Mannendag op de Grote Markt

De Grote Markt is het kloppend hart van Breda. Met de Onze Lieve Vrouwe Kerk die over alle hotspots uitkijkt is hier historie geschreven, dat voel je. De Grote Markt is niet groot, maar wel multifunctioneel en verbindend. Van weekmarkt tot evenementenplek en van retail tot horeca, je vindt het er allemaal. De Grote Markt vervult een enorme functie voor alle Bredanaars én bezoekers van de binnenstad. Als vriendengroep nemen wij je vandaag mee tijdens onze mannendag.

Breda ademt gastvrijheid en historie

Wanneer we vanuit het station door het adembenemende Valkenbergpark naar de Grote Markt lopen, voelen we hoe Breda gastvrijheid historie ademt. Mensen begroeten elkaar op straat en overal waar we kijken zien we prachtige panden en vrolijke mensen. 

Vlak voor we de Grote Markt op lopen, horen we de gezelligheid ons al tegemoet komen. De overvolle terrassen verbazen ons dan ook niet. 'Bredase gezelligheid' is een gezegde wat niet op niets gebaseerd is, dat blijkt! Jong en oud genieten in de zon van heerlijke drankjes, goed verzorgde lunches, de zon én van elkaar. 

We strijken neer aan de bar bij café Zeezicht, een knus en bourgondisch café wat onlangs een metamorfose heeft ondergaan. Hier serveren ze maar liefst 30 bieren van de tap! Een droom voor iedere man. We laten ons vertellen dat Zeezicht elk seizoen ook de beste Belgische speciaalbieren van fles serveert. Daarnaast zijn er meer dan 25 open wijnen en een goed gevulde whiskybar met 50 goudgele krakers. Op de eerste verdieping bevindt zich tevens het restaurant waar je terecht kunt voor een goed diner.

de beste Nacho's van Breda

Na genoten te hebben van een aantal mooie (speciaal)bieren, volgen we een tip van een passant op en nemen we plaats op het terras bij 't Hart Van Breda. We hebben ons laten vertellen dat ze hier de beste Nacho's van Breda serveren, dit moeten we natuurlijk proeven! Van de lovende verhalen is niets gelogen. De knapperige Nacho's bedekt met krokante spekjes, salsa saus, verse roomkaas én jong belegen kaas zijn zo lekker dat we onze vingers erbij afgelikt hebben.

Nadat we uitgegeten zijn, besluiten we een kijkje binnen te nemen bij Van Bommel Schoenen. Deze winkel op de Grote Markt is ingericht met een collectie die zich uitsluitend richt op mannen, komt dat even goed uit! We komen er kwaliteitsschoenen van merken als Floris van Bommel, Paul Green, Greve, Santoni en Blackstone tegen. Een prachtige zaak. Voor dames heeft Van Bommel een gespecialiseerde winkel aan de Veemarktstraat, op steenworp afstand van de Grote Markt.

een uitgebreide uitleg bij elk biertje

Goed, sinds 'beauty in the eye of the beer holder' is, besluiten we een kijkje te gaan nemen bij De Boterhal. Deze bourgondische zaak brengt een wijnbar, speciaalbiercafe en internationaal tapasrestaurant samen. We bestellen een bierproeverij. Hierbij proeven in een tijdsbestek van één uur, vier verschillende bieren in proefglazen. Uiteraard krijgen we een uitgebreide uitleg bij elk biertje. Leuk! 

In de kelder van het pand vind je Brouwerij St. Joris. Deze middeleeuwse kelder uit 1483 is geheel gerestaureerd. Er vinden regelmatig proeverijen plaats. Een verborgen plekje, maar zeker de moeite om er eens binnen te lopen.

Van al dat bier hebben we inmiddels honger gekregen. Op de Grote Markt vind je een enorm aanbod aan verschillende restaurants. Zo zitten er diverse Italiaanse- en Argentijnse restaurants, maar ook voor de Spaanse, Oosterse en Internationale keuken zit je op de Grote Markt helemaal goed. 

let's try this out

Onze keuze vandaag gaat uit naar Con Fuego. Naar horen zeggen een prima adres voor een informeel etentje met familie en/of vrienden, let's try this out! Het menu biedt onder anderen een uitgebreide selectie steaks. Wij bestellen Rib-Eye, Entrecote en Ossenhaas met diverse side-dishes en een selectie heerlijke sauzen welke we kunnen delen. Er is niks van gelogen als we zeggen dat onze messen door het vlees heen glijden. By far een van de lekkerste steaks die wij gegeten hebben, wauw!

We kunnen ons diner afsluiten met een bak kwaliteitskoffie, maar besluiten dat niet te doen. In plaats daarvan lopen we een paar deuren verderop naar binnen bij Parc. Wanneer je met de trap naar boven loopt, kom je terecht in de verborgen 'Speak Easy Bar'. 

We proeven een aantal heerlijke cocktails die live voor onze neus bereid worden. Een beleving an sich. De bartender vertelt ons dat het tevens mogelijk is om zelf je cocktails te shaken tijdens een 1,5 uur durende workshop die aangeboden wordt. Ideaal voor bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest of personeelsuitje.

Inmiddels is het na middernacht en besluiten wij het voor gezien te houden, voor vandaag in ieder geval. Wat hebben we genoten. Benieuwd naar wat de Grote Markt nog meer te bieden heeft? Klik dan hier.