Pas afgestudeerde kunstenaars en ervaren collega’s samen aan het werk in StadsGalerij Breda

Wat levert het op als pas afgestudeerde kunstenaars met ervaren collega’s samen een tentoonstelling maken? Zes alumni van St. Joost - School of Art & Design bundelen hun krachten tijdens BIJ/NA, een werkperiode en een tentoonstelling in de StadsGalerij in Breda. Kunstenaars Niels Goos, Marit van der Heijden, Loes van Reijmersdal, Eef Schoolmeesters, Sjors Smit en Roos Vogels gaan van 15 juli t/m 22 augustus aan de slag in de voormalige rijloods en piketstal aan de Oude Vest. 

Ron Dirven (curator Van GoghGalerie Zundert) en Marjolein van de Ven (conservator moderne en hedendaagse kunst Stedelijk Museum Breda) selecteerden drie kunstenaars die dit jaar afstuderen aan St. Joost School of Art & Design: Marit van der Heijden, Loes van Reijmersdal en Sjors Smit. Gezamenlijk nodigden deze drie kunstenaars Eef Schoolmeesters, Niels Goos en Roos Vogels uit om mee samen te werken tijdens een periode van zes weken. Daarbij wordt nadrukkelijk niet gekozen voor een leerling-meester situatie, maar staat het gezamenlijk iets neerzetten centraal. Samen werken, reflecteren, tegen de lamp lopen, vorm geven aan een presentatie, rekening houdend met alle aspecten die daarbij komen kijken. Vanaf deze editie (2021), wordt BIJ/NA jaarlijks door St. Joost School of Art & Design, Stedelijk Museum Breda en de Van GoghGalerie in de StadsGalerij in Breda georganiseerd. 

Afgestudeerden van St Joost School of Art & Design zijn elkaars collega’s in het werkveld, bijzonder is dat ze altijd een gedeeld verleden blijven houden; in zekere zin blijven ze één community. Deze community is informeel, hecht, maar voor buitenstaanders vrij onzichtbaar. Tijdens BIJ/NA staat het versterken van dit nu nog informele netwerk en het stimuleren van kennisuitwisseling tussen verschillende generaties beeldend kunstenaars centraal. Met behulp van BIJ/NA wordt de jonge generatie Bredase kunstenaars nu ook zichtbaar voor een breder publiek. 


Foto: Ilse Verbeek 

Vanaf 15 juli nemen kunstenaars Niels Goos, Marit van der Heijden, Loes van Reijmersdal, Eef Schoolmeesters, Sjors Smit en Roos Vogels hun intrek in de StadsGalerij, waar hun werkproces en tentoonstelling t/m 22 augustus, op afspraak, te zien zijn. 

De officiële opening vindt plaats op vrijdag 13 augustus. 

Locatie: StadGalerij Breda, Oude Vest 34. Toegang is gratis. Meer informatie over BIJ/NA en de deelnemende kunstenaars is na te lezen op stedelijkmuseumbreda.nl/bijna-nabij 

BIJ/NA is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds, de Gemeente Breda en met ondersteuning van Artists in Residence Witte Rook, die als online platform de deelnemende kunstenaar volgt en verslag doet van de kunstprocessen. .