Foodblog: 3-gangen diner bij Bleue Bar Bistro!

Bleue Bar Bistro, een mooie en sfeervolle Franse Bistro op de Grote Markt. Ik heb al veel positieve verhalen gehoord over deze zaak en besluit om zelf een kijkje te gaan nemen en te genieten van de verschillende gerechten uit de moderne Franse keuken. Bleue verwelkomt zowel jonge als oudere gasten voor zowel zakelijke meetingen als gezellige etentjes met vrienden of familie. Eén ding is zeker, bij Bleue Bar Bistro zit je aan het juiste adres! 


Bij binnenkomst worden we vriendelijk ontvangen door Enya en haar collega’s. Enya is onze gastvrouw voor vanavond en begeleidt ons naar onze tafel. We krijgen een mooie opgedekte tafel aan de voorkant van de Bistro. Enya geeft aan dat ze ons vanavond zal gaan verrassen met een heerlijk 3 gangen-menu. Enya vraagt of we bekend zijn met enige allergieën zodat ze hier in de keuken rekening mee kunnen houden. Super fijn, dat hier rekening mee gehouden kan worden. We beginnen deze avond met een heerlijk glas champagne waarvan de smaak ons goed bevalt, een lichte smaak en perfect om de avond mee te beginnen.

Terwijl we nog aan het genieten zijn van onze glaasjes met bubbels proeven we de verschillende amuses die geserveerd worden. We proeven eerst de tartelette met flan van doperwert, asperge en gefrituurde peterselie. Tartelette is een soort klein koekbakje dat gevuld kan worden met bijvoorbeeld de flan die wij geserveerd kregen. De smaak is erg fris en je proeft de doperwt er goed in terug. De tweede amuse bestaat uit een bakje gemaakt van filodeeg met crème van geitenkaas en dragon, gemarineerde cherrytomaat afgetopt met limoengel. De smaak van de geitenkaas komt goed naar voren en de limoengel zorgt voor de frisse bite aan deze amuse. Wat is dit genieten! Eventjes later brengt Enya ons nog een schaaltje gevuld met vers gebakken zuurdesembrood met roomboter en dukkah. Het brood is lekker knapperig en perfect in combinatie met de gezouten roomboter. Dukkah is een mengsel van noten en Midden-Oosterse specerijen die zijn oorsprong vindt in Egypte. Je proeft de hazelnoten goed terug in de Dukkah en ook de kruiden zorgen voor een goede taste. 

Wanneer onze bubbels op zijn, besluiten we over te stappen naar een witte wijn die past bij de aankomende gerechten. Enya adviseert ons over verschillende wijnen en geeft aan te gaan voor de biologische wijn; Canet Valette, Une et mille Nuits Blanc. Deze witte wijn bevat geen toegevoegde stoffen en is fris van smaak met een bloemige afdronk. Ook de geur van de wijn is erg lekker en ruikt een beetje naar lavendel. We zijn erg onder de indruk over de wijnkennis van Enya. Dankzij haar kennis weten we zeker dat we voor de goede wijn kiezen! 

Niet veel later komt Enya met onze voorgerechten aan. Het voorgerecht bestaat uit een cocquille met gerookte paling, schuim van gerookte paling, knolselderij met een zwarte look, espuma van komkommer en gerookte mayonaise. De paling gecombineerd met de cocquille geven zowel een harde als zachte bite aan het voorgerecht. De smaak van verse vis komt goed tot zijn recht. Het luchtige schuim, de espuma en de gerookte mayonaise zorgen voor de verfijning van de smaak. 

Het andere voorgerecht bestaat uit een rogvleugel met een compote van sjalotten, 2 kleuren gepofte wortel en beurre Blanch met olijf, ansjovis en bieslook. Nog nooit eerder hebben we rogvleugel geprobeerd en we zijn onder de indruk wanneer we een hapje proeven. De rogvleugel heeft een stevige structuur en heeft een mooi licht krokant laagje. De zoete maar toch frisse compote zorgt voor een goede smaaksensatie. 

Enya komt aanlopen met onze hoofdgerechten en wat zien ze er heerlijk en kleurrijk uit! Het hoofdgerecht dat geserveerd wordt bestaat uit een confit de canard van boerderij eend met risotto en truffel jus. De boederij eend is lekker mals en valt zo van het bot af. De smaak is intens en verfijnd en voldoet aan de verwachtingen die wij hebben bij de Franse keuken. Opgemaakt met de seizoensgroente; asperge, de risotto en truffeljus is het een ware smaakexplosie. 

Ook het tweede hoofdgerecht overtreft onze verwachtingen. Wederom een kleurrijk gerecht bestaande uit kabeljauw, open ravioli met Hollandse garnaal en spinazie, crème van artisjok en schaaldieren saus. De witte vis is erg zacht en valt goed in de smaak samen met de crème van artisjok. Dit zorgt voor een luchtig gerecht. In de ravioli proef je goed de Hollandse garnaal en spinazie terug. Wat een genot! 

We sluiten dit verassing diner af met een nagerecht bestaande uit een gâteau pistache; een pistache-chiazaad cakeje met appel sorbet, zoethout crumble, matcha mascarpone, appel gel en een vanille tonkaboon saus. Het nagerecht waant zich volledig in de geuren en kleuren van de pistachenoot. Deze smaak proef je dan ook goed terug in het gerecht. Het cakeje met chiazaad is erg luchig en heeft een zachte structuur. Het sorbet ijs is lekker fris en de crumble zorgt voor een lekkere bite. 

Het andere nagerecht is een speciale tiramisu. De tiramisu bestaat uit koffie roomijs, granité en ganache. Granité is een halfbevroren zoete drank met in dit geval de smaak van koffie. De granité zorgt ervoor dat de tiramisu niet zo zwaar op de maag valt en lekker fris is. De ganache heeft een heerlijke zachte en tegelijkertijd zoete smaak van binnen. 

We combineren de nagerechten met 2 verschillende dessertwijnen. De Château Saint-Roch Muscat de Rivesaltes AOP is een volle en intense dessertwijn met de geur van exotische vruchten, perziken en rozen. Deze dessertwijn is lekker fruitig en past daarom perfect bij ons nagerecht. De andere wijn is de Mistela Negra, van de Garnacha Bianca Druif. Een Spaanse wijn uit Terra Alta, onder Barcelona.  

We drinken onze wijnen op en kletsen nog even na over de gezellige avond bij deze mooie bistro. Wat hebben we genoten van de gerechten uit de Franse keuken. We komen zeker vaker terug!