Graphic Matters 2022: geen festival, wel een uitgebreid programma

Inmiddels is het ruim twee jaar geleden dat de laatste editie van Graphic Matters plaatsvond. De achtste editie stond gepland in het voorjaar van 2022, maar wordt wegens omstandigheden verplaatst naar 2023. Wel presenteert de organisatie een veelzijdig jaarprogramma in zowel Breda, Nederland en buitenland. 

'Nichts ist Erledigt!' door Klaus Staeck - Graphic Matters 2017
Locatie: Chassé Kazerne | Foto door Edwin Wiekens

In de herfst van 2019 vond de zevende editie van Graphic Matters plaats. Gedurende vijf weken bezochten duizenden internationale ontwerpers, studenten, professionals, partners en nieuwsgierige voorbijgangers verschillende binnen- en buiten exposities, lezingen, events en masterclasses. 

Na afloop besloot de organisatie het complexe en arbeidsintensieve festival anders op te zetten. Oprichter Dennis Elbers: "Niet langer elke twee jaar een hoogtepunt, maar een doorlopend programma met veel ruimte voor experiment, gecombineerd met een groot tweejaarlijks publieksevenement." 

Voordat de pandemie intrede deed, verplaatste de organisatie het volgende festival al naar het voorjaar van 2022. 

'Dreaming of Mass Behaviour' door SMACK - Graphic Matters 2017
Locatie: Chassé Kazerne | Foto door Edwin Wiekens

Wegens de aanhoudende onzekerheid rondom COVID-19 is nu besloten deze editie te verzetten naar het voorjaar van 2023. "Het huidige perspectief geeft ons te weinig voorbereidingstijd en zekerheid om een volwaardig evenement in de nieuwe stijl neer te zetten.” aldus Elbers. 

Daarnaast ontbreekt het Breda momenteel aan geschikte locaties voor een evenement van deze omvang. Voorheen maakte Graphic Matters gebruik van locaties als Parade, Stokvishallen, Backer & Rueb, Electron, Stadsgalerij, Oude Vest en Faam waar binnen- en buitenexposities te combineren zijn. Dergelijke locaties zijn momenteel niet beschikbaar. 

Begin 2021 presenteerde Graphic Matters samen met Blind Walls Gallery, Pier15 en NineYards een plan voor een openbare kunstruimte in een park met de naam Pret!. Helaas vond dit plan nog geen gehoor bij Gemeente Breda. De urgentie voor een dergelijke plek wordt nu duidelijk. Het is de vraag of er in het voorjaar van 2023 al wel een geschikte locatie beschikbaar is. 

'No visual is worth a thousand words' door Rob en Robin - Graphic Matters 2019
Locatie: Veilingkade | Foto door Joost van Asch

Ondanks het uitstel biedt Graphic Matters in 2022 wel een doorlopend programma. Dit bestaat uit (reizende) exposities in de openbare ruimte zoals TYYYPOëzie (nog te zien in Breda, Tilburg, Eindhoven, Amsterdam en België). Deze zomer nemen tientallen internationale ontwerpers deel aan masterclasses tijdens Summer School. Daarnaast werkt de organisatie nog aan een talentontwikkelingsprogramma in de 3sec.gallery

Deze aanvulling op het tweejaarlijkse festival biedt Graphic Matters de kans om samen te werken met verschillende partners en nog meer bij te dragen aan de zichtbaarheid van creativiteit in de stad.