Experienceblog: Ontdek Breda tijdens de Highlight Fietstour van seeBreda

Wat is er leuker dan op een zomerse zondagmiddag op de fiets te stappen en je mee te laten nemen door ons mooie Breda? Precies, heel weinig! Gelukkig neemt seeBreda iedereen sinds 1 juni weer mee op pad langs de mooiste plekjes die de stad rijk is. Vandaag sluiten wij aan bij de drie uur durende Breda Highlight Fietstour die ons veel zal bijleren over de historie en belangrijke gebeurtenissen van de stad. Rij je mee?

We verzamelen bij seeBreda (gevestigd op STEK), waar we opgewacht worden door Leo. Leo is een van de spontane gidsen van seeBreda en heeft onze fietsen al klaarstaan. Zijn enthousiasme en spontaniteit zorgt ervoor dat wij nóg meer zin krijgen in vandaag! Leo vertelt wat ons vandaag precies te wachten staat en een welke plekken we een bezoek zullen gaan brengen. 

Leo vertelt voor vertrek nog even wat over STEK. STEK is een bijzonder bedrijventerrein voor (startende) ondernemers waar met minder regels en creativiteit wordt ondernomen én er worden regelmatig evenementen georganiseerd (mits de omstandigheden dit toelaten). Mocht je hier nog nooit geweest zijn, raden wij je aan dit snel eens te doen.

Nadat onze onze fietszadels goed afgesteld zijn, zijn we ready for take off! Leo vertelt ons dat de eerste stop straks het Valkenbergpark zal zijn. 

Na een minuut of vijf fietsen komen we aan in het prachtige Valkenbergpark waar we genieten van een uitzicht op het Kasteel van Breda. Het Valkenbergpark is bij uitstek één van de mooiste stadsparken van Nederland, maar toch trekt het Kasteel van Breda vandaag alle aandacht. Leo weet allerlei interessante verhalen te vertellen over het monumentale pand, die wij zelfs na 10 jaar in Breda te wonen, niet wisten. Vanuit hier rijden we door de Catharinastraat, langs het Begijnhof, richting de bruisende Veemarktstraat.

Rock & Roll

In de Veemarktstraat stoppen we voor het pand waar vandaag de dag PENN & INK gevestigd is. Hier krijgen we leuke verhalen te horen die alles te maken hebben met Rock & Roll. We komen zelfs te weten dat de geheimzinnige manager van Elvis hier vandaag kwam. 

Vanuit de Veemarktstraat fietsen we via de Boschstraat richting de Koepelgevangenis. We maken een korte stop op de hoek bij Dames Pellens en Café de Beyerd waar Leo ons wederom voorziet van interessante feiten en leuke sagen. Uiteraard gaan we niet verklappen wat er precies verteld wordt, maar deze plek heeft iets te maken met 'The Pirates Of The Carribean'.

Na weer een klein stukje fietsen stoppen we bij de Koepel. Deze prachtige gevangenis is een van de drie in Nederland bestaande koepelgevangenissen die sinds 2016 definitief als penitentiaire inrichting gesloten is. Wist je dat er in 2010 zelfs een gevangene is ontsnapt door met een verfkrabber een gat te graven? Via de door haar gegraven tunnel wist ze binnen maar liefst vier weken te ontsnappen! 

een prachtig panoramisch uitzicht

Vanuit de Koepelgevangenis rijden we richting het contrasterende Nonnenveld waar verschillende uiteenlopende vormen van architectuur terug te zien zijn in de grote gebouwen. Wist je bijvoorbeeld dat het golvende dak van het Chassé Theater het lichaam van een naakte vrouw voorstelt? Wij niet! Vanuit waar we staan hebben we overigens een prachtig panoramisch uitzicht op de Onze Lieve Vrouwekerk en de H. Antoniuskathedraal. 

Via de Poolse tank (wat eigenlijk geen Poolse tank is, aldus Leo) in het Wilhelminapark, vervolgen we onze weg richting het Ginnekenmarktje om onze dorst te lessen. We ploffen neer op het gezellige en zonovergoten het terras van Boerke Verschuren waar we genieten van speciaalbier. Proost!


Na de borrel rijden we via het Markdal richting Kasteel Bouvigne. Naar onze mening is het Markdal een van de mooiste plekjes die Breda rijk is. Hoewel je je hier relatief dichtbij de drukte van het Ginnekenmarktje bevindt, heerst er hier een serene rust. De natuur is volop in bloei en de kleuren zijn prachtig. Dit is de ideale uitvalsbasis als je op zoek bent naar een plekje om je handdoek neer te leggen en te ontspannen aan het water of te genieten van de natuur. 

Tijdens onze weg richting Kasteel Bouvigne stoppen we bij een boerderij waar 3 ooievaars bovenop de schoorsteen hun nest gemaakt hebben. De ooievaars-familie trekt niet alleen door ons bekijk, er staan meerdere mensen de prachtige beesten te bewonderen en vast te leggen op beeld. Dit is zo leuk!

Nog geen twee minuten later staan we het Bouvigne Kasteel te bewonderen. Het is onbekend hoe oud dit kasteel exact is maar wat wél bekend is, is dat in totaal acht prinsen het kasteel in hun bezit hebben gehad. In 1637 was het het hoofdkwartier toen prins Frederik Henrik de stad belegerde om aan de Spaanse overheersing een eind te maken. 


Vanuit het Bouvigne Kasteel fietsen we door naar de Duivelsbrug. Enig idee waarom deze brug de Duivelsbrug genoemd wordt? Wij nu wel. Het verhaal erachter is erg interessant en zelfs een beetje grappig. Te veel willen we niet verklappen, maar het heeft te maken met twee verliefde mensen, een ontvoering, luidende klokken én jawel... de duivel. 

meer dan 80 verschillende muurschilderingen

Op onze weg terug naar het centrum van de stad stoppen we bij een 'Blind Wall'. Breda beschikt over meer dan 80 verschillende Blind Walls die stuk voor stuk hun eigen verhaal over Breda vertellen. De Blind Wall op bovenstaande foto (Zenk One) is misschien wel de allermooiste van allemaal. Dacht je dat het een foto was, dan heb je het mis. Deze muurschildering is namelijk gespoten en tevens een ode aan Godevaert Montens, burgemeester van Breda tijdens de 80-jarige oorlog.

Voordat we doorfietsen naar onze laatste stop, parkeren we onze fietsen op het Stadserf waar we voorzien worden van nog wat leuke weetjes rondom het Turfschip en de geschiedenis ervan. Dit wordt op een hele enthousiaste manier gedaan door een gids in opleiding. Dus boek jij binnenkort een tour bij seeBreda, dan is de kans groot dat je hem terugziet!


De laatste stop die we maken is bij het Spanjaardsgat waar we wat te horen krijgen over de historie ervan. Vanuit de plek waar we staan hebben we een prachtig mooi uitzicht op de Onze Lieve Vrouwenkerk (de Bredase trots) en de haven. Bovenstaand beeld is wellicht het meest bekende beeld van Breda, maar vervelen... dat doet het nooit!

Onze Highlight Fietstour zit er na 3 uur helaas alweer op. We kijken terug op een gezellige en leerzame middag en raden iedereen (wel of geen Bredanaar) aan om eens een van de tours van seeBreda te boeken. De beleving en het enthousiasme van de gidsen zorgen voor een onvergetelijke ervaring. Bekijk hier het aanbod van seeBreda en boek jouw favoriet!