Experienceblog: Floaten en Cryotherapie bij Floathouse

Helemaal aan het begin van de Boschstraat, op de kruising bij de Vlaszak, opende een jaar geleden de deuren van Floathouse. Een plek waar je terecht kunt voor een reset van je lichaam en geest. Heb je last van medische ongemakken, ben je een intensieve sporter óf heb je gewoon even behoefte aan een momentje voor jezelf? Dan ben je hier aan het juiste adres. Onze bloggers werden uitgenodigd en ondergingen het floaten en de cryotherapie.

Eén uur floaten staat gelijk aan vijf uur slapen.


Bij binnenkomst in de prachtige zaak waar een ontspannen sfeer heerst, worden we hartelijk ontvangen door Jasper, eigenaar van Floathouse. We zijn na het horen van vele verhalen en ervaring erg benieuwd geworden en krijgen uitgebreid uitleg over het floaten en de cryotherapie. 

Hét ultieme middel tegen stress.

Voor degenen die nog niet bekend zijn met floaten; je drijft gewichtloos en zonder prikkels op zout water in een zogeheten 'floatroom'. Floaten is een bewezen ontspanningsmethode die zeer efficiënt en doeltreffend is. Je komt tijdens het floaten helemaal tot jezelf. Eén uur floaten staat gelijk aan vijf uur slapen; hét ultieme middel tegen stress. 

Bij cryotherapie stel je je lichaam bloot aan extreme kou tot wel -140 graden Celsius. Het immuunsysteem versterkt, afvalstoffen worden afgevoerd, de productie van collageen wordt verhoogd, je lichaam maakt endorfine en serotonine aan én je verbrandt een hoop calorieën, wat wil je nog meer!? 

HET ONTSPANNEN KAN BEGINNEN! 

Na de uitleg van Jasper krijgen we een formulier waarop we onze gegevens invullen en ondertekenen. Hiermee geef je aan gezond te zijn en akkoord te gaan met de voorwaarden. Jasper geeft ons slippers en het ontspannen kan beginnen en we lopen naar de floatruimte. De ruimte is ruim en rustgevend ingericht, er brandt een geurkaars en er staan verschillende huidverzorgingsproducten klaar. Vóórdat je begint met floaten spoel je even af onder de grote stortdouche.

Floaten is zweven, drijven in een prikkelvrije omgeving. Om geen water in je oren te krijgen en er zeker van te zijn dat je écht helemaal niets hoort liggen er oordopjes klaar. De floatcabine is ruimer dan verwacht, persoonlijk ben ik geen fan van kleine ruimtes maar dit is goed te doen! Aan de zijkanten zitten knoppen, hiermee kun je het licht en geluid bedienen. Er is ook een intercom geïnstalleerd, als er iets is kan ik Jasper via deze weg bereiken. Jasper heeft me uitgelegd dat het licht en de rustgevende muziek prettig kunnen zijn bij de eerste float, echter is het beter om deze gedurende de float uit te zetten zodat ook hier geen prikkels van komen. De floatcabine is gemakkelijk zelf te sluiten en te openen. 

Ik stap in de floatcabine en wanneer ik ga zitten merk ik direct dat mijn benen omhoog zweven. Wat een gek gevoel! Het hoge zoutgehalte in het water zorgt ervoor dat ik zonder moeite op het water drijf, letterlijk alsof ik zweef. Het water bevat naast zout ook magnesium, dit helpt bij de afbraak van stresshormoon cortisol. Doordat het water continue op lichaamstemperatuur blijft voel ik na enige tijd niet meer welke lichaamsdelen zich onder water bevinden en welke niet. Ik float drie kwartier, al gauw merk ik dat ik moeite heb met mij ontspannen in een ruimte waar ik niets voel, zie, hoor of ruik. Mijn gedachten razen door mijn hoofd en ik merk dat ik onrustig ben. Niet ongewoon bij een eerste float, later vertelt Jasper me dat er veel spanning los komt en dat het absoluut gebruikelijk is moeite te hebben met ontspannen. Jasper geeft aan dat bij een tweede en derde keer floaten het ontspannen natuurlijker gaat en de tijd vliegt! 


Na de float kun je heerlijk douchen, een grote handdoek hangt klaar en in de douche staan verschillende producten. Het water heeft een hoog zout en magnesium gehalte, hierdoor voelt mijn lichaam glibberig. Het magnesium zorgt er overigens ook voor dat mijn huid niet gaat rimpelen in het water. Na het douchen is er de mogelijkheid je op te frissen, wederom staan er verschillende producten klaar. Aangeraden wordt tenminste drie keer in korte tijd te floaten om de ultieme ervaring op te doen, dat ga ik zeker proberen! 

bikini, warme kniekousen, sloffen en handschoenen

Na het floaten is het tijd voor de cryotherapie. Om er helemaal zeker van te zijn dat ik gezond ben en veilig de sessie kan ondergaan, worden mijn hartslag en bloeddruk gemeten. Gelukkig zijn deze helemaal in orde, we kunnen van start! Mijn kleding wordt omgeruild voor een bikini, piercings worden afgeplakt en ik trek warme kniekousen, sloffen en handschoenen aan. 

Daar gaan we...

Terwijl de temperatuur in de cabine daalt, krijg ik nog even kort uitleg. Zodra de cabine op -110 graden Celsius is, zal ik er drie minuten in plaatsnemen met mijn handen om mijn ellebogen en moet ik zorgen dat mijn lichaam in beweging blijft om onderkoeling te voorkomen. Daar gaan we...


Na afloop voelde ik me direct helder, vrolijk en energiek

Eenmaal plaatsgenomen in de cabine, voel ik een zeer droge kou die zeker in het begin nog goed te verdragen is. Tijdens de drie minuten dat ik erin sta, daalt de temperatuur nog tot -130 graden Celsius; Brrr! Na tweeënhalve minuut begin ik het écht koud te krijgen. Ik vind het dan ook niet erg dat de tijd alweer bijna om is. Ik stap de cabine uit en voel de adrenaline door mijn lichaam gieren. Nu ik eruit ben voel ik me een stuk helderder en vrolijker en merk ik dat mijn energielevel een grote boost heeft gekregen. Wat een ervaring en wát een uitvinding! 

Om nog even op te warmen en/of te relaxen kun je na afloop van het floaten of de cryotherapie nog plaatsnemen in de sfeervol ingerichte zithoek waar je een boekje kunt lezen en wat kunt drinken. Benieuwd geworden? Wij raden iedereen aan eens binnen te lopen bij Floathouse. Laat je adviseren en ondervindt zelf de voordelen van floaten en cryotherapie, wij zijn in ieder geval fan!