Foodblog: sfeervol & verrassend dineren bij OASE

In de Nieuwe Ginnekenstraat in Breda vind je het sfeervolle restaurant OASE. Bij binnenkomst heet het vriendelijke personeel je een warm welkom en brengt je naar een van de gezellige tafeltjes in het restaurant.

Ons plekje is naast de grote open keuken. Hier nemen we plaats en genieten we van ons welkomstdrankje. We zitten dichtbij de open keuken, waar de koks druk bezig zijn met de voorbereidingen van de gerechten. 

Bij het verrassingsmenu komen ook verrassende wijnen. Als eerste drankje wordt er gekozen voor een alcoholvrije gin tonic van Hendrick’s en een Vermout afkomstig uit Nederland. Dit is speciaal, gezien Vermout vaak afkomstig is uit Frankrijk of Italië en deze versterkte wijn op smaak wordt gebracht met aromatische planten en kruiden. Dit is niet typisch Nederlands, maar dit fruitige drankje met tonen van framboos, rabarber en vanille smaakt heerlijk!

Wij zijn speciaal gekomen voor het 4-gangen verrassingsmenu. Omdat we beide niet weten wat er geserveerd wordt, maakt dit het extra spannend! Hierbij wordt er vooraf uiteraard rekening gehouden met eventuele allergieën. Er wordt voor ons alle twee een heerlijke panna cotta van Tom Kha Kai met wilde gepofte rijst geserveerd. De zachte Tom Kha Kai in combinatie met de wilde gepofte rijst was zeker uniek. Die smaak van de gepofte rijst blijft lang hangen in de mond en geeft een notige smaak aan het gerecht. Hierbij krijgen we pompoen met tandoori en een bitterbal van paella met saffraan mayonaise. De pompoen is zacht van smaak en licht gekruid door de tandoori. Dit geheel komt samen op een bodem van een kaaskoekje die het gerecht met een zoute smaak hartig en evenwichtig maakt. De paella is stevig bereid, de bite van de krokante rand wordt versterkt door de volle binnenkant. In combinatie met het toefje saffraan mayonaise  maakt dit een heerlijke amuse. Daarnaast wordt er wat zuurdesembrood geserveerd met roomboter, zeezout en olijfolie.

De eerste gang wordt geserveerd: een dorade met tijgermelk, komkommer, radijs en myoga. Tijgermelk is een ingrediënt dat niet vaak terug komt in een gerecht dus dit wekt zeker onze interesse. De combinatie van frisse én volle smaken maakt dit tot een succesvol gerecht. Myoga is een Japanse gembersoort die geeft een frisse smaak aan het gerecht.


De volgende gang wordt geserveerd. Dit gerecht bestaat uit heilbot met ossenstaart, aardappel kaantjes, risotto van knolselderij en een schuim van kreeft. Een verrassende combinatie tussen vlees en vis! Wij kunnen je vertellen dat dit een unieke smaakbeleving geeft aan het gerecht wanneer de herkenbare tonen van vlees en vis samenkomen. Het gerecht was zacht van smaak en smelt samen met de heerlijke jus van kreeft op de tong. De heilbot in combinatie met de zachte maar zoutige ossenstaart is een mooie combinatie. Het schuim van kreeft is verrassend en past perfect bij het gerecht.

Bij de volgende gang krijgen we een Mechelse koekoek geserveerd met paarse bataat, bulgur, wortel en een jus van gevogelte. Het malse vlees, dat goed gekruid is in combinatie met de verschillende groente en de jus brengt een mooie afwisseling maar ook een goede balans. Het complimenteert elkaar echt! De Mechelse koekoek is een verrassend vlees die erg zacht is van smaak en lekker mals. Dit komt omdat de koekoek een gevogelte is die je niet vaak vindt op de menukaart. De koekoek wordt in kleine getallen gefokt waardoor het dier meer ruimte en rust krijgt. Dit merk je in de structuur en smaak. Alles op zichzelf erg lekker maar samen maakt het een nog mooier geheel.

Het dessert wordt vervolgens geserveerd. Dit dessert bestaat uit pure chocolade met kumquat, karamel en duindoorn. Een fijne samenhang van de pure chocolade en de kumquats en citrus, die het gerecht lekker fris maakt. De kumquat is een familie van de sinaasappel die ook wel dwergsinaasappel wordt genoemd. Juist deze kumquat gaf net dat heerlijke frisse, net anders dan de sinaasappel. Zeer verassend! De combinatie tussen zoet en fris maakt het dessert minder zwaar en geeft het een mooie twist aan het gerecht. Na alle gerechten vanavond te hebben geproefd zijn we bovenal verrast, alle smaakpapillen werden geprikkeld gedurende de avond.


Als afsluiter kiezen we nog voor koffie en thee, waarbij er nog iets lekkers geserveerd wordt: red velvet cake met icing van popcorn en een bonbon met sereh. Een luchtig plakje met de smaak van sambuca en een zachte cake beter bekend als Miserable. Na afloop komt de chef nog een praatje maken en vraagt ons naar de beleving van het verrassingsmenu. Het was een gezellige en verrassende avond vol smaakexplosies maar vooral met duurzaam verzamelde en geteelde ingrediënten. De inkoop van onder andere het vlees wordt zo lokaal mogelijk gedaan om de banden met boeken en bedrijven zo sterk mogelijk te houden. Iets wat de chef erg belangrijk vindt.

Het verrassingsdiner bij OASE was zeker een smaakbelevenis en de leuke toelichtingen bij de gerechten, lieten je de gerechten niet alleen begrijpen maar ook extra proeven.  Tijdens ons menu hebben we een oase aan verschillende smaak combinaties mogen proeven. We kijken uit naar het volgende speciale menu!

Wanneer ga jij hier dineren?