Chileense kunstenaar nieuwsgierig naar Bredase problemen

Met de titel “Tell me your hidden problems” verwijst de Chileense affichekunstenaar Diego Becas Villegas naar het beeld dat Chilenen van Nederland hebben. Deze tentoonstelling toont een selectie van culturele en maatschappelijke posters. De 57 ontwerpen zijn van 1 februari tot 31 maart te zien in de 3sec.gallery (Chassé Parking) te Breda.

mensen in een welvarend land hebben ook problemen.

De titelposter maakte Diego speciaal voor Bredanaars, in het ontwerp verwerkte hij een gezicht met de drie Andreas kruizen uit het wapen van Breda, echter nu gebruikt als symbool voor censuur, rem of verbod om te praten over problemen. Over de titel vertelt hij “Chilenen denken vaak dat Nederlanders het perfecte leven lijden, maar vergeten dat mensen in een welvarend land ook problemen hebben. Misschien geen materiële problemen zoals in Chili, maar bijvoorbeeld psychologische problemen, trauma’s, verstopte emoties of maatschappelijke druk”.  Daarom zijn vraag “tell me your hidden problems” oftewel “vertel me je verborgen problemen”, waarmee hij Bredanaars uitdaagt om bewust te worden van hun problemen en een dialoog te startten om ze op te lossen. Diego hoopt dat de antwoorden zullen leiden tot meer wederzijds begrip.

De tentoonstelling bestaat uit culturele en maatschappelijke posters. Zo komen er theater en literatuur gerelateerde posters voorbij met bijvoorbeeld Macbeth, Alice in Wonderland en Swan Lake, maar ook posters waarin onderwerpen als vluchtelingen, de vele straathonden in Chili en Donald Trump centraal staan.

Diego heeft ruim 15 jaar ervaring als ontwerper en ontwikkelde een kenmerkende, eigen stijl met zijn handgemaakte posters, geknipte illustraties en expressieve typografie. Veel van zijn affiches zijn gemaakt voor opera, film, theater, muziek en dansvoorstellingen. Daarnaast maakt hij op eigen initiatief posters over politieke en sociale kwesties. In beide soorten posters maakt hij gebruik van visuele metaforen zonder onnodige overmaat. Sinds 2016 is hij de eerste en enige Chileense ontwerper die covers maakt voor de prestigieuze uitgeverij Penguin Books. Ook won hij diverse internationale prijzen en was zijn werk te zien in verschillende musea wereldwijd.