Foodblog: Turks dineren bij Sultan

Het Turkse restaurant Sultan vind je aan de Bredase haven. Het gebouw herken je direct aan de Arabische letters die worden omringd door een blauw neonlicht. Wij mogen vanavond proeven van wat deze heerlijke keuken te bieden heeft!


Als we het restaurant binnenkomen, valt het interieur van het restaurant ons meteen op. Aan de tafeltjes staan satijnen stoelen met een mooie print, aan de muur hangen verschillende Turkse tapijten, in het midden staat een open keuken en bij binnenkomst zie je gelijk de grote ronde bar. Het interieur is een mix van trendy en traditioneel. 


We krijgen een tafeltje achter in het restaurant en bestuderen alvast de uitgebreide menukaart. Je kunt à la carte eten, maar er zijn ook verschillende menu’s. Bij menu Chefs Royale krijg je verschillende specialiteiten van de chef, The Taste of Sultan is een driegangenmenu en The 1001 Flavours is een viergangenmenu. Wij kiezen deze keer voor de gerechten à la carte. Op de kaart staan verschillende gerechten: vis, vlees, vegetarisch, klassieke Turkse gerechten, maar je kunt hier ook terecht voor een steak of pasta.  

zeker een aanrader voor kaasliefhebbers


Als voorgerecht kun je verschillende mezze delen. Mezze zijn kleine gerechtjes die je kunt vergelijken met Spaanse tapas, alleen dan in een Turks jasje. We krijgen Içli köfte, karides güveç en peynir ezmesi met lavaş geserveerd. Içli köfte is gekruid gehakt met kleine stukjes walnoot in een krokant jasje van couscous. Het is een warm voorgerecht dat goed gekruid is en een licht pittige smaak heeft. De buitenkant is krokant en stevig. Je krijgt twee sausjes om in te dippen: chilisaus en tapenade. 


Karides güveç is een Turks stoofpotje met garnalen, paprika, champignons, broccoli in pomodorisaus. Bovenop zit een flinke laag gesmolten kaas. Het is een lekker gerecht dat zeker een aanrader is voor kaasliefhebbers. 


Naast de twee warme mezzes hebben we ook nog een koude mezze. Peynir ezmesi is fetakaas met paprika, peterselie en ajvar. Dit eet je met lavaş, een Turks platbrood. De fetakaas is lekker romig, proeft fris en heeft een lichte paprikanasmaak. Het is heerlijk in combinatie met het luchtige brood! 

Ondertussen worden de hoofdgerechten klaargemaakt. We krijgen de Sultan burger en Beyti kebab. Dit laatste is kalfs- en lamsgehakt in een wrap met daarover tomatensaus. Het gerecht wordt geserveerd met Turkse rijst en knoflookyoghurtsaus. Het lekkerste aan de Turkse keuken vinden wij de kruiden die er worden gebruikt. Het vlees is net als de köfte goed gekruid en is licht pittig. Het is daarom extra lekker om dit te combineren met de frisse saus. De wrap is lekker knapperig en de saus die er overheen zit is gemaakt van zoete tomaten. De Turkse rijst is voller van smaak dan bij een Aziatisch restaurant. Een aanrader als je gaat eten bij Sultan! 


De Sultan burger is één van de beste verkochte gerechten. De runderburger is huisgemaakt en wordt belegd met cheddar, sla, tomaat, augurk en een huisgemaakte saus. Het broodje is lekker knapperig waardoor het niet nat wordt van alle sappen. On the side krijg we frietjes. 


We zitten eigenlijk al flink vol maar de toetjes kaart ziet er zo lekker uit dat we dit niet willen overslaan. We gaan voor de Oreo cheesecake met chocolade en de baklava. De Oreo cheesecake is een aanrader voor chocoladeliefhebbers. De bodem is gemaakt van Oreokoekjes en het middelste van de cheesecake is lekker romig en vol van smaak. Je proeft dat dit een zelfgemaakte taart is. 


Baklava is een typisch Turks lekkernij van meerdere laagjes filodeeg met pistache en zoete siroop. Ondanks dat het mierzoet is, kun je hiervan blijven eten. Het toetje wordt netjes opgediend met slagroom en een mooie swirl van frambozensaus. 

Voldaan gaan we weer terug naar huis. Sultan is een restaurant op een toplocatie en een aanrader voor liefhebbers van de Turkse keuken. Wij komen zeker nog eens terug!