Sam van der Weijden

Poort van Schoenmakers, Breda

Vóór het aanbrengen van de muurschildering zag deze poort aan de Pasbaan er heel anders uit. Toen Sam van der Weijden in het toenmalige anti-kraakpand aan Pasbaan 15 woonde (2017), besloot hij een muurschildering te ontwerpen voor zijn afstudeerexpositie, gebaseerd op de geschiedenis van het pand. Hij kwam er achter dat het pand vroeger een stadsboerderij was, genaamd ‘Het Wit Lam’. Lees verder

Vóór het aanbrengen van de muurschildering zag deze poort aan de Pasbaan er heel anders uit. Toen Sam van der Weijden in het toenmalige anti-kraakpand aan Pasbaan 15 woonde (2017), besloot hij een muurschildering te ontwerpen voor zijn afstudeerexpositie, gebaseerd op de geschiedenis van het pand. Hij kwam er achter dat het pand vroeger een stadsboerderij was, genaamd ‘Het Wit Lam’. 

Helaas kon de muurschildering destijds niet gerealiseerd worden, omdat het pand in de verkoop ging. 

Ondertussen werkte Bredanaar Guus Welten aan een boek over zijn familie historie. De familie van zijn oma, Nel Schoenmakers, woonde van 1844 tot 1955 op de boerderij. Tijdens zijn onderzoek over deze plek stuitte Guus op een artikel in BN DeStem over Sam’s afstudeerproject. Guus nam contact met ons op en uiteindelijk hebben we de muurschildering toch kunnen realiseren.

Omdat de boerderij werd omgebouwd tot appartementen, moest het terrein onder de poort en achter het complex een eigen naam hebben. De poort werd omgedoopt tot ‘Poort van Schoenmakers’. In zijn ontwerp verwerkte Sam een plattegrond van het Breda van weleer, Demeter, de godin van de landbouw en het Wit Lam.

Poort van Schoenmakers, Breda