Nieuwe Blind Walls in natuurgebied De Rith

Op de rand van Breda en Etten-Leur prijkt sinds deze week een nieuwe Blind Wall. De recent afgestudeerde Heavenleigh Jeroense maakte het ontwerp tijdens de studie Illustratie aan AKV | St. Joost. Het werk is gesitueerd in het veld naast Moerdijksepostbaan 32.

art is beautyfull


Foto door: Edwin Wiekens

De schildering is een initiatief door bewoners van De Rith. Via een burger initiatief werken ze samen met gemeente Breda om het gebied aantrekkelijker, veiliger en bekender te maken. De realisatie van drie muurschilderingen in samenwerking met Blind Walls Gallery is hier onderdeel van.

De ontwerpen van de eerste twee schilderingen zijn gemaakt door studenten illustratie aan AKV| St.Joost. Als onderdeel van hun studie deden verschillende studenten een voorstel. Bewoners selecteerden twee winnaars. Ze konden de schildering uitvoeren als eerste opdracht na hun studie. Eerder deze zomer is de schildering van Kimberly Rochat gerealiseerd aan de Sprundelsebaan, met als thema ‘landbouw in de toekomst’.


Foto door: Edwin Wiekens

Jeroense koos een andere invalshoek, zo vertelt ze over haar inspiratie: “Ik heb me laten inspireren door de omgeving van het Liesbos. Al sinds de middeleeuwen is er een reigerkolonie gevestigd in deze omgeving. Met deze schildering wil ik de natuur en omgeving in het zonnetje zetten. Verder heb ik planten uit de omgeving verwerkt in de schildering, zoals speenkruid en het bosviooltje. Aan de rechterkant zie je een eik, het Liesbos is namelijk het grootste en oudste zomereikenbos in Nederland. In deze specifieke boom zie je lapjes kledingstukken hangen. Dit refereert naar de koortsboom. In het Liesbos is nog een (nep)koortsboom gevestigd, de echte is namelijk in 1931 omgehakt. Om dit volksgeloof te eren is dit ook in het ontwerp toegevoegd. Het is schemerig omdat de lapjes vroeger stiekem in de boom gehangen werden en dit werd dus vaak bij schemering gedaan.”


Foto door: Edwin Wiekens

Inmiddels is Jeroense afgestudeerd, en is dit naast haar eerste opdracht als freelancer ook haar allereerste muurschildering.

Later deze week start kunstenaar NasePop aan de laatste schildering van het project. Dit wordt tevens de grootste Blind Wall tot nu toe. De schildering van bijna 2000m2 komt in de fietstunnels onder de A16 en HSL.