Bevrijdingsfestival Breda 2024: Een Viering van Vrijheid en Verbinding

Op 5 mei 2024 wordt het Kasteelplein in Breda het bruisende epicentrum van bevrijdingsdag. Dit jaar is er speciale aandacht voor de betekenis van vrijheid in een steeds veranderende wereld’, elk jaar hebben we deze dag waarbij we aandacht geven aan de historische bevrijding, nu ook de kracht van vrijheid, diversiteit en verbondenheid. Op deze dag komen mensen samen om te genieten van een programma vol live optredens, boeiende exposities en inspirerende activiteiten, variërend van lokale talenten tot gerenommeerde artiesten. Met een rijk aanbod aan muziek, theater, kunst en spoken word biedt het festival stof tot nadenken, in de hoop dat er dialoog ontstaat.


Vorig jaar was de eerste editie van het Bevrijdingsfestival Breda aan de Haven een groot succes. Met een indrukwekkende fototentoonstelling probeerde de organisatie het verhaal van de Tweede Wereldoorlog dichter bij de harten van de Bredase gemeenschap te brengen. De massale opkomst van zowel jong aks oud was hartverwarmend. “Dit was een prachtige eerste stap, en we zijn dan ook verheugd om opnieuw een dag van vrijheid en verbinding te mogen organiseren," aldus Jur Heijstee, festivaldirecteur van het Bevrijdingsfestival Breda. "Het festival is een moment van samenzijn, waar we onze vrijheid vieren en stilstaan bij de lessen uit het verleden. Dit jaar nodigen we iedereen uit om samen met ons vieren, maar ook te bouwen aan een toekomst vol hoop en solidariteit.


4 mei – Dodenherdenking Breda
Op 4 mei vindt de Dodenherdenking plaats in het Park Valkenberg, georganiseerd door de stichting 4 mei. "Hoewel we tevreden zijn met de opkomst elke jaar, zien we dat de betrokkenheid van de jongeren afneemt. Met de komst van het Bevrijdingsfestival Breda zien we een prachtige kans om deze belangrijke dagen levend te houden en de jeugd te betrekken bij het in stand houden van onze collectieve herinnering” aldus Carel Hubert, voorzitter van de stichting 4 mei.


Over het bevrijdingsfestival Breda 
Het Bevrijdingsfestival Breda is een jaarlijks terugkerend evenement dat de bevrijding van Nederland viert en de betekenis van vrijheid onder de aandacht brengt. Het festival biedt een gevarieerd programma vol muziek, cultuur en activiteiten voor jong en oud. Het Bevrijdingsfestival Breda wordt mogelijk gemaakt dankzij de inzet van vele vrijwilligers, partners en sponsoren.Toekomst van het Bevrijdingsfestival
De organisatie van het Bevrijdingsfestival Breda deelt enthousiast haar visie op de toekomst van het evenement. Er wordt momenteel intensief overlegd met de gemeente, stichting 4 mei en het Maczek Memorial Breda over de verdere ontwikkeling en groei van het festival. De droom is om uiteindelijk de hele stad te betrekken. 


Dit kan zich manifesteren in verschillende vormen, zoals uitbreiding van festiviteiten naar andere locaties, meer participatie van lokale gemeenschappen en het betrekken van scholen en organisaties bij herdenkingsactiviteiten.
Het Bevrijdingsfestival Breda nodigt alle inwoners en bezoekers van Breda uit om op 5 mei deel te nemen aan deze bijzondere viering. Mis het niet - Samen vieren we de vrijheid!
Voor meer informatie en het volledige programma, bezoek www.bevrijdingsfestivalbreda.nl