Twee Muizen

Akkerstraat, Breda

In het teken van De Maand van de Geschiedenis (oktober) maakten het Spaanse kunstenaars-duo Twee Muizen deze schildering in de Akkerstraat. Lees verder

In het teken van De Maand van de Geschiedenis (oktober) maakten het Spaanse kunstenaars-duo Twee Muizen deze schildering in de Akkerstraat. 

Het thema van de Maand van de Geschiedenis in 2019 is Zij/Hij waarmee onderzocht wordt hoe genderverschillen historisch zijn gevormd. Samen met het Stadsarchief Breda deden we onderzoek naar het verhaal van Maria van Antwerpen, die zich voordeed als Jan van Ant. De Bredase Maria schreef zich in bij het leger als Jan van Ant en trouwde tweemaal met een vrouw. Op een dag werd ze herkend als Maria van Antwerpen en veroordeeld door de krijgsraad voor ‘zeer groove en hooggaande falsiteiten’ en ‘het bespotten van de goddelyke en menschelyke wetten’ en verbannen uit Brabant. 

Toen Maria werd gevraagd naar haar motieven antwoordde ze:

‘IN DE NATUUR BEN IK EEN MANSPERSOON, MAAR IN UITERLIJK EEN VROUWSPERSOON’.

Jaren later keerde Maria onopgemerkt terug naar Breda en stierf uiteindelijk op 62 jarige leeftijd in haar woning ergens aan de oude vest.

Akkerstraat, Breda