Foodblog: dineren bij 5. By Cas

In de Ridderstraat, midden in het centrum van Breda, is 5. by Cas gevestigd. De naam 5. By Cas komt niet zomaar ergens vandaan. De 5 staat voor het gezin waarin Cas is opgegroeid, voor de 5 keuzes bij elke optie op het menu en het team bestaande uit 5 personen. Het restaurant staat voor huisgemaakt, puur, persoonlijk, ruw & stoer en dat mogen wij vanavond gaan beleven. 


Het is koopavond in Breda en er hangt een gezellig sfeer in de binnenstad. Wij lopen over de Grote Markt naar de Ridderstraat waar wij het bord van 5. by Cas al zien hangen. Wij worden vriendelijk ontvangen door Cas & Pien. De muziek speelt en er hangt een intieme en ontspannen sfeer in het restaurant. Wij nemen plaats aan een hoge tafel voor het raam en Pien schenkt voor ons een heerlijk glas Chileense Chardonnay in om de avond mee te beginnen. Ook bij de wijnen komt het getal 5 terug. Er is keuze uit zowel 5 witte wijnen als 5 rode wijnen bij de gerechten. Daarnaast worden er 5 glazen uit één fles geschonken. 

Wij zijn ervan overtuigt dat zelfs mensen die geen oesters lusten, dit lekker vinden!

Voor de lekkere trek wordt er huisgemaakt brood op tafel geplaatst. Het brood is nog een beetje warm aan de binnenkant en wordt geserveerd met boter met yoghurt, bieslook en zeezout. 


Naast het brood, serveert Cas ons 5 Franse creuse welke er eigenlijk te mooi uitzien om op te eten. De oesters zijn even in de oven geweest en afgemaakt met Chardonnay-azijn, sjalotjes, bieslook en olijfolie. In het midden ligt een gebrande citroen. Heel lekker om deze een beetje uit te knijpen over de oesters. De pimentpoeder maakt het geheel af en geeft een pikant randje aan de oesters. Wij zijn ervan overtuigt dat zelfs mensen die geen oesters lusten, dit lekker vinden! 


Na de oesters schenken zij ons twee verschillende glazen wijn in voor bij het voorgerecht. De ene wijn is een licht gekoelde Pinot Noir de andere wijn is een Pinot Grigio met een blush uit Italië. Op het eerste gezicht lijkt deze wijn een rosé door de zalmkleurige gloed, maar het is echt een witte wijn met een fijne en zachte smaak. 

De smaken zijn ongelofelijk puur, vers en lekker.’ 


Bij deze wijnen worden twee gerechten geserveerd. Bij de Piot Noir hoort de steak tartaar. Deze is aangemaakt met mosterd, ketchup, sjalotjes, olijfolie en limoenzeste. Daarbij wordt een dunne mayonaise geserveerd en bovenop de steak tartaar liggen broodkruimels van het  brood. De wijn past perfect bij dit gerecht en de smaken zijn ongelofelijk puur, vers en lekker. 


Bij de Pinot Grigio wordt een tartaar van groenten met burrata geserveerd. Deze bestaat uit avocado, sjalotjes, tomaat, paprika en citroensap. Bovenop de tartaar ligt een smaakvolle burrata met Shiso Purple. Dit is een cress afkomstig uit Noord Oost Azië. Ook deze combinatie met de wijn is een perfecte match. 


Bij het hoofdgerecht schenken zij voor ons weer twee verschillende glazen wijn in. In het eerste glas wordt een biologische rode wijn uit Spanje geschonken. Bij deze wijn wordt de maïs kip geserveerd met shimeij, sushi azijn, bimi, schorseneer en tijm. Er zit een heerlijke smaak aan de kip door de dashiboter, welke getrokken is van gedroogde tonijn. 


Je proeft dat de gerechten met liefde en zorg zijn klaargemaakt. 

In het tweede glas wordt een witte Albarino uit Spanje geschonken met een fris en fruitige smaak. Het gerecht dat geserveerd wordt bij deze wijn is rijstpasta met Nobashi. Nobashi’s zijn lang gestrekte scampi’s en zijn in dit gerecht in kleine stukjes gesneden samen met sushi azijn, bieslook en doperwten. De venkelzaadjes maken het gerecht af en geven een bijzonder lekkere smaak. Je ziet het niet alleen, maar je proeft ook dat de gerechten met liefde en zorg zijn klaargemaakt. 


Bij de mais kip horen zelfgemaakte frietjes met huisgemaakte mayonaise. De frietjes zijn zo lekker van smaak, dat het hele bakje zo leeg is. Waar de frietjes zo lekker van worden blijft een ‘geheim’ recept van Cas. 


Met de desserts worden wij opnieuw verrast door bijzonder lekkere smaken. Vergeet alles wat je denkt te weten over een Dame Blanche, want deze variant overtreft alles. De Dame Blanche bestaat uit chocoladesaus, gepocheerde peer, amandelen, vanille crème en merengue. Een heerlijk dessert met lichte smaken. 


Ook de bosvruchtentaart ziet er smaakvol uit. De taart bestaat uit 5 geheime ingrediënten, maar wij lichten graag een tipje van de sluier op. De bodem bestaat uit Bastogne koek, bosvruchten met opgeklopte room en Italiaanse merengue welke aan de bovenkant licht gebrand is. Mmm!
Bij de desserts drinken wij een verse muntthee en een cappuccino.

Van ons krijgen Cas en Pien geen 5, maar een dikke 10! 

Op de menukaart staan namen van bekende gerechten, maar deze zijn in een totaal ander en eigentijdse jasje gestoken. Ze maken de kernwaarde echt waar. Alles is huisgemaakt, puur, persoonlijk, ruw en stoer. Wij hebben heerlijk gegeten en van ons krijgen Cas en Pien geen 5, maar een dikke 10! 


Voor dat wij weggaan, krijgen wij nog een lekker drankje van het huis. De kruidenlikeur komt uit Ibiza en is gemaakt van bloemen en planten die daar groeien. De smaak is fris en je proeft er anijs in terug. Erg lekker om het diner mee af te sluiten. 5. by Cas is open voor diner van donderdag tot en met maandag en gaat deze dagen om precies 5 voor 5 open. Een ding is zeker, Breda is een culinair plekje rijker! Wij komen graag terug om de rest van de gerechten op de kaart te proeven en ons te laten verrassen. Leuk om te weten is dat ze op vrijdag ook geopend zijn voor de lunch, de 5e dag van de week vanaf 12:00 uur.