De vergeten Bredase kunstwerkjes van Herman Brood

Op kerstavond 1993 kwamen twee jongens Herman Brood tegen op de Grote Markt in Breda. Ze herkenden hem en spraken hem aan. Herman was bij zijn schoonfamilie kerst aan het vieren. Xandra, zijn echtgenote, komt oorspronkelijk uit Ulvenhout, vlakbij Breda. Maar Herman had even zin in een biertje. Er was alleen niet veel open die avond. “Waar kan je hier een biertje drinken?” vroeg hij de twee vrienden. Zij vertelden dat ze naar café Hier Te Breed Daar Te Lang, aan de Vismarkt, gingen. Even later troffen zij elkaar inderdaad in dat café. Herman nam plaats aan de bar en zat lekker muziek te luisteren en dronk een biertje. Na een uur vertrok hij weer en gaf de jongens een paar bierviltjes, als dank voor de tip. Op de bierviltjes had de iconische rock & roll kunstenaar tekeningen gemaakt. Vijfentwintig jaar later kwam één van die jongens bij het opruimen van zijn huis de bierviltjes weer tegen in een la. Daar hadden ze al die jaren gelegen. Vergeten. In het donker, nog in uitstekende staat. 

Deze kunstwerkjes zijn nu ingelijst te zien (én te koop) op de Herman Brood expositie van kunstgalerie Très Art in Breda. Galeriehouder Arian van der Hoeven: “Het is een mooi Bredaas verhaal en illustreert ook precies hoe Herman was: een kunstenaar van het volk. Iedereen kende hem, hij was niet elitair. Iedereen kon hem benaderen. Hij deed gewoon zijn ding en het sloeg aan. Mensen kochten zijn schilderijen omdat ze het mooi vonden. Hij heeft nooit bij de kunstelite gehoord.” Hij is trots dat hij de ‘Bredase bierviltjes’ op zijn expositie kan tonen. “Er zijn al twee verkocht, maar de andere drie viltjes hangen op de expositie, in een mooie lijst. Ze zijn al die jaren goed bewaard gebleven, omdat ze in een donkere la lagen. Heel uniek.”

de bierviltjes zijn al die jaren goed bewaard gebleven

Van der Hoeven is al twintig jaar fan van Herman Brood en heeft dan ook al vele kunstwerken van de excentrieke kunstenaar verzameld. Hij weet er smakelijke anekdotes over te vertellen, die hij op de openingsborrel van de expositie zal delen met het publiek. De expositie betreft zo’n veertig werken en deze zijn allen te koop. Het gaat om een verzameling van schilderijen, tekeningen, zeefdrukken en objecten. De kunstwerken variëren van 189 euro tot 10.000 euro. Eén van de topstukken is het werk ‘It’s Over’. Van der Hoeven: “In 1991 wilde Herman breken met zijn toenmalig manager, maar dat durfde hij niet te zeggen. Het was best een verlegen man. Herman schilderde in zijn atelier vaak meerdere keren over één doek heen, dan was het nog niet af naar zijn idee. Maar die manager haalde zo’n doek gewoon onder z’n kont vandaan en verkocht het dan, zonder dat Herman het wist. Dat wilde Herman niet meer, hij wilde zelf baas zijn over zijn werk. Toen heeft hij dat doek geschilderd. Op de achterkant van het schilderij staat ‘Brood Bezit. Van mijn. Brood eigendom’. Dat schilderij zette hij pontificaal in zijn atelier. Iedereen moest daar afblijven, het was echt een statement. Niemand durfde daar aan te komen.” 

Hoewel de iconische rock & roll kunstenaar altijd een omstreden figuur was, denkt Van der Hoeven dat Herman Brood zelfs nog wel een echte museumkunstenaar gaat worden. “Zeventien jaar na zijn overlijden is hij nog volop in het nieuws. Als je ziet hoe populair zijn werken zijn in België of Duitsland, daar mogen we gewoon trots op zijn.”

zeventien jaar na zijn overlijden is hij nog volop in het nieuws

De Expositie Herman Brood is 30 november t/m 2 december te zien bij Kunstgalerie Très Art, Breda. Bij succes wordt de expositie verlengd. De openingsborrel op vrijdag 30 november is van 17.00-22.00 uur en gratis toegankelijk voor het publiek.