Foodblog: Culinair 3-gangen diner bij Bleue

Al eerder mochten wij genieten bij Bleue Bistro aan de Grote Markt. Een prachtige zaak met een heerlijke moderne Franse keuken. Vandaag komen we langs om de gerechten van de nieuwe kaart te proeven, want voor ons is het totaal geen straf om nogmaals te komen eten bij deze Franse Bistro. Lees je mee?


Bij aankomst worden we vriendelijk ontvangen door gastvrouw en tevens eigenaresse Fleur. Het is een mooie zomeravond en we nemen plaats op het terras. Onder het genot van Pousse Rapière genieten we van de gezellige drukte op de Grote Markt. Het is een heerlijk verfrissend drankje om de avond mee te starten, santé!

Niet veel later verschijnen er twee prachtige amuses op tafel. We proeven een knapperige olijvenvlinder met een crème van gerookte paprika en een tartelette met een frisse topping van doperwten crème, umami tomaat en dragon.


Om onze eerste honger te stillen krijgen we een desembroodje geserveerd met zeezout boter en Dukkah. Dukkah is een Noord-Afrikaans kruidenmengsel op basis van kikkererwten met oregano en sesam. Een ware smaakexplosie en heerlijk op het knapperige verse desembrood. 

De afgelopen tijd hebben ze zich bij Bleue veel bezig gehouden met hun uitgebreide wijnkaart. Naast de Franse wijnen zijn zij nu gaan kijken naar meer diversiteit en hebben ze nu bijvoorbeeld ook meer natuurwijnen, biologische wijnen maar bijvoorbeeld ook Spaanse wijnen. Op de kaart staan nu meer dan 90 wijnen. Vanavond krijgen wij een Spaanse Verdejo geserveerd uit Castillo (het noorden van Spanje). Deze wijn is op hout gelagerd en heeft daarvoor een kruidigere en meer aardse smaak, de tonen van steenfruit komen hier ook in terug waaronder perzik en peer. Deze frisse wijn is heerlijk van smaak en niet te zwaar en past bij alle gerechten die we vanavond nog geserveerd krijgen.

Terwijl we genieten van een goed glas wijn worden onze voorgerechten geserveerd. Het eerste voorgerecht dat we proeven is een klassieke vitello tonato in een modern jasje. We genieten van ontzettend mals gebraden kalf met een crème van rauwe tonijn en za'atar. Za'atar is een kruidenmelange van onder andere tijm én oregano. De vitello tonato wordt geserveerd op een bedje van frisse voorjaarsgroenten en aardappel. 

Het andere voorgerecht is de tartare de bar, de naam zegt het al een prachtige tartaar van rauwe zeebaars. Dat dit een van de favoriete gerechten van Bleue is geloven wij meteen! De zeebaars is ontzettend zacht van smaak en smelt op je tong. De tartaar wordt geserveerd met rivierkreeftjes, dille, frisse watermeloen, espuma van komkommer en een wit desem krokantje met Caesar dressing. 

Wanneer de hoofdgerechten op tafel verschijnen kan ons geluk niet op! De gerechten zijn wederom prachtig opgemaakt en echt een feestje op ons bord. Naast dat het een feestje op ons bord is is het ook een feestje voor onze mond. We krijgen een zachte scholfilet geserveerd met een kort gebakken coquille, gestoofde mosselen en een crème van wortel met een schuim van vadouvan; een Indiaas kruidenmengsel van knoflook, kerrie en mosterd.


Daarnaast krijgen we een klassieke tarte tatin geserveerd met een vulling van pompoen en een schuim van truffel. Je hoeft niet perse vegetarisch te zijn om dit gerecht te kiezen want het is ontzettend lekker! De tarte tatin is lekker knapperig en het zoete van de pompoen combineert uitstekend met de truffel. Dit is genieten! On the side krijgen we knapperige huisgemaakte Franse friet met mayonaise. 

Bij een Frans diner kan een crêpe als dessert natuurlijk niet ontbreken. Deze klassieke crêpe Suzette wordt geserveerd met amandelmousse, vanille ijs, een ganache van sinaasappel en een bloedsinaasappel saus op basis van grand marnier. Een heerlijk fris nagerecht! 

Als afsluiter van de avond genieten we van de zoete honing amandel koek met zomerfruit. Deze koek wordt geserveerd met een panna cotta van abrikoos, passievrucht mousse, witte chocolade en een sorbet van perzik en champagne. We genieten nog lang na van deze fantastische avond!