Dineren bij de Colonie

Vanavond passeren alle smaken ons op mooi opgediende borden. Klassiekers gaan hand in hand met Fusion. Urenlang tafelen is hier heel normaal. De sfeer in het Art Deco pand aan de Grote Markt is net zo fijn als de gerechten die we vanavond gaan proeven.

dit wordt genieten geblazen

We zijn bij De Colonie. Het is lastig een keuze te maken uit alle gerechten van de kaart die ons, fijnproevers, doen watertanden.  Gastheer en eigenaar Peter van Belle serveert ons ondertussen Flat Bread als appetizer. Romige smeersels op knapperig dun brood met een Oosterse knipoog, een idee van vriendin Jessica die een variant op Ibiza proefde. Peter schenkt een Nieuw-Zeelandse ‘Hãhã’ in, een weelderige Sauvignon Blanc waar je het zeeklimaat waarin deze druif geteeld wordt proeft. De toon is gezet, dit wordt genieten geblazen.


We zien trendy en veggie voorgerechten op de kaart, maar we gaan voor de klassiekers Steak Tartaar en de Garnalen Cocktail. De hand gehakte Steak Tartaar is kakelvers en waanzinnig op smaak. Het verrassend wijnadvies is een Syrah van ‘The Wine of Goodhope’, een mooie Zuid Afrikaan die dit gerecht eigenwijs bijstaat. 


De Garnalen Cocktail komt met een zilte ansjovisdressing en espuma van cocktailsaus. De droge Pinot Grigio ‘Prendo’ van wijnhuis Wilhelm Walch heeft op RVS gelegen en is een prachtige tegenhanger voor de Hollandse garnalen. Deze moderne bloemige wijn heeft tonen van anijs en veel aroma.

Dat zowel de veeleisende fijnproever als de gezellige Bourgondiër die van uitgebreid tafelen houdt goed uit de voeten kan bij De Colonie blijkt ook weer uit de hoofdgerechten. Het Duo van Rund wordt geserveerd met een fluweelzachte puree van aardappel, peer en rode kool en knapperig geroosterde spruitenblaadjes. 

Perfect gegaard stoofvlees

Perfect gegaard stoofvlees in Leffe Dubbel en een mooie sukade. Dit gerecht heeft alles mee. Op advies drinken wij hier een ‘Petrus Red’ bij. Een bijzonder lichtzuur kriekbier dat gelagerd wordt op foedervaten. Alweer een schot in de roos! 

Omdat we gek zijn op kaasfondue laten we ons overhalen de Camembert in Brood te proeven; een robuuste plank vol geblancheerde groenten, Amsterdamse uitjes en rauwkost. In een uitgehold broodje de heerlijke gesmolten camembert. Comfort food to the max. We drinken hier een straffe IPA bij van Brouwerij ’t IJ bij en genieten. Dit zou ook een mooi borrelgerecht zijn voor op de late vrijdagmiddag.

Chefkok Alwin, die onze tafel bezoekt, vertelt dat hij graag de traditionele gerechten intact houdt. Subtiel worden spannende elementen toegevoegd. “Het team bedenkt, proeft en beoordeelt alles zelf . We worden getriggerd ons op creatief vlak te blijven ontwikkelen.”

Een fotogeniek bord vol huisgemaakte en kleurrijke  lekkernijen

Voldaan, maar benieuwd naar de desserts delen we de Cookie Dough. Een fotogeniek bord vol huisgemaakte en kleurrijke lekkernijen als chocolade, meringue en zoute karamel. Ook weer zo’n smaakexplosie.

 

We zitten inmiddels aan de thee en laten de avond nog eens passeren. Klassieke gerechten. Een enthousiast team. Alle ingrediënten vers en huisgemaakt. Een fijn drankadvies. Tel daarbij op sfeer en ambiance, en alles voor mooie prijzen. Dat moet het succes zijn van De Colonie.