Joren Joshua (Terheijdensestraat)

Terheijdensestraat, Breda

Deze 130-meter lange muurschildering, gemaakt door Joren Joshua, is een ode aan de ‘vergeten broer van Vincent van Gogh’, en de Backer & Rueb machinefabriek. Backer & Rueb kreeg eind vorige eeuw grote bekendheid door hun vervaardiging van stoomlocomotieven. Hun bekendste, en ook meest karakteristieke locomotief werd ‘Backertje met huilogen’ genoemd, omdat het net leek alsof de locomotief huilde. In 1993 werd de fabriek gesloopt. Lees verder

HUILENDE TREINEN
Deze 130-meter lange muurschildering, gemaakt door Joren Joshua, is een ode aan de ‘vergeten broer van Vincent van Gogh’, en de Backer & Rueb machinefabriek. Backer & Rueb kreeg eind vorige eeuw grote bekendheid door hun vervaardiging van stoomlocomotieven. Hun bekendste, en ook meest karakteristieke locomotief werd ‘Backertje met huilogen’ genoemd, omdat het net leek alsof de locomotief huilde. In 1993 werd de fabriek gesloopt.  

DE VERGETEN BROER VAN VAN GOGH
In de schildering zit ook een man met knal oranje haar verwerkt, dit is Cornelius (Cor) van Gogh, jawel, het jongere broertje van Vincent van Gogh. Net als Vincent kende Cor een bewogen leven. Edwin Wiekens Vanwege zijn technische achtergrond werkte hij een tijdje bij Backer & Rueb. Hij vond Nederland echter maar niks, dus ging hij op reis en kwam hij terecht in Zuid-Afrika. Hij werd daar technisch tekenaar voor de Zuid-Afrikaanse Spoorwegmaatschappij. Uiteindelijk sloot Cor zich aan bij het Boerencommando tijdens de Tweede Boerenoorlog, maar hij raakte al snel gewond. Tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis heeft Cor zichzelf op 32-jarige leeftijd doodgeschoten.

1 VAN DE 5
Deze muurschildering is onderdeel van de Van Gogh Murals, in samenwerking met Zuidlijn en Van Gogh Brabant. Voor dit project worden vijf muurschilderingen gerealiseerd in de spoorzones van Helmond, Eindhoven, Den Bosch, Breda en Tilburg. Joren Joshua werkte bijna twee weken aan de schildering en kreeg bij deze flinke klus hulp van Marije Maria, Ilse Weisfelt, Thomas & Jurgen en Fernandoleon.

Terheijdensestraat, Breda