(Micro)branders en specialty coffee

Koffie is meer dan alleen een drankje, het is een passie en een levensstijl. Voor sommige mensen is koffie een zelfs een kunstvorm. hele wereld experimenteren met verschillende Branders, baristas en koffieliefhebbers over de soorten koffiebonen, brandingen, malingen en zetmethoden. In deze special duiken we dieper in de wereld van koffie met zes (micro)branders.

Een microbranderij is een branderij die koffiebonen op ambachtelijke wijze en op kleine schaal brand. Micro branders hechten veel waarde aan de kwaliteit en herkomst van de koffiebonen die ze gebruiken. Het doel van te voorzien van een unieke en hoogwaardige micro branders van koffie is om koffieliefhebbers koffie-ervaring. Daarnaast is er meer oog voor duurzaamheid en fairtrade. 

Onder leiding van Jeroen Veldkamp tasting bij COFFEELAB Breda. Jeroen is een organiseerden we een koffie masterclasskoffie-expert met meer dan 25 jaar ervaring en wordt erkend als een van de meest invloedrijke personen in de koffiewereld. Samen met de branders en een groep van horeca professionals proeven we tien verschillende koffies. Hoe een koffie uiteindelijk smaakt is afhankelijk van de kwaliteit van de boon, de manier van branden, de maling en de zetmethode.

We proeven alle koffies volgens de ‘cupping methode’. Om koffie te cuppen, heb je allereerst versgemalen koffiebonen nodig. Je plaatst een kleine hoeveelheid van de gemalen koffie in een kleine kom en voegt heet water toe. Na een paar minuten ruik je aan de koffie om de aroma’s te beoordelen. Vervolgens gebruik je een lepel om een slokje van de koffie te nemen en spoel je het rond in je mond om de smaken te proeven en de textuur te beoordelen. Bij het cuppen van koffie is het belangrijk om aandacht te besteden aan verschillende aspecten, zoals zuurgraad, body, smaaktonen en nasmaak.

Coffeelab

Sinds medio 2022 heeft COFFEELAB, naast een vijftal mooie koffiezaken, ook een eigen koffiebranderij. Ook hier is het motto: samen delen, samen spelen! Ze willen kennis, kunde en vooral het plezier van koffie delen. Kwaliteit die voor iedereen bereikbaar is, dat is het doel. Mensen moeten iedere dag kunnen genieten van een kwalitatief kloppende koffie. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij COFFEELAB ROASTERS. Zo branden ze op een Typhoon, wekken ze eigen stroom op en gebruiken ze zoveel mogelijk herbruikbare verpakkingen. De boer van de koffiebonen geniet ook mee van alle successen. Op dit moment zijn er 2 melanges in het assortiment en een aantal Single Estates.

AIR ROASTED – INTENSE is een stevige melange op basis van Brasil en Guatemala. De pure smaken van hazelnoot en chocolade vullen elkaar prachtig aan. Hierdoor is deze koffie niet alleen geschikt voor espresso, maar komt hij ook mooi tot zijn recht in een vol-automaat. ondersteunt door de zoete frisheid van koffie uit fijne zomeravonden. 

AIR ROASTED – ZWOEL doet je denken aan fijne zomeravonden. Brasiliaanse mokka-tonen ondersteunt door de zoete frisheid van koffie uit Costa Rica zorgen voor een allemansvriend die zowel als espresso als in de diverse melkdranken volledig tot zijn recht komt. Zelfs laag gedoseerd blijft deze koffie fruitig en zacht, waardoor hij ook geschikt is voor andere zetmethoden.

Brandstof

Brandstof Koffie is een lokale, kleinschalige koffiebranderij op Goeree-Overflakkee, die zich richt op eerlijke handel, goede kwaliteit koffie en duurzaam ondernemen. De branderij wordt gerund door de twee broers Joost en Jan

Colombia - Deze Omni-roast is zeer geschikt voor espresso, maar doet het ook goed als filterkoffie. De koffie komt bij een groep boeren vandaan uit de regio Huila. het is een gewassen blend van Caturra, Castillo en Colombia variëteiten  en heeft naast een mooie basis in chocolade en caramel, een frisse zoetzure boventoon van appel of peer.

Costa Rica - Deze koffie komt uit het dorpje Tuis, in de regio Turrialba. Er is gekozen voor een lichte branding die het meest tot zijn recht komt in een Chemex of soortgelijke filtermethode. De koffie is fruitig met tonen van blauwe bes en heeft een zoete ondertoon van melkchocolade.

Brandhuys

David Joosen begon in 2019 koffiebranderij Het Brandhuys vanuit zijn achtertuin in Geertruidenberg. Tegenwoordig zit hij in een karakteristiek pand    op de Dongecentrale, waar je ook terecht kunt voor workshops.

Guatemala Yulchen - De Yulchen is een koffie uit Guatemala en is een krachtige, zoete koffie met smaaktonen van chocolade en honing. een koffie met een lichte body die ideaal is om te drinken als americano of lungo. Als filterkoffie is hij ook honing duidelijk naar voren komt. heel toegankelijk waarbij de zoetige smaak van 

Timor-Leste Raimutin - Het is bijzondere koffie uit een bijzonder land. Deze zoete koffie met smaaktonen van peer en melkchocolade oog misschien geen bekend koffieland, maar hier komt uit Oost-Timor (Timor-Leste). Op het eerst komt ook ook specialty coffee vandaan.

Frekko

FREKKO is in 2020 opgericht door Freek. FREKKO brandt specialty coffee in kleine oplages en importeert groene koffiebonen direct bij handelaren uit het land van oorsprong. De bonen worden door Freek in zijn micro branderij gebrand. Door de koffie lichter te branden komen de smaken van de boon meer naar de supermarkt, die is donkerder en dus bitterder. voren. Dit is anders dan de koffie die je vindt in FREKKO staat bekend om hun fruitige en volle smaak.

FREKKO biedt ook producten aan die het beste espressomachines, koffiemolens, koffiezetters, uit deze bijzondere koffie halen waaronder: barista tools en meer. Verder is FREKKO het enige Nederlandse verkooppunt van de DF64 en DF83 koffiemolens, dit zijn single dose koffiemolens waarbij je zowel voor espresso als filterkoffie kan malen. Dat is uniek in de koffiewereld. Ook is FREKKO distributeur van de Tricolate, een koffiezetter waarbij je minder koffie nodig hebt dan bij de meeste koffiezetters, dus duurzamer.

The world of coffee with FREKKO

El Vergel, Colombia - single origin - Deze koffie is afkomstig van een kleine plantage omringd door guavebomen. Het is een van de topkoffies die op het landgoed El Vergel wordt verbouwd. Verwerkt volgens een unieke methode in twee stappen, om een intenser smaakprofiel te ontwikkelen. Na de oogst begint het proces met Gevolgd door een droogproces en afgewerkt een zuurstofloze fermentatie van 48 tot 60 uur. 45 dagen gestabiliseerd om de complexiteit in silo’s. Vervolgens wordt de koffie gedurende 45 dagen gestabiliseerd om de complexiteit te verhogen , waardoor de koffie een fruitig smaakprofiel krijgt, dat zowel voor espresso als filterkoffie geschikt is.

Seasonal blend: 
1/3 El Vergel uit Colombia en 2/3 Do Cedro uit Brazilië - Blends worden vaak gezien als lagere kwaliteit optie ten opzichte van single origins. Bij FREKKO is dit niet het geval, deze blend bestaat uit twee uitzonderlijke Zuid-Amerikaanse koffies, gemengd om hun unieke smaken in evenwicht te brengen. Zo worden beide koffies ook als single origins aangeboden. Deze blend geeft je de fruitigheid van een Colombiaanse koffie gemengd met een uitgebalanceerde chocolade- achtige Braziliaanse koffie. Wanneer je iets speciaals wilt, maar toch traditioneel, dan is dit de blend voor jou.

Peeze

Koffiebranderij Peeze is een Nederlandse in de koffie-industrie. Het bedrijf staat bekend om koffieproducent die al meer dan 140 jaar actief is zijn focus op duurzaamheid en maatschappelijk van de meest vooruitstrevende koffiebranderijen verantwoord ondernemen en is daarmee een in Nederland. Peeze werkt alleen met de hoogste gecertificeerde plantages over de hele wereld kwaliteit koffiebonen die afkomstig zijn van en een minimale cuppingscore hebben van 83+. Het bedrijf is betrokken bij elk aspect van de koffieproductie, van het selecteren en inkopen van de bonen tot het branden, verpakken en leveren van de koffie aan klanten.

Naast goede koffie maken, wil Peeze koffie ook goed maken. Koffie die niet alleen lekker smaakt, maar ook goed is voor de wereld om ons heen. Het bedrijf werkt samen met lokale koffieproducenten om hun productieprocessen te verbeteren en een eerlijke prijs te bieden. 

Daarnaast produceert Peeze 100% klimaatneutraal en werkt actief aan het verminderen van afval en het gebruik van duurzame verpakkingen.

Het is tijd voor andere koffie 

Het is tijd voor andere koffie. Want, als we ook in de toekomst willen genieten van koffie, dan vraagt dit nu om andere keuzes. Daarom introduceert Peeze Bean Impact, ofwel koffie met een positieve impact.

Bean Impact - intense roast koffiebonen 
Peeze heeft 13 verschillende koffiebonen in het assortiment. Bean Impact is een bijzondere koffie in vele opzichten. Met een eerlijke prijs voor de boeren, een klimaatpositieve impact en (rest) afvalvrije verpakking is het de nieuwste Fairtrade koffie en nu al het paradepaardje van Peeze. 

De bonen vinden hun oorsprong in Cepro Yanesha, Peru. De koffie bestaat 100% uit Arabica bonen die door het lokale microklimaat langzaam rijpen. In Arnhem worden de bonen volgens een nauwkeurig brandprofiel in circa 18 minuten gebrand. Het eindresultaat is een koffie met toegankelijke, maar rijke smaak. Hij kenmerkt zich door zijn zoete en intense karakter met een volle ronde body en een lange, prettige nasmaak. In het smaakprofiel zit grapefruit, laurier, amandel, chocolade en in de nasmaak licht peper. De bonen zijn uitermate geschikt voor espresso, café crème, en cappuccino.Peeze koffie is ook voor thuis te bestellen via Webshop Peeze.

More fairchain coffee

Ze hebben Moyee niet opgericht om koffie te anders in te richten. Ze creëren het bedrijfsmodel verkopen, maar om de koffieketen radicaal van de toekomst, waarin de waarde in de keten gelijkwaardig gedeeld wordt met iedereen, zonder negatieve bijeffecten. Veel koffieboeren de prijs van koffie voor de koffiedrinker de leven onder de armoedegrens. Ondanks dat afgelopen 25 jaar is gestegen, verbeterde het leven van de boeren nauwelijks.

Moyee wil daarom naar een koffieketen waar maakt daarom ‘FairChain’ koffie. Ze zijn niet de waarde eerlijk verdeeld wordt (50/50) en tegen Fairtrade, ze gaan alleen een grote stap te herstellen. Ons doel is om een 50/50 balans verder. Met FairChain proberen ze de koffieketen tussen producenten en koffiedrinkers te creëren. is al goed op weg. Naast het betalen van een Best wel een hardcore ambitie, maar Moyee zorgvuldig onderzocht leefbaar inkomen aan de koffieboeren, laten ze door te branden in het land van herkomst, 300% meer geld achter in het koffieproducerende land! En dat terwijl jij niet meer betaalt voor de koffie, win-win! Ze leveren de hoogste kwaliteit koffie en de impact is gratis! 

Op dit moment werkt Moyee het meest samen met boeren uit Ethiopië en Kenia. Ze hebben veel impact programma’s in deze landen lopen. Zo doen ze al jaren onderzoek naar het leefbaar inkomen van de boeren, waarmee ze werken. Het leefbaar inkomen dekt niet alleen de landbouwkosten, maar bijvoorbeeld ook dat het genoeg opbrengt om je kinderen naar school te kunnen sturen en toegang te hebben tot medische zorg. Met de laarzen in de modder onderzoeken ze samen met boeren de koffie kiloprijs die ze zullen betalen. Zij noemen dat de Leefbaar Inkomen Referentie Prijs (LIRP). De enige manier voor een eerlijke balans! Meer weten óf de koffie bestellen? Ga naar Moyeecoffee.

Fairchain koffie heeft smaak 
Kenya Triple - Moyee heeft vijf verschillende specialty koffies: Microlot, Single, Double, Tripple en Dark. Tijdens deze cupping proeven wij de Kenya Triple. Deze Afrikaanse Tripple Blend is gemaakt van bonen uit Kenia en Uganda. De bonen zijn medium gebrand door hun eigen hierdoor blijft 50% van de waarde in Kenia achter! lokale FairChain branderij in Nairobi, Kenia, Het is een volle, medium donkere en mooi uitgebalanceerde koffie. Deze sterke koffie zit vol chocoladetonen en karamelaroma’s.

Geïnspireerd door elkaars verhalen en koffies sluiten we de tasting met een voldaan gevoel de verschillende branders één ding gemeen, af. Ondanks de verschillen in grootte hebben namelijk de passie voor koffie. Het is ook goed om te zien dat duurzaamheid en fairtrade hoog op de prioriteitenlijst staan van deze bedrijven. De verschillende deelnemers stonden vooral versteld van de grote variëteit aan smaken die koffie kan hebben én hoe groot de impact van de maling en zetmethode kan zijn. Ben je benieuwd? Bestel dan jouw eigen proefpakket!