High Wine bij Café Noir

Wij zijn deze middag uitgenodigd om te komen genieten van een high wine bij Café Noir. Dit prachtige café biedt een uitgebreid aanbod, van lunch, diner, koffie tot borrel én high wine met bijpassende hapjes. 

We worden ontvangen door Mike, de sommelier van Café Noir en onze gastheer voor deze middag. Je komt binnen in een zaak met allure en stijl, maar het voelt tegelijkertijd enorm huiselijk. We worden aan een tafeltje bij het raam gezet en kunnen zo het hele restaurant overzien. De sfeer is er gemoedelijk deze zondagmiddag en er zitten een aantal families, stelletjes en werkenden binnen, die net als wij aan het herfstweer willen ontkomen.

Mike komt al snel naar ons toe voor de aftrap van de high wine, een bubbeltje genaamd Cava Torres. Hij verteld met plezier over de wijnstreek waar deze cava vandaan komt en van welke druiven hij gemaakt is. We krijgen er een kaartje bij waar alle informatie over de bubbel op staat, zodat we die ook nog even rustig kunnen nalezen. We zijn begonnen in Spanje en volgens Mike vervolgen we onze weg gedurende de middag naar boven met de verschillende wijnen. Deze fris zure cava is in ieder geval al een hele goede start.

Hierop volgend krijgen we een Verdejo ingeschonken van hetzelfde familiehuis als de bubbel. Mike verteld dat deze familie zich enorm bezighoudt met het verduurzamen van de wijnen die ze produceren. Daarnaast ondersteund de familie onderzoek naar klimaatsverandering. Bij deze frisse en stevige wijn met smaken van groene appel en meloen krijgen we oesters, geserveerd met citroen, een rood pepertje en kiemgroentes. 


Daarnaast worden warme nacho’s met huisgemaakte guacamole op tafel gezet, ook met jalapeño, pepertjes en ui. De spicyness van het eten past perfect bij het frisse van de wijn.

Na Spanje, vervolgen we onze reis naar Frankrijk. We krijgen een Syrah rosé wijn uit een gebied naast de Pyreneeën van . Dit gebied kent verschillende microklimaten en bijzonder rijke bodems, waardoor dit gebied prachtige kwaliteitswijnen produceert voor de export. Deze rosé is zacht, soepel en fruitig en komt goed tot zijn recht bij het broodje met pittige muhammara en zachte aioli die we hierbij geserveerd krijgen.


Van hetzelfde huis, Croix D’Or, krijgen we vervolgens de Chardonnay. Deze wijn heeft een zilveren medaille gewonnen in het jaar 2020. Mike verteld hoe deze wijn een prachtige combinatie is van niet alleen de Chardonnay druif, maar ook het bijna vergeten druivenras Terret. Deze wijn knalt eruit met smaken van appel en citrus en we krijgen hier juist een zacht hapje bij geserveerd. Een prachtig opgemaakt bordje komt onze kant uit en we zien een crostini met een rauwe geitenkaas met vijgenjam en eetbare bloemen. Een perfecte combinatie!


We sluiten deze reis af met een uitstapje naar California, Amerika. De laatste wijn van deze high wine is de favoriet van Mike: een rode uit de wijnstreek Lodi, wat een mediterraan klimaat kent dankzij de vele rivieren in dit gebied. Deze rode wijn is gemaakt van niet alleen de druiven Carbanet-Sauvignon en Merlot, maar ook de Zinfandel. Deze rode wijn is erg zorgvuldig geproduceerd en dat proef je, een zacht mondgevoel en prachtige vanille tonen. Omdat een van ons vegetarisch is en de ander niet, krijgen we twee aanvullende gerechtjes op deze wijnen. We krijgen een charcuterie plankje met verschillende soorten vlees en een plankje met vers fruit en gesmolten chocolade. De perfecte combinatie van fris, bitter en warme smaken. 

Hierna zit de middag er alweer op. Het was een middag die voorbij vloog, met veel informatie en weetjes over de prachtige wijnen die we hebben mogen proeven. Een compliment naar het personeel voor de passie en het plezier waar deze high wine mee gegeven werd. We hebben enorm genoten van de sfeer, het eten en de kennis en komen zeker nog een keer terug.