Foodblog: 3-gangen lunch bij Canella

Ik hou van Breda, met haar gezellige, bourgondische bedrijvigheid en sfeervolle terrassen. Maar zo nu en dan hou ik ook van een beetje me-time: even rustig en relaxed genieten van al het moois om me heen. Ook dit is wat hartje centrum te bieden heeft! Verstopt tussen de winkelstraten en kroegen bevindt zich ‘t Sas: een prachtig trendy winkelhofje waar een oase van rust en romantiek je omarmt en waar je heerlijk culinair kunt genieten bij één van de lunchrooms. 

win via Facebook of INSTAGRAM een lunch voor 2 incl. een goed glas wijn

Wij strijken neer bij Canella, waar eigenaar Walter ons enthousiast ontvangt. Walter runt sinds mei 2017 met alle passie en plezier zijn lunchroom, samen met zijn vrouw. En dat is te merken! Er hangt een goede sfeer en het personeel is vrolijk en vriendelijk. De Portugese tegeltjes, houten tafels en gekleurde lampen zorgen voor een hippe, sfeervolle ruimte. Helemaal van deze tijd!  We nemen plaats aan een tafeltje bij het raam, waar we uitzicht hebben op het mooie terras met eettafeltjes en loungesets. Loungen zit er voor ons even niet in, want het begint zojuist regenen. Niet erg! Want Walter heeft een geweldige 3-gangen lunch voor ons in petto, bereid met écht verse ingrediënten en gepaard met een goed glas wijn. Klinkt sjiek - dat is het ook - maar de prijs kwaliteitverhouding is top! Dit is ook hetgeen waar Canella zich in onderscheidt: heerlijke verfijnde gerechten voor een fijne prijs. 

In één woord: fantastisch

Ik begin met de romige vissoep met gerookte forel en peultjes. In één woord: fantastisch! Iedere hap is een fluweelzachte smaak explosie. De forel is heerlijk zout van smaak en zo zacht dat hij in mijn mond uit elkaar valt. 

Mijn collega geniet ondertussen van de meest rijkelijk gevulde carpaccio die ik ooit heb gezien. Een lust voor het oog: een prachtig opgemaakt bord met krullen van eendenlever, zongedroogde tomaat, kappertjes, geroosterde pijnboompitten, parmezaanse kaas en on top wat truffelcrème. Natuurlijk neem ik even een hapje om te ervaren hoe het is dat de eendenlever langzaam wegsmelt op je tong... Poeh, dit mag je niet missen!  

Terwijl we ons voorgerecht laten zakken, zien we dat ze in de prachtige open keuken hard aan het werk zijn om ons volgende gerecht te bereiden. Na enige tijd verrast Walter ons met de tweede gang. Eenmaal de Smokey Sandwich en eenmaal de Hamburger Special. Even stilstaan bij die eerste: wat een beleving! De Smokey Sandwich wordt geserveerd op een stoer donker bord met daaroverheen een soort cloche waar de rook in blijft hangen. Als de cloche wordt verwijderd vind ik het vrijkomen van de rook een hele beleving an sich. 

de aroma's trekken tijdens het proces in het gerecht en zorgen voor die extra smokey smaak

Na het verdwijnen van de rook is daar ineens de sandwich samen met de lotuschips on the side zichtbaar. Terwijl ik nog helemaal onder de indruk ben van dit fenomeen vertelt Walter dat het niet alleen gaat om de beleving, maar juist om de aroma’s die tijdens dit proces in het gerecht trekken. Die zorgen voor die extra smokey smaak. En dat proef je! De sandwich is trouwens belegd met rosbief, augurk, spek, sla, en gerookte truffelcrème. Een heerlijke smaakbeleving! 

je proeft dat alles met verse ingrediënten en een hoop liefde bereid is

Mijn collega en ik besluiten onze gerechten te delen, dus er komt ook nog een halve Hamburger Special mijn kant op. En Special it is! Eigenlijk wat je van een hamburger zou verwachten, maar je proeft dat alles met verse ingrediënten en een hoop liefde bereid is. Het is te merken dat hier écht aandacht wordt besteed aan de gerechten. 

Als afsluiter krijgen we een proeverijtje van verschillende taartjes: een citroen cheesecake, een bosvruchtentaartje en een walnoten-koffietaartje. Walter had goed in de gaten dat we al lekker vol zaten van de eerdere twee gangen, dus hij heeft mooie ‘petitfour-formaatjes’ voor ons aangehouden. Hij vertelt erbij dat Canella ook bekend staat om deze zelfgemaakte taarten. En dat is zeker niet onterecht! 

Me-time: geslaagd

Een heerlijk luchtige structuur en een verfijnde zoete smaak. De citroen cheesecake is mijn favoriet. Lekker fris, past helemaal bij het seizoen. Het is dat ik al zo veel heb gegeten, anders had ik zeker een lekkere grote punt (wat eigenlijk het ‘gewone’ formaat is) besteld. Echt een aanrader voor bij de ochtend of middag koffie! Vervolgens nemen we goed gevuld afscheid van Walter, verlaten we Canella en lopen we door de oase van rust weer naar de ‘ordinairy world’. Me-time: geslaagd!