Foodblog: wijn-spijs diner bij Barlucca

Wie wil genieten van al het fijns uit Italië, is bij Barlucca aan het juiste adres! Heerlijke gerechten, fijne wijnen en super service. Inmiddels weet menig Bredanaar en bezoeker van onze bourgondische binnenstad dit heerlijke plekje aan het van Coothplein wel te vinden. Je kunt hier dan ook zeven dagen per week dineren in het sfeervolle restaurant of genieten op het terras. De bovenverdieping van het restaurant is tevens beschikbaar voor verschillende gelegenheden en vanavond staat ons hier een veelbelovend wijn-spijs diner te wachten. Wij hebben het genoegen om hier bij aanwezig te zijn en laten ons graag verrassen! 


De bovenverdieping van Barlucca is ruim genoeg voor grote feesten tot wel 200 personen, maar is tegelijkertijd door de eigentijdse en sfeervolle inrichting een fijne plek voor een borrel of diner vanaf zo’n 20 personen. Een stoer karakter in combinatie met strak wit linnen maken een fijne setting voor een prachtige avond. 


De avond wordt geopend met een welkomstwoordje van Lisa en Robin. Lisa is vinoloog bij Darewines (het bedrijf dat een deel van de wijnen bij Barlucca levert) en vertelt ons vanavond meer over de wijnen die geschonken worden bij de gerechten waar Robin, als eigenaar van het restaurant, ons verdere toelichting op zal geven. 

Op het menu staan namelijk zes gangen waarbij chefkok Rob extra uitgepakt heeft. De gerechten staan niet op de menukaart en zijn speciaal voor deze avond bedacht. Dat maakt ons extra nieuwsgierig! 

We beginnen deze avond met een bijzonder aperitief. Een mousserende wijn met eigen Barlucca label. Een heerlijke frisse bubbel met een klein zoetje. Terwijl we genieten van onze ‘Barlucca bubbels’ vertelt Lisa dat er vanavond per gang twee bijpassende wijnen geschonken worden. Alle wijnen zijn afkomstig uit Italië, waarbij zowel de bekende als de minder bekende druivensoorten de revue passeren.

Het voorgerecht wordt geserveerd, dat bestaat uit zalm gemarineerd in gin en tonic, met crumble van gedroogde tonijn en zoute citroen. De volle en verse smaken van deze ingrediënten gaan mooi samen in combinatie met de gelei van komkommer die het geheel wat frisser maakt. Terwijl de prachtige opgemaakte borden op tafel verschijnen wordt er nog wat extra gin over het voorgerecht gesprayd. Dat is een leuke verrassing!


Om te laten zien dat rosé ook goed te combineren is met gerechten schenkt Lisa ons een Bardolino Rosato in. Het frisse van deze wijn breekt het vetje van de zalm. De Favorita ‘Langhe’ gaat daarentegen meer mee in de smaken van de zalm en zorgt voor een filmend laagje in de mond. Beide wijnen vormen een fijne combinatie met dit topgerecht. Het is leuk om te proeven wat twee verschillende wijnen met een gerecht kunnen doen.


Het eerste tussengerecht is boterzachte burrata met asperges en geroosterde tomaat. Hierbij wordt gepofte carnoli rijst geserveerd en aan tafel schenkt Robin een heerlijke hazelnotenolie over het geheel. We drinken hier twee witte wijnen bij. Één uit Friuli en één uit de Veneto. Waar de eerste wijn bloemig en aromatisch is, proeven we bij het tweede glas de volle en ronde tonen die goed passen bij de wat zwaardere ingrediënten van dit gerecht, zoals de hazelnoot. 


Voor het tweede tussengerecht maken we een overstap naar vlees. Een langzaam gegaard stukje buikspek met balsamico, een puré van zoete aardappel, geroosterde paprika en yoghurt verschijnt voor ons op een mooi opgemaakt bord. Wat ruikt dit lekker! Complimenten voor de presentatie, want ook dit bord ziet er prachtig uit en vormt een waar kleurenpallet. Het malse vlees is voorzien van een laklaagje waarin we onder andere venkel ontdekken. Een gerecht dat op zichzelf staand al een geweldige smaaksensatie brengt, maar Barlucca en Darewines nog weten te versterken met de bijpassende wijnen. Een leuke ontdekking voor ons; we mogen hier zowel een rode als witte wijn bij drinken. 


We drinken een houtgelagerde chardonnay uit Toscane die een vergelijkbaar mondgevoel teweeg brengt als de buikspek. Heerlijk vol en zacht van smaak! De rode wijn is een Bardolino uit de Veneto. Lisa legt uit dat ze deze wijn wat teruggekoeld heeft, waardoor de zuren in de wijn wat meer naar voren komen. Wat is dit lekker! Waar kunnen we dit bestellen? Hier willen we vaker van genieten! 


Met gepaste (en terechte) trots serveert Robin ons het hoofdgerecht. De lamsbout is rosé gebraden en ontzettend mals. We proeven hier ook opperdoes, een soort aardappel, bij en genieten wederom van heerlijke asperges. De lente-ui, rozemarijn en lamsjus maken het geheel bijna af. Bijna… want uiteraard proeven we hier ook weer twee prachtige wijnen bij. 


Het fijne aan de toelichting die Lisa ons deze avond geeft is dat ze ons vertelt wat de wijnen doen in combinatie met het eten. Dat is waar het uiteindelijk om gaat, de smaak! Alles wordt op een hele toegankelijke wijze uitgelegd en doordat ze steeds per tafel een uitleg geeft is het heel makkelijk om vragen te stellen en indien gewenst ook wat dieper op de wijnen in te gaan. Zo is deze avond dus heel toegankelijk voor iedereen. Of je nu fijnproever bent op het gebied van wijnen of er juist graag nog wat meer over wil weten. 


Het hoofdgerecht combineren we met twee rode wijnen. Een Dolcetto, dat staat voor ‘kleine zoete’ met een volle, zwoele en fruitige smaak. En anderzijds een Chianti die 12 maanden op hout gerijpt heeft. Deze wijn heeft dan ook wat meer body is past daardoor mooi bij het vlees.


Terwijl we gezellig kletsen met Robin en Lisa verschijnen de kazen op ons gezellige tafeltje voor twee. Een Quadrello Di Bufala en een blauwschimmel genaamd Lazulli. We hebben het genoegen om nogmaals de Chardonnay te proeven. Dit keer in combinatie met de romige witschimmel kaas van de buffel. De Primitivo de Mandria uit de hak van de laars van Italië heeft zoete tonen van rood fruit die goed paart met de pittigheid van de blauwschimmel. De kaas is afkomstig van Nederlandse bodem, maar wordt gemaakt zoals Gorgonzola traditioneel gemaakt wordt. 


We sluiten deze fantastische avond vol culinaire topstukken en diverse geweldige fijne wijnen af met een dessert van aardbei. Cremeux van aardbei met daarin saus van aardbei en rode biet, geserveerd met een gelei van dragon en room. Hierbij schenkt Lisa ons een rode (ja rode!) Bubbel in. Deze Spumante is zwoel en smaakt naar aardbeien. “Je krijgt hier gewoon zin in aardbeien van” aldus Lisa. Dat kunnen wij alleen maar beamen! De rode dessertwijn (die uit Puglia, de hak van de laars) mocht na de kaas nog even blijven staan en wordt ons bijgeschonken. Deze is namelijk heerlijk bij het dessert! 


Niet alleen het eten en de wijnen zijn absoluut een aanrader bij Barlucca, maar zeker ook een wijn-spijservaring als deze. We hebben enorm genoten van al het lekkers en hebben ook nog wat kunnen opsteken van de leuke toelichtingen van vinoloog Lisa. Het team van Barlucca zorgt er altijd weer voor een onvergetelijke avond. Alles is tot in de puntjes verzorgd en ons zie je hier snel weer terug!