Tags: Restaurant Zwart, escaperoom, escape room in het donker, groepsactiviteit

Expierenceblog: escaperoom in het donker!

In Breda kun je inmiddels op verschillende plekken terecht voor een escape room. Desondanks is er maar één die je in het pikkedonker ondergaat! Bij Zwart, aan de haven in Breda kun je namelijk naast dineren in het donker tegenwoordig ook terecht voor een escape room in het pikkedonker. Wij werden uitgenodigd om deze unieke escape room met eigen ogen.. uh; met handen en voeten te ervaren, beleven en letterlijk af te tasten of we elkaar blind kunnen vertrouwen!

maak via facebook en instagram kans op een een escape room in het pikkedonker voor max. 7 personen!

Bij binnenkomst in het pand aan de Haven waar Zwart gevestigd is, worden we vriendelijk welkom geheten door Wouter, een van de medewerkers van Zwart. Gelukkig is het in deze trendy en gezellig ingerichte ruimte nog sfeervol verlicht en kunnen we onder het genot van een drankje ons even rustig mentaal voorbereiden op wat komen gaat.

Ik heb al eerder een escape room gedaan, maar mijn teamgenoten van vanavond niet. Wouter neemt daarom uitgebreid de tijd om uit te leggen wat ons te wachten staat en wat ons doel is. Bovendien beantwoord hij alle vragen die we hebben. 


We krijgen een koptelefoon en er volgt een geluidsopname waarin het verhaal van meneer Zwart verteld wordt. Het wordt duidelijk dat we door middel van tactisch samenwerken de opdrachten die we van deze meneer Zwart krijgen moeten volbrengen. Hoewel het verhaal van meneer Zwart een klein idee geeft over het type opdrachten die we moeten vervullen, hebben we nog geen idee wat we zullen aantreffen in de ruimte die we zo betreden. Hoe ga je namelijk te werk als je helemaal niets kunt zien? 


Als we ons drankje op hebben, enigszins gerustgesteld zijn met antwoorden op onze vragen (het lijkt ons allemaal toch best spannend zo in het donker!) gaan we vol enthousiasme in de polonaise achter Wouter aan, richting de ruimte waar de escape room zich afspeelt. 

KUN JE BLIND OP JE TEAMGENOTEN VERTROUWEN EN BINNEN DE TIJD HET MYSTERIE OPLOSSEN?

Het doel van de escape is om zo snel mogelijk en binnen 60 minuten te ontsnappen uit de super donkere ruimte. Binnen een uur moet je door samen te werken en andere zintuigen dan je zicht te gebruiken om het verhaal van Meneer Zwart te ontrafelen. 

Als we de ruimte binnen lopen valt ons eigenlijk niks op, want je ziet letterlijk geen hand voor ogen! We hebben wat attributen meegekregen die ons kunnen helpen. Hierover wil ik niets verklappen, maar je kunt hierbij denken aan apparaten die in het dagelijks leven gebruikt worden door blinden en slechtzienden. Het is super interessant om hier een keer mee aan de slag te gaan en je beseft je dan ineens hoe fijn het is om kleuren te zien en hoe blij we mogen zijn dat we 'gewoon' cijfers en letters te kunnen lezen.

Het is heel intens om te ervaren hoe het is om blind te zijn. Je gaat veel beter luisteren en bent meer gefocust. Je merkt dat je geconcentreerder een escape room speelt. 

Samenwerken en communicatie de key-words in deze activiteit. 

Het is werkelijk pikdonker in de kamer en dat maakt het op de eerste plaats heel spannend. Je weet niet of je tegen iets of iemand aanloopt. We gaan met gezonde spanning de uitdaging aan en besluiten dat het belangrijk is om te blijven communiceren. 

We krijgen verschillende opdrachten; de een is moeilijker dan de ander. Maar onze zintuigen worden op de proef gesteld en we moeten dan ook creatief zijn in het oplossen van raadsels waarbij je normaal gesproken toch echt iets zou moeten kunnen zien. We merken dat het belangrijk is om samen te werken en goed naar elkaar te luisteren. In het begin verlopen de opdrachten wat chaotisch, iedereen praat door elkaar, maar na een tijdje raken we steeds meer op elkaar ingespeeld. Het gaat lekker! 

Als we te horen krijgen dat we nog maar 10 minuten hebben neemt de stress toch lichtelijk toe. Uiteindelijk weten we alle opdrachten net binnen de tijd te volbrengen. Maar of we ze ook goed uitgevoerd hebben? Tja, dat kunnen we zelf niet zien. 

Langzaam lopen we terug naar het licht. Terwijl onze ogen even nodig hebben om weer aan licht te wennen, zijn we uiteraard heel benieuwd naar hoe we het er vanaf gebracht hebben. Wouter neemt ons weer mee naar de ontvangstruimte en gaat vervolgens terug om te beoordelen hoe we de opdrachten uitgevoerd hebben. 

Even later brengt Wouter ons het heugelijke nieuws dat we de opdrachten goed volbracht hebben. Yes! Terwijl we nog even iets drinken aan de bar, bespreken we wat we van dit afgelopen uur vonden. 

EEN AVOND DIE WEL NIET SNEL ZULLEN VERGETEN!

Het is echt een unieke ervaring. Je leert elkaar op een hele andere manier kennen, omdat je in een nieuwe situatie zit en moet anticiperen. Natuurlijk is het ook hilarisch om in het donker samen te moeten werken en gaat er uiteraard wel eens iets mis. Dat zorgt voor lachwekkende situaties en is onderdeel van de ervaring. 

Bij ZWART combineer je een onwijs leuke ervaring met een tevens heel zinvolle ervaring. Zeker een aanrader voor iedereen die eens iets nieuws wil ervaren, of je nu met een klein clubje bent of met een hele grote groep. 


De escape room bij Zwart is extra leuk voor grote groepen. Per escape room kun je met 2 tot 7 personen de kamer in. Wanneer je met een grotere gezelschap bent kun je het dus in kleinere groepjes tegen elkaar opnemen en komt er een extra wedstrijdelement bij kijken. Bij Zwart zijn er 3 kamers waardoor je met 21 personen tegelijk een escape room in het donker kan spelen. Bij een groep van 22 tot 42 personen heeft Zwart in de bar in het licht een mooie activiteit ontwikkeld waardoor de helft van het gezelschap deze activiteit speelt en de helft de Escape Room gaat spelen en vervolgens wisselen de groepen. Op deze manier speelt iedereen de Escape Room en de groepsactiviteit in het licht.

Naast de escape room in het donker kun je de avond bij Zwart ook afsluiten met een diner in het donker. Tijdens het diner krijg je een 4-gangen verrassingsdiner. Daarover kun je meer lezen op de website van Zwart. 

Wij hebben een super avond gehad bij Zwart en raden deze escape room zeker aan. Of je nu al eerder een escape room gedaan hebt of juist nog nooit. Het is zeker een spannend spel, maar zo uniek dat je dit in Breda kunt doen, dat je het eigenlijk niet mag missen!