Café Zeezicht brengt een ode aan de starters van de ‘craft beer revolution’.

Aankomende Pasen van vrijdag 14 april tot en met maandag 17 april 2017 organiseert Café Zeezicht een nieuw bierfestival onder de noemer American Beer Celebration (ABC). Een ode aan de starters van de nu gaande craft beer revolution.

Zoals de naam al doet vermoeden kunnen tijdens dit festival Amerikaanse speciaalbieren geproefd worden. Een aantal van maar liefst 250 – en wellicht zelfs meer - passeren vier dagen lang de revue. Het festival maakt gebruik van proefglazen en bieren worden gelimiteerd aangeboden. De bieren op de proeflijst veranderen continu, zodat er ieder moment van de dag en elke dag nieuw aanbod is. Minimaal 20 bieren van de proeflijst zijn op tap verkrijgbaar. Daarnaast kun je ook nog lekker eten uit de Amerikaanse keuken.

De speciaalbierrevolutie / craft beer revolution is met name ontstaan in de jaren 80 toen nieuwe brouwers leven in de brouwerij gingen blazen door het moderniseren van en experimenteren met klassieke stijlen. Vooral de stijlen india pale ale – een flink gehopt blond/amber bier -, stout en porter zijn ontdekt door een groter publiek. De Amerikanen zijn de voorlopers van de revolutie wat resulteert in een overweldigend aanbod van brouwers. De Verenigde Staten telt op dit moment meer dan 5000 brouwerijen. In 1979 was dit aantal nog 97. De expertise in het brouwen van speciaalbier ligt in de VS op een hoog niveau en is nog volop in ontwikkeling. Binnen de IPA stijl zijn er al diverse aftakkingen, maar ook andere stijlen zoals zure en wilde bieren zijn nu helemaal in ‘schwung’.

Amerikaans speciaalbier is nu geleidelijk zijn weg naar Nederland aan het vinden. Zeezicht is al vele jaren voorloper op het gebied van modern speciaalbier en heeft sinds een renovatie in augustus de beschikking over maar liefst 30 tapkranen. Hier stromen de meest ‘exotische’ speciaalbieren uit, uit onder meer Nieuw Zeeland, Canada, Scandinavië, Verenigd Koninkrijk en de Mediterranee, maar vooral ook uit de Verenigde Staten. Eigen import verzekert Zeezicht van een uniek aanbod. Na het Wit + Weizen Weekend, het Werelds Bierfestival in samenwerking met Grote Markt Zuid, het Abbey Beer Festival en de Bokkentocht is ABC, het vijfde bierfestival wat jaarlijks door Zeezicht georganiseerd gaat worden.

Toegang tot het festival is gratis. Met muntjes kan er geproefd worden. Het terras en restaurant van Zeezicht zijn gewoon geopend tijdens het ABC.

Het ABC begint vrijdag 14 april om 16.00 uur. Zaterdag, zondag en maandag om 13.00 uur.
Café Zeezicht – Ridderstraat 1/Grote Markt – Breda
http://www.zeezichtbreda.com
https://www.facebook.com/ZeezichtBreda