Foodblog: Diner voor twee bij De Colonie

Opvallende gele kleuren en een mooie serre trekken onze aandacht naar De Colonie op de Grote Markt. Het restaurant is gevestigd in een mooi, monumentaal pand en is een plek waar geluncht, geborreld en culinair gedineerd kan worden. Op deze gure maandagavond worden we verblijd door de warmte die ons tegemoet komt zodra we de deur openen. We stappen binnen in een elegante en tijdloze ambiance en worden welkom geheten door Roos, die ons zelf een tafeltje laat uitzoeken.

Heerlijke, bijzondere gerechten!

Roost vertelt ons dat ze een aantal bijzondere gerechten heeft uitgekozen met daarbij passende dranken. Vandaag is het nieuwe biertje van de maand ingegaan: de 'Apres Kievit', een donker kruidig winterbier met 8,6%. Daarnaast proeven we een lichter blond biertje uit Antwerpen: 'Seef Bier'.

We zijn erg benieuwd wat we te eten krijgen bij deze heerlijke speciaalbiertjes! Een prachtig opgemaakt bord vol viscombinaties wordt voor ons op tafel gezet. Een klein kreeftensoepje, een zalmtartaar en last but not least.. een gebakken coquille, verrassend geserveerd op een krokant stukje peperkoek. Dit is een interessante smaakcombinatie die uitstekend combineert bij het blonde bier. Naast het visbordje proeven we ook de 'Duivelse champignons': een ontzettend lekker pannetje waaruit iedere hap boterig en zacht smaakt, maar ook pittige tonen heeft door de jalapeño. Het bittertje van het winterbier past hier uitstekend bij.

Het voorgerecht heeft ons enorm enthousiast gemaakt en we kunnen eigenlijk niet wachten tot het hoofdgerecht op tafel verschijnt. Tot die tijd genieten we van onze omgeving. Roos vertelt ons dat de hele zaak wordt omgetoverd tot een waar Carnavalspaleis over een paar weken. De volgende gerechten komen eraan, deze hebben wederom een erg leuke presentatie. We worden verrast met de Shakshuka, een Israëlische stoofschotel, en de Ishikari Nabe, een Japanse vissoep.

Bij de Shakshuka wordt voor ons een erg lekkere Shiraz ingeschonken. De fluweelachtige afdronk combineert lekker met het licht pittige gerecht en de krokante knoflookbroodjes. De vissoep wordt geserveerd in een heel groot, diep bord waarin glasnoedels, shiitake, Chinese kool en verschillende soorten vis en mosselen liggen. Daarin wordt de dashi bouillon geschonken door Roos. Voor een visliefhebber is dit regelrecht genieten. Ziltige smaken met een goede Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland.

Onze magen zijn al goed gevuld, maar voor een zoet dessert is er altijd ruimte! We krijgen bananen spekkoek met karamel-popcorn-ijs. Dit is net even iets anders en super lekker! Daarnaast krijgen we een warme apple crumble, recht uit de oven. Met een beetje vanille custard op ieder hapje is dit een heerlijk zoet dessert dat we zeker vaker willen komen eten! Bij de desserts nemen we een gember thee, origineel geserveerd met verse kaneel en sinaasappel of steranijs en appel.

Het was een topavond. Je merkt dat het keukenteam, naast de klassieke gerechten op de kaart, het fantastisch vindt om bijzondere gerechten samen te stellen. Wij komen zeker terug, misschien zelfs wel de volgende avond al! Sinds kort is het namelijk om de week op dinsdagavond spelletjesavond bij De Colonie!