Bisschopsmolen open voor bezoek

Bisschopsmolen Etten-Leur

In de regel is de molen iedere zaterdag open. Wanneer de wimpel in top is, dan ben je van harte welkom van 13.30 uur tot 17.00 uur. Lees verder

In de regel is de molen iedere zaterdag open. Wanneer de wimpel in top is, dan ben je van harte welkom van 13.30 uur tot 17.00 uur. Het kan ook voorkomen dat de molen op vrijdag open is in plaats van op zaterdag. Dit is bijvoorbeeld het geval op vrijdag 26 mei; 27 mei gesloten.
Let op de blauwe wimpel. Wanneer de blauwe wimpel in top is, dan is er steeds de mogelijkheid voor een rondleiding.

Na overleg eventueel ook op andere dagen.

Het historische pand de Bisschopsmolen is gebouwd in 1744 en is de vijfde molen die achtereenvolgens op deze plaats staat. De eerste molens zijn erg belangrijk geweest in de ontstaansgeschiedenis van Etten, het latere Etten-Leur.

In de noordoostgevel bevindt zich de fraaie stichtingssteen, die in opdracht van bouwheer Guilielmus Philippus de Herzelles, bisschop van Antwerpen, geplaatst werd. Hij liet ook het devies “Praesum et Prosim”, “moge ik zo aan het hoofd staan dat ik tot nut strekke”, aanbrengen. De connectie met het bisdom Antwerpen komt doordat Etten en Leur tot 1853 tot het diocees Antwerpen behoorden.

De Bisschopsmolen die er nu sinds 1744 staat, is de opvolger van de standerdmolen die in 1596 herbouwd werd nadat de vorige tijdens de 80-jarige oorlog door “Staatschen, in Zevenbergen gelegerd” in 1586 brand was gestoken.


Bisschopsmolenstraat 235, 4876AM Etten-Leur