Studio Slurp

Markendaalseweg 48, Breda

Toen een jonge Koningin Beatrix in 1981 besloot om haar allereerste Koninginnedag te vieren in Breda, gingen er al snel geruchten dat honderden jongeren van plan waren hier tegen te demonstreren. Toenmalig burgemeester van Breda, Willem Merkx, was bang dat het uit de hand zou lopen en besloot daarom om op de vroege ochtend van 30 april mensen preventief op te laten pakken, nog voor er sprake was van ordeverstoring. Lees verder

EEN KONINKLIJK PROTEST 
Toen een jonge Koningin Beatrix in 1981 besloot om haar allereerste Koninginnedag te vieren in Breda, gingen er al snel geruchten dat honderden jongeren van plan waren hier tegen te demonstreren. Toenmalig burgemeester van Breda, Willem Merkx, was bang dat het uit de hand zou lopen en besloot daarom om op de vroege ochtend van 30 april mensen preventief op te laten pakken, nog voor er sprake was van ordeverstoring.

Dit gebeurde vooral op basis van uiterlijk: een leren jas, een button of het hebben van lang haar als man zijnde was al genoeg. In totaal werden er 148 mensen hardhandig opgepakt, die vervolgens een lange dag verbleven in een politiekooi zonder eten, drinken of sanitaire voorzieningen. 

PROTEST! 
De arrestaties leidden onder andere tot een landelijke demonstratie met de slogan ’Stop Politiegeweld Nu’, gehouden op 27 juni 1981 in Amsterdam, Groningen, Roermond, Utrecht en Breda.

MAAND VAN DE GESCHIEDENIS 

De schildering werd gemaakt tijdens De Maand van de Geschiedenis, met het thema ‘protest’, waarvoor de studenten onderzoek deden bij het Stadsarchief Breda. De locatie van de schildering is het nieuwe BN de Stem kantoor, het voormalige politiebureau.

Markendaalseweg 48, Breda