in de verwachte kosten. Vergelijk hier de leveranciers voor gas, water en licht voor jouw woonruimte.

Internet en televisie
Ook de kosten voor internet en televisie zijn niet altijd huurprijs opgenomen. Is dit bij jou het geval? Dan kies je zelf de leverancier voor internet en televisie. Hier kun je leveranciers vergelijken. Vraag je vooraf af wat jij belangrijk vindt om af te sluiten. Misschien is alleen internet al voldoende? Tegenwoordig kun je vaak live televisie kijken via internet en met een Chromecast kun je beelden op de televisie afspelen.

Gemeentelijke belastingen
Naast de kale huur en servicekosten heb je te maken met gemeentelijke belastingen. Let op: de onroerendezaakbelasting (OZB) mag de verhuurder niet langer aan de huurder doorberekenen. Bij de rioolheffing, afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting mag dit wel. Bij de gemeente kun je opvragen hoe hoog de bedragen voor gemeentelijke belastingen zijn. Rond eind februari ontvang je (digitaal) je aanslag.

Verzekeringen
Als je woonruimte hebt gevonden, dan is het belangrijk om verzekeringen af te sluiten, zoals inboedelverzekering en/of opstalverzekering, maar ook aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering. Bij de vraag “Ik heb woonruimte gevonden, wat moet ik allemaal regelen” wordt meer informatie gegeven over deze verzekeringen.


Ik heb woonruimte gevonden. Heb ik recht op huurtoeslag?

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten van je woonruimte. Om huurtoeslag te krijgen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Ga hier na of je in aanmerking komt voor huurtoeslag. Ook achteraf is het soms mogelijk om huurtoeslag aan te vragen, dus ga nog even na of je vorig jaar recht had op huurtoeslag.

Ik heb woonruimte gevonden, maar nog geen inrichting. Waar kan ik terecht?

Je bepaalt natuurlijk helemaal zelf hoe jij je woonruimte wil inrichten en welk budget je daar aan uit wil geven. Online kun je veel voor je inrichting vinden, bijvoorbeeld in de webshops van woonwinkels. In Breda zelf kun je ook op veel plekken terecht. Wil je graag nieuwe spullen, dan kun je bijvoorbeeld naar de Ikea in Breda, de Xenos of de woonboulevard gaan. Wil je spullen een nieuw leven geven? Loop dan eens binnen bij een van de kringloopwinkels of neem online een kijkje op Marktplaats of de facebookgroepen Marktplaats Breda en Omstreken en Gratis in de gemeente Breda!

Weet je niet goed hoe je je woonruimte moet inrichten? Maak eens een plattegrond op Floorplanner en je ontdekt vanzelf wat past bij jouw woonruimte en wensen.

Ik heb woonruimte, maar er zijn problemen met de huisbaas. Waar kan ik terecht?

Het is belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over je rechten en plichten. Daarnaast kun je gratis juridische hulp en advies krijgen bij de Juridisch loket breda.
De Landelijke Studentenvakbond kan je ook helpen. De Studentenlijn helpt je met juridische vragen over huur. Ook kun je checken of je te veel huur betaald voor je woonruimte.

Ik heb sinds mijn studententijd meer uitgaven waar ik rekening mee moet houden. Wat kan mij helpen om overzicht te houden?

Als je studeert en zeker als je dan ook nog op jezelf gaat wonen, komen er veel kosten op je af. Het wordt aanbevolen om een overzicht te maken van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Een overzicht helpt om te voorkomen dat je geld tekort komt. Nibud heeft een maandbegroting voor studenten opgesteld die je kan gebruiken voor het maken van een overzicht.

Ik ben een internationale student. Hoe bereid ik mijn studietijd in Breda voor?

Platform Breda Internationals ondersteunt de internationale community van Breda en wil ervoor zorgen dat internationals zich in Breda welkom en thuis voelen. Leer alles over studeren en wonen in Breda op de Website.
Ook studentenvereniging ESN voor internationale studenten helpt je met voorbereiden. Zij kunnen je helpen als je vragen hebt, maar ze organiseren ook allerlei activiteiten. Word lid en kom in contact met andere studenten.