Documentaire over fotojournalist Piet den Blanken in Chassé Cinema

Regisseur Wilbert Smit presenteert aanstaande zondag zijn nieuwe film Feitelijk maar niet objectief. Het documentaireportret over fotojournalist Piet den Blanken wordt vertoond in het kader van Vrijheid!, een samenwerking tussen Stadsarchief Breda en Chassé Cinema waarbij wordt stilgestaan bij 75 jaar vrijheid. In dit kader worden in totaal 3 films van Bredase makers vertoond.

75 jaar vrijheid


“Een gezicht geven aan mensen. Gewone mensen, die nogal eens worden overgeslagen in de geschiedschrijving”, dat is de vorm van fotografie die fotojournalist Piet den Blanken het liefst gebruikt om zijn verhaal te vertellen. Foto’s van mensen die geen slachtoffer willen zijn van de wereldpolitiek maar zich juist gezamenlijk of individueel, actief verzetten tegen onderdrukking en vechten voor vrijheid. De documentaire is een portret van een betrokken mens die al jaren de hele wereld afreist om juist daar deze strijd voor de vrijheid te fotograferen waar het wereldnieuws nogal eens afwezig is.

In het documentaireportret zien we hoe Den Blanken in de jaren ’70 in het vak rolde en hoe hij zich in de loop van de tijd ontwikkelde tot de fotojournalist die hij nu is. “Feitelijk maar niet objectief, objectieve journalistiek bestaat niet’’, dat is de opvatting van Den Blanken over zijn werk.

Regisseur Wilbert Smit en Piet den Blanken zijn aanwezig voor een nagesprek met Shariff Nasr. Wegens grote belangstelling wordt Feitelijk maar niet objectief ook vertoond op zondag 20 en maandag 21 september.

Over regisseur Wilbert Smit
Regisseur, producent en cameraman Wilbert Smit begon zijn carrière in Breda bij de Kritiese Filmers, in 1976. Zo kwam hij in contact met fotograaf Piet den Blanken die op freelance basis voor de Kritiese Filmers fotografeerde.

Informatie
Kaarten voor Vrijheid! Feitelijk maar niet objectief zijn online te reserveren bij Chassé Cinema via chasse.nl/cinema.
In de reeks Vrijheid! zijn ook de films Schreeuwen of Zwijgen van Anne-Mieke van den Berg en Anneke Hopmans en Onbevangen Vastberaden van Kees Wouters te zien.