Van New York naar Breda: Amerikaans topontwerp in parkeergarage

Kunst in parkeergarages is heel normaal in Breda. In of op gemeentelijke garages zijn kunstwerken van gerenommeerde kunstenaars te zien. Met de ‘drive-by gallery’ start de beleving van een bijzonder uitje al bij het parkeren. Een onverwachte visuele ontmoeting die past bij dé stad van beeldcultuur.  In februari zijn de wereldberoemde affiches van de School of Visual Arts uit New York te zien in de 3sec.Gallery te Breda.

De expositie ‘Underground Images: School of Visual Arts Subway Posters, 1947 tot heden’  toont de in het oog springende reclameposters die sinds de jaren 50 in de metro van New York te zien zijn. Met jaarlijkse postercampagnes werft het prestigieuze instituut SVA nieuwe studenten. De posters dienen niet alleen ter promotie, maar zijn het resultaat van persoonlijke zoektocht naar zingeving en artistieke identiteit van de makers.

Reclame posters die sinds de jaren 50 in de metro van new york te zien zijn

" Deze presentatie is een van de allerbeste uit de 30+ die we tot nu toe hebben gedaan. Het is waarschijnlijk de plek met de meeste publieke doorstroom die we in de vijf jaar lange reis van de expositie."
- Francis Di Tommaso Directeur SVA Galleries, over de 3sec.gallery

De collectie geeft een fascinerend inzicht in de rijke geschiedenis van deze befaamde ontwerp- en illustratiefaculteit. De expositie is samengesteld door SVA vice-president Anthony P. Rhodes. Hij is sinds 2007 als creative director verbonden aan de campagnes. 

3sec.Gallery
De tentoonstelling is tot 9 april te zien in de 3sec.gallery, ’s werelds enige drive-by galerie. Vier keer per jaar is er een nieuwe expositie te zien in de inrit van de Chassé Parking. Onlangs werden er exposities vertoond van beroemde internationale ontwerpers als Jeremyville, Erich Brechbühl en Felix Pfäffli.De naam 3sec.Gallery verwijst naar de tijd die het kost om langs de galerie naar binnen te rijden. Maar te voet kun je op je gemak kijken naar de posters die langs de inrit zijn gepresenteerd. “Het feit dat de galerie voor veel mensen (en vooral galeriehouders) een non-plek is, was een extra stimulans voor ons”, aldus curator en initiator Dennis Elbers.

Je kunt de galerie ook te voet of met de fiets bezoeken in de Chassé Parking. Gebruik hiervoor de inrit achter het stadskantoor. De 3sec.gallery is dag en nacht gratis te bezoeken. Voor meer informatie gaat je naar de website.