Wijnblog: Op zoek naar harmonie

‘Wie houdt er van een goed glas wijn?’ Alle handen gaan omhoog. ‘En wie houdt van een mooi stuk kaas?’ We knikken enthousiast. Vandaag zijn wij bij Wijnhuis Oktober, we mogen aanschuiven bij de workshop Wijn & Kaas van Jeroen van Mierlo, van Mijn Wijncursus.  


Het pand van Wijnhuis Oktober leent zich perfect voor de workshop. Honderden prachtige flessen liggen in het 19e eeuwse pand met zijn krakende houten vloer –dat eerder weg heeft van een museum dan een winkel– te wachten op een liefhebber. Flessen waar onze harten van gaan kloppen. De sfeer zit er dus al meteen in. We gaan zitten aan een lange tafel en stellen ons voor. We blijken allemaal wijnliefhebbers, fijnproevers, hobbykoks en willen allemaal nét iets meer weten over wijn spijscombinaties. Onder ons ook ‘oudgedienden’ die al eerder workshops of een wijncursus hebben gevolgd, en die blijven dus terugkomen.  Cursist Jan: “Het is niet alleen heel gezellig maar je steekt er iedere keer wat van op. Zo heb ik laatst de verdiepingscursussen Italië en Spanje gevolgd”. Vandaag gaat Jeroen een paar clichés ontkrachten, en laat hij ons verbazen over combinaties waar wij zelf niet dachten. “We zijn toch wel geconditioneerd als het gaat om wijn en kaas combinaties. Daarom laat ik jullie vandaag proeven wat lekker is, en wat niet. Bij een goede combinatie van wijn en spijs draait het om balans. Oftewel, op zoek naar harmonie.” We hangen aan zijn lippen. 

Niet zo gek, want als iemand mooi over wijn kan vertellen is het Jeroen, register vinoloog en aanbevolen docent van de Wijnacademie. Jeroen schenkt ons ondertussen een bubbel in en deelt proefformulieren uit waarop wij kunnen bijhouden welke wijn en kaas wij gaan proeven.  De mousserende wijn met zijn ultra fijn bubbeltje wordt meteen geanalyseerd door het 16-koppig tafelgezelschap. Is het Prosecco, Champagne of Cava?  Want hoe onderscheid je deze bubbels van elkaar? Het enthousiasme van Jeroen is aanstekelijk. “Als het over wijn gaat mag je me alles vragen.” 

De workshop kan nu echt gaan beginnen. We krijgen in drie etappes steeds 2 verschillende glazen wijn geschonken, en er een bijpassende (of juist niet?) kaas bij aangeboden. We hebben zojuist geleerd hoe wij moeten proeven, waar wij op moeten letten. Er wordt druk met de wijn gewalst en op professionele wijze laten we het door onze mond glijden. Heeft deze een lange of korte afdronk? Proef jij ook dat mineraaltje? Deze is wat vettig, of juist strak. De heerlijke rijpe kazen komen van kaasboer Kastino uit Breda. Jeroen vertelt ons na iedere ronde welke wijnen en kaas we geproefd hebben, en waarom dit een goede combinatie is. Wat is het mondgevoel bij deze combinatie, komt de kaas goed tot zijn recht? Valt de wijn naast deze kaas niet weg? Niet alleen erg lekker, maar ook heel leerzaam. 

Na afloop weten wij precies welke combinaties ons kaasplankje tot een succes maakt, en welke wijn of dessertwijn we hierbij schenken. We krijgen een zelfgeschreven wijnproefboekje mee, een handig naslagwerkje in piepklein formaat.  Wat een fijne en leerzame avond. Wil jij ook meer weten over wijn en kaas, dan is deze workshop iets voor jou. Wil je meer de diepte in, dan kun je bij mijnwijncursus een wijncursus volgen. Jeroen heet een heel eigen ontwikkelde lesmethode en interactieve digitale leeromgeving. Daardoor wordt leren over wijn nog leuker en gemakkelijker. Zo kun jij je Wijnvignet, Wijnoorkonde of zelfs je Wijnbrevet halen. Dat zijn landelijk erkende certificaten.

Mijnwijncurus is een erkende onderwijsinstelling met een slagingspercentage van bijna 100%. Bekijk hier het hele cursusprogramma. Want, wijn wordt lekkerder als je er meer over weet!