Experience Blog: Een culturele avond bij De Nobelaer

Ooit een avondje uit geweest tussen de boeken? Wel eens gezellig een drankje gedronken in een heuse bibliotheek? Misschien een keer een borrelhapje gegeten met de grote schrijvers? Het kan in het gloednieuwe theater De Nobelaer in Etten-Leur.

Sinds afgelopen april is het nieuwe cultuurhuis De Nobelaer in Etten-Leur dé nieuwe culturele ontmoetingsplek waar theater, kunsteducatie en bibliotheek bij elkaar komen. Dat betekent dus dat je bijvoorbeeld een fantastische theateravond kan beleven en in de pauze door de boeken van de volledig toegankelijke bibliotheek kan struinen. 

Wij gaan het beleven, we zijn namelijk uitgenodigd voor een voorstelling in de gloednieuwe theaterzaal. Bij binnenkomst blijkt al direct hoe heerlijk laagdrempelig het cultuurhuis is; geen toegangspoortjes of rijen voor de kassa, maar een aantal vriendelijke gastheren  en -vrouwen die de kaartjes controleren. Tegenwoordig hoeven we de toegangskaarten ook niet meer te printen, we hebben ze gewoon digitaal toegestuurd gekregen en laten ze vanaf onze telefoon scannen.

De Nobelaer heeft drie theaterzalen waarvan een grote zaal en twee kleine. Vanavond mogen wij plaatsnemen in de grootste zaal De Justus, genoemd naar de naamgever van het cultuurhuis, Justus de Nobelaer. Justus was een edelman die het Huis de Nobelaer, een schitterend sierlijk landhuis in Franse stijl, heeft laten bouwen in Etten. Als een enorme liefhebber van kunst is zijn familienaam  sinds 1958 verbonden aan kunst en cultuur in Etten-Leur, zo staat te lezen op de muren van het nieuwe cultuurhuis. 

Theaterzaal De Justus biedt plaats aan 500 cultuurliefhebbers die allemaal bijzonder goed zicht hebben op het podium. Voor onze zitplaatsen, op de bovenste gedeelte van de zaal, moeten we een mooie houten trap op die wordt geflankeerd door een glazen pui waarin kunst van een lokale kunstenares wordt tentoongesteld. We vinden ons plekje makkelijk en gaan zitten op de comfortabele rode stoelen net schuin achter de geluidstechnicus. Wij zitten er klaar voor, de voorstelling kan beginnen.

In de pauze van onze voorstelling verplaatsen wij ons naar het drankbuffet dat gereed staat en kunnen we zelf ons gratis pauzedrankje pakken. Voor ieder wat wils.De gezellige sfeer die er heerst wordt versterkt door de leuke plekken waar je even kunt relaxen. Je kunt even door de boeken neuzen, plaatsnemen op luxe banken, je nestelen in de leuke inhammen met kussens, kletsen aan de ruime leestafel of over de leuning van de vide hangen om naar de mensen beneden te kijken. We gaan weer terug naar onze zitplaatsen en genieten van de rest van onze voorstelling.

Na afloop van de voorstelling bestellen we nog een drankje aan de bar en krijgen we een bitterbal geserveerd door een gastvrouw. We lopen nog een rondje door de huiskamer en bibliotheek om een goed overzicht te krijgen van het heerlijk complete avondje uit. Het blijft gezellig druk aan de bar, waar iedereen nog wat kletst over de voorstelling. Wij zijn weer een culturele ervaring rijker met dank aan De Nobelaer. Wanneer ga jij hier een culturele avond beleven?