Havenfeesten Etten-Leur

Traditiegetrouw vinden de Havenfeesten, georganiseerd door de Stichting Adriaan van Bergen, plaats tijdens Pinksteren. Lees verder

In 1986 werd de stichting Adriaan van Bergen opgericht. Doel van de stichting was om in 1990 op grootse wijze te vieren dat in 1590 Breda tijdens de tachtigjarige oorloog werd ontzet. Bij dit ontzet speelde de Leurse turfschipper Adriaan van Bergen een belangrijke rol. Zijn list met het Turfschip is legendarisch. De eerste Havenfeesten in 1990 werden zo'n succes dat er, naar nu al jaren blijkt, destijds een traditie geboren is.

Traditiegetrouw vinden de Havenfeesten, georganiseerd door de Stichting Adriaan van Bergen, plaats tijdens Pinksteren. In 2024 dus van 17 t/m 20 mei. Het is een van de grootste, meest veelzijdige en gezelligste evenementen van Etten-Leur. En nog lekker aan het water ook!

Uiteraard valt er niet alleen veel te beleven rond de zwaaikom, Leurse Dijk en bij het Schoenmakerspark (tent/Schipperskwartier), maar zijn er ook activiteiten bij bijvoorbeeld De Turfvaart, in het Trouwkerkje op het Van Bergenplein en bij de horeca aan het Lichttorenhoofd en Lange Brugstraat.

Programma 2024 volgt (op hoofdlijnen gelijk aan 2023)


havenfeesten etten-leur 2023

Vrijdag 
-SENIORENMIDDAG van 13.30-17.00 uur (gratis entree): Bingo en muziekmiddag.
-MONTMARTRE van 18.30-22.00 uur (gratis entree). Op deze avond wordt de Leurse Haven weer omgetoverd tot de Leurse Seine. Kunst- kunstnijverheid-, hobby- en creatiefmarkt. Kunstenaars exposeren hun werk en geven live demonstraties. De Legendejagers verzorgen vertellingen rondom de 'List met het turfschip'. Er zijn maar liefst zo'n 60 gezellige marktkraampjes. Tussen de kraampjes door worden optredens gegeven door de Nieuwe Nobelear Big Band en Theatergroep Josjes.
-SCHIPPERSKWARTIER Vanaf 20.00 uur 'Afslag 20' LIVE.Gratis entree.

Zaterdag 
-GEZINSDAG van 13.00-17.00 uur (gratis entree). Kom kijken naar oude ambachten (ook in samenwerking met Stichting Zeeuwse Klederdracht), zoals een echte palingroker en een barbier, oldtimers, oude tractoren en klassieke bromfietsen. Lokale ondernemers verkopen ambachtelijke producten: kersen, ijs, worst en kaas. Voor de kinderen is er een uitgebreid kinderplein! Tevens een roofvogelshow en een shantykoren-festival.
-TENTOONSTELLING van 13.00-17.00 uur in het Trouwkerkje (gratis entree; officiële opening door de burgemeester om 13.00 uur).
-BADEENDRACE met ca. 3000 badeendjes om 14.15 uur in de vijver van het Schoenmakerspark. Meer info over dit spektakel.
-SCHIPPERSKWARTIER van 22.00-22.30 uur Marco Kanters LIVE. Gratis entree.
-OPTREDENS BIJ DE TURFVAART: 's middags 2 koren en 's avonds een band en Manfred Jongenelis
-KORENMOLEN DE LELIE: Open tijdens de Havenfeesten. Op zaterdag en zondag een kopje koffie of thee met een heerlijke Bossche bol van Bakkerij & Lunchroom Royal 's-Hertogenbosch. Opbrengst komt geheel ten goede aan de molen voor het onderhoud en het in stand houden van de molen.

Zondag 
-GROTE JAARMARKT van 10.00-17.00 uur (entree € 2,50, kinderen tot 12 jaar gratis). Ruim 300 kramen met allerlei handelswaar.
In het Heerma van Vossplantsoen zijn demonstraties van oude stationaire motoren en worden antieke tractoren tentoongesteld.
-Ook zijn er een vijftigtal klassieke bromfietsen te bewonderen.
-Ter hoogte van de Slickbrug oude ambachten, zoals een touwslager, glasblazer en rietvlechter.
-Diverse podia, waarop diverse blaaskapellen uit Etten-Leur en omstreken hun beste beentje voor zullen zetten.
-Aan de kinderen is ook gedacht. Bij de feesttent in het Schoenmakerspark is een kinderplein ingericht.
-Het Van Bergenplein is deze dag omgetoverd tot Rock & Roll Plein. De jaren ’60 zullen hier herbeleefd worden met live muziek van Mainline 55 en Fonzie’s
Triumph en door de danspasjes van de ABC Boogie Club. Tevens een vintage markt met o.a. retro kleding en lp’s. Een springkussen is aanwezig voor de kinderen.
-SCHIPPERSKWARTIER Optreden van Tommy Lips en van 22.30-23.00 uur Robert Pater LIVE. Uiteraard gratis entree.
-OPTREDENS BIJ DE TURFVAART: P{rins Junior Band en gastoptreden Manfred Jongenelis.
-ROELOFFS: SV sound&light drive-in-show
-KORENMOLEN DE LELIE: Open tijdens de Havenfeesten. Op zaterdag en zondag een kopje koffie of thee met een heerlijke Bossche bol van Bakkerij & Lunchroom Royal 's-Hertogenbosch. Opbrengst komt geheel ten goede aan de molen voor het onderhoud en het in stand houden van de molen.

TENTOONSTELLING  in het Trouwkerkje (gratis entree).

Maandag 
-LELIELOOP van 11.00-14.00 uur vanaf Het Turfschip. Kinderen tot en met 10 jaar 1000 meter, Junioren van 11 tot en met 14 jaar 2500 meter, 5 prestatieloop en 10 km prestatieloop. Organisatie: Road Runners Etten-Leur.
-ROELOFFS: Vanaf 15.00 uur optreden van de coverband Tot Dan.

Wijzigingen programma Havenfeesten voorbehouden

Alle data