Fototentoonstelling Vrije Vogels

De Grote Kerk Breda

Vrije Vogels, een fototentoonstelling van 14 internationale topfotografen in de Grote Kerk Breda Lees verder

Vrije Vogels door de lens van internationale topfotografen

De mens heeft altijd gedroomd van vliegen. Maar het lukt ons nog steeds niet dat op dezelfde vrije manier als vogels te doen. Misschien is dat waardoor ze ons zo fascineren. De kleurrijke veren, de sierlijke beweeglijkheid, de kracht van hun vleugels, de melodieuze zang en de magische dans in de lucht hebben door de eeuwen heen veel kunstenaars geïnspireerd. De Grote Kerk Breda en BredaPhoto bundelen hun krachten en brengen dit najaar 14 internationale topfotografen die hun eigen visie op deze wonderlijke wezens geven samen in fototentoonstelling Vrije Vogels.

Volière van de wereld
Vrije Vogels is als een volière van de wereld, van bekende stadsvogels tot de vogels in verre landen. De verschillende perspectieven van de fotografen nodigden de bezoeker uit om de vogels te bewonderen in hun leefomgeving. Soms als snel passerende schaduwen tegen het felle licht van de zon, dan weer oog in oog in close-up. De foto’s tonen de verscheidenheid aan werelden waarin vogels leven en roepen tegelijkertijd vragen op over bedreigingen voor hun leefomgeving, waarvan klimaatverandering de meest alarmerende is. Dat de tentoonstelling plaatsvindt in de Grote Kerk Breda geeft de tentoonstelling een extra dimensie; van oudsher worden vogels en hun vleugels gezien als symbool van verbinding tussen de mens en het hogere. Veel volkeren, zoals bijvoorbeeld Indiërs, Egyptenaren, Assyrïers, Scandinaviërs, Brazilianen en Maya’s stelden de goddelijke geest voor met vleugels. Ook in de Grote Kerk Breda vinden we een verscheidenheid aan vogels en hun symbolische betekenissen terug.


Nederlandse première
Roger Ballen, Paolo Pellegrin, Pentti Sammallahti, Bernard Plossu, Terri Weifenbach, Yoshinori Mizutani, Leila Jeffreys, Graciela Iturbide, Michael Kenna, Byung-Hun Min, Albarrán Cabrera, Rinko Kawauchi, Kyunghee Lee en Christophe Maout zijn de 14 fotografen uit 11 verschillende landen die elk hun eigen artistieke visie op vogels geven. Ze zijn samengebracht door Atelier EXB in de serie boeken Des oiseaux en nu ook in een tentoonstelling. In de Grote Kerk Breda beleeft deze tentoonstelling onder de titel Vrije Vogels haar Nederlandse première. Bovendien is voor het eerst het werk van Kyunghee Lee te zien, de meest recente toevoeging aan de reeks.


Kerkplein 2, 4801 BA Breda