Sibelicious foodblog

In het historische campus klooster van Breda University of Applied Sciences (afgekort ‘BUAS’) bevindt zich een verborgen pareltje: restaurant Sibelicious. Een uniek concept, namelijk een restaurant wat fungeert als leerbedrijf voor eerste en tweedejaars studenten van de HBO-opleiding Hotel & Facility Management. Dit betekent elke week een nieuwe zorgvuldig samengestelde menukaart en dit voor een ontzettend vriendelijk prijsje. Wij zijn fan! 


Onder begeleiding van professionals zie je hier jonge en ambitieuze (restaurant)managers, koks en bedieningstoppers van de toekomst aan het werk. De naam Sibelicious is een samentrekking van 'Sibeliuslaan', de straat waar het gebouw van de opleidingen 'Hotel Management' & 'International Facility Management' eerst zat, en 'delicious'. Zodra je een stap binnen zet in het restaurant vergeet je onmiddellijk dat je je in een school bevindt. De entourage is modern en de tafels zijn perfect opgedekt. Het sfeervolle restaurant met open keuken heeft plek voor zo’n dertig personen.


We worden vriendelijk verwelkomd door een eerstejaars studente die ons het concept toelicht: elke week is er een nieuw menu bedacht door de tweedejaars managers en deze week is het thema Spaans: muy bien! Het menu is een driegangenmenu en er is keuze tussen twee verschillende gerechten per gang, waarbij één van de keuzes een vegetarische optie is. 


We starten met een glaasje prosecco en ontvangen een amuse: champignon gevuld met pittige chorizo. Een origineel en ontzettend smaakvol hapje om mee af te trappen. We zijn beiden erg benieuwd naar de salade en laten onze keuze voor het voorgerecht dan ook vallen op de salade met serranoham, gestoofde peertjes en Cabrales (Spaanse blauwaderkaas). De combinatie is gewaagd maar de zachte smaak van de peer brengt de scherpe smaak van de blauwaderkaas in balans. Er wordt hier een Argentijnse witte wijn bij geadviseerd: La Linda Torrontes. Een frisse, zeer toegankelijke witte wijn met indrukken van wit fruit en rijpe bloemen die mooi combineert met het voorgerecht.

We zijn erg nieuwsgierig geworden naar hoe het er in de keuken aan toe gaat en we besluiten een kijkje te nemen. Het is een geoliede machine: elke student heeft zijn eigen taak en de restaurantmanager ondersteunt en houdt overzicht. Er wordt echt als een team samengewerkt en dit zie (en proef!) je terug in de gerechten. Om de week hebben ze theorielessen, en wat ze daar leren kunnen ze de week daarna in de praktijk toepassen. Er zijn zeven afdelingen (oa. storeroom, production kitchen, restaurant en kitchen) waar de leerlingen in jaar één praktijkervaring opdoen. 


In jaar twee zijn de 'Hotel Management' studenten manager van één van deze afdelingen. Samen met de managers van de andere afdelingen spreken zij een thema af waar de cocktail in de bar, de sandwiches in de kantine en het menu in het restaurant op afgestemd worden. Er wordt me verteld dat er veel waarde gehecht wordt aan het minimaliseren van ‘waste’. Zo wordt er goed nagedacht over mogelijkheden om voedselresten te gebruiken door hier bijvoorbeeld een bouillon van te maken. Op deze manier proberen ze voedselverspilling te beperken. Daarnaast worden er ook veel producten zoals groente en kruiden uit de eigen community garden gebruikt.  


Ondertussen worden de hoofdgerechten opgemaakt en nemen we weer plaats aan tafel. We hebben gekozen voor de steak en hier wordt uiteraard een rode wijn bij geserveerd: wederom een Argentijnse La Linda, maar ditmaal een Malbec uit 2020. De steak wordt geserveerd met Padrón peppers (typische Spaanse groene pepertjes), knapperige aardappelpartjes, wortelpuree, champignoncrumble, sjalotjes en kappertjes. De garing van de steak is perfect en de producten zijn puur en ontzettend smaakvol. Genieten!


We krijgen een glaasje Tawny Port en nemen de cheese platter als dessert. 


Vier Spaanse kaasjes geserveerd met kletsenbrood. Leuk feitje: de honing die erbij geserveerd wordt komt uit de eigen bijentuin die zich op het dak van het gebouw bevindt. 


Naast het heerlijke kaas plateau genieten we van een all time favorite: Crème brûlée. Wij hebben vanavond Spaans genoten bij Sibelicious en zijn nu al benieuwd naar het menu van volgende week! 

Ben jij naar aanleiding van deze blog ook nieuwsgierig geworden? Sibelicous is op maandag t/m vrijdag geopend voor lunch van 12.00-14.00 en op dinsdag t/m donderdag van 18.00-21.00 voor diner. Een à-la-carte lunch kost hier slechts €16,- en een smaakvol driegangen diner €24,-.