Frau Isa

Middellaan, Breda

Niet één, maar twee muurschilderingen schilderde de Oostenrijkse kunstenares Frau Isa op dit flatgebouw aan de Middellaan. Veel Bredanaars zullen de ontwerpen misschien direct herkennen; het werk is geïnspireerd op het roemrijke verleden van de Kwatta-fabriek. Lees verder

Niet één, maar twee muurschilderingen schilderde de Oostenrijkse kunstenares Frau Isa op dit flatgebouw aan de Middellaan. Veel Bredanaars zullen de ontwerpen misschien direct herkennen; het werk is geïnspireerd op het roemrijke verleden van de Kwatta-fabriek. 

Het 16-meter hoge tweeluik toont een Kwatta meisje (rechts) en een Kwatta soldaatje (links), twee bekende begrippen in Breda. Vanaf eind 19e eeuw stond hier de Stoom Cacao- en Chocoladefabriek Kwatta, de repen die de fabriek produceerde werden ‘wereldberoemd’ in de Benelux. Op de wikkels van de repen stonden soldaatjes afgebeeld, deze konden als zegels gespaard worden voor een gratis reep of een tinnen soldaatje. Wanneer je 100 soldaatjes had gespaard dan kon je deze inwisselen voor het felbegeerde buigbare speelsoldaatje. 

Het grootste gedeelte van het Kwatta personeel bestond uit jonge meisjes, de Kwatta meisjes. Tijdens de officiële onthulling van de schilderingen op 18 augustus 2019, was ook een origineel Kwatta meisje aanwezig, Corry Dieckmann. 

De schilderingen zijn tot stand gekomen mede dankzij Alwel en het wijkplatform.

Middellaan, Breda