6 tips voor de nationale week zonder vlees

De Nationale Week Zonder Vlees is het bekendste Nederlandse initiatief om de vleesconsumptie te verminderen. De week zonder vlees zal dit jaar vanaf 7 t/m 13 maart zijn. Wanneer je als volwassene deze week geen vlees en zuivel eet, bespaar je: 150 liter water, 121 kilometer autorijden, 770 gram dierenvlees en 2,4 kilo zuivel. Om het wat makkelijker te maken hebben wij speciaal voor jullie de 6 leukste restaurantjes uitgezocht waar je vegan of vegetarisch kunt genieten!

ÇIGKÖFTE POINT


Çigköfte point is een goeie follow-up tijdens de week zonder vlees. Duizend jaar geleden kwam Çigköfte tevoorschijn in een stadje uit het zuidoosten van Turkije. Çigköfte wordt meestal klaargemaakt tijdens speciale gelegenheden. De standaard Çigköfte word normaal gesproken gemaakt met rauw vlees, bulgur en diverse kleurige kruiden. 

Çigköfte point is ontstaan wegens passie voor het vak. De rijke geschiedenis is met de moderne tijd in een samenwerking gegaan. Hierbij is de variant Vegan Çigköfte ontstaan in Tilburg, ver van het zuidoosten. Çigköfte point is opgericht in 2020 vanuit een schuurtje en heeft zich ontwikkeld tot een trend zetter in haar regio.

De Botanist


Bij De Botanist geniet je op unieke wijze met passievolle samengestelde gerechten. De serre leent zich perfect om onze bank te genieten van de lekkerste cocktails, bieren, wijnen en verschillende hapjes om te delen. 

De dinerkaart van de Botanist richt zich op Shared-Dining. Waarom één gerecht kiezen? Bij de Botanist proef je verschillende keukens van Aziatisch tot Latijns-Amerikaans en van Mediteraans tot Afrikaans! Het aanbod vegetarische gerechten is net zo groot als de gerechten met vlees, kip en vis. 

PUICK


De gerechten van PuiCk zijn veelal geïnspireerd op de Arabische en Oosterse keuken. Er is een aparte kaart voor vlees & vis en vegetarische gerechten, zo is er voor iedereen wat! 

Proef Israëlische gerechten en van de in een steenoven gebakken pita’s van Nina Bakery en van het Libanese platbrood van een lokale Marokkaanse bakker. Alle dressings en sauzen zijn huisgemaakt. Op vrijdag- en zaterdagavond geniet je bij PuiCk van het uit 7 smaken bestaande 4-gangen tastingmenu.

SUNSHINE Lunch & lounge


Sunshine Lunch & Lounge vindt het belangrijk dat iedereen lekker kan eten. Daarom hebben ze veel vega, vegan en glutenvrije opties op de kaart. De vegetarische opties gaan van falafel tot langzaam gegaard varkensvlees, Japanse salade of Georgische gegrilde groetenspread. 

Sunshine Lunch & Lounge laat zich steeds weer inspireren door andere landen en zo ga je bij hen elke keer de wereld rond. Ieder bezoek kun je weer een andere bestemming kiezen. Morgen Thaise soep maar als het sneeuwt Russische borsch! Daarnaast hanteren zij ook een no-waste policy. Super duurzaam dus!

Ellis Gourmet Burger


Op de hoek van de Grote Markt en Halstraat vind je Ellis Gourmet Burger. Dit hip burgerconcept heeft zich sinds 2011 zich in België, Frankrijk en Nederland gevestigd. Ellis biedt een uitgebreide keuze aan vegetarische en vegan burgers, waaronder The Beyond Burger. 

Er staat ook veel meer lekkers op de kaart dan enkel burgers, je kan bij Ellis terecht voor lekkere vegan sides, fingerfood, desserts, huisgemaakte drankjes, cocktails en mocktails. 

Tante Lein


Tante Lein is een Aziatisch streetfood restaurant gebaseerd op de landen Indonesië, Thailand, India en Maleisië. Kijk je ogen uit, vul je buik en spits je oren. Tante Lein bewijzen dat je zintuigen kunnen multitasken. 

Ze hebben veel te bieden op hun kaart zowel vlees, kip en vis maar ook een goed gevulde vegetarische sectie.

Ben jij benieuwd hoe het is om een week vegetarisch te leven en durf je de ervaring aan? Dan hopen wij dat je met deze diverse cafetaria’s en restaurants op weg komt naar een succesvolle Nationale Week Zonder Vlees. Met ons allemaal kunnen we een verschil maken voor het milieu en wie weet? Misschien bevalt het vlees vrij leven je wel.