Foodblog: dineren bij restaurant Zuyd

Eindelijk is het zover! De horeca mag weer volledig haar deuren openen en de avondklok is verdwenen, dus we kunnen weer doen wat we het liefste willen: urenlang tafelen! En waar kun je dat nu beter doen dan bij Restaurant Zuyd? Na onze Zuyd voor Thuys ervaring mogen we eindelijk weer een avond culinair genieten aan de Ginnekenweg.


Bij aankomst worden we vriendelijk ontvangen door Wendy, eigenaresse en tevens gastvrouw voor onze avond.  Wendy is ontzettend blij dat ze haar gasten weer een avond culinair in de watten mag leggen en zo zijn ook wij aan de beurt vanavond. We hebben de keuze uit een 4-, 5-, 6- of 7-gangen menu. Het leuke is dat je het menu ook kunt uitbreiden met verschillende specials, zoals een oesterproeverij. Je kunt deze specials bestellen ter aanvulling op het menu of in plaats van een ander gerechtje. Super leuk!

We starten de avond met het huisaperitief, een heerlijke frisse prosecco met komkommer. Daarbij krijgen we de welbekende Zuyd kroepoek geserveerd met een tomaat chili dip. Niet veel later verschijnen er drie prachtige amuses. Een frisse panna cotta van verveine met een schuim van kardemom, gefrituurde risotto en een tomaten watermeloen compote soepje. Vooral dit soepje verrast ons enorm, wat een mooie smaak combinatie! 


Wanneer Wendy ons vraagt wat we willen drinken bij het verrassingsmenu hoeven we niet lang na te denken. We gaan vanavond voor een wijnarrangement bijpassend bij de gerechten. Wanneer ons voorgerecht arriveert schenkt Wendy voor ons een prachtige Italiaanse witte wijn in. De wijn bestaat onder andere uit Garganega, Cortese en Chardonnay. De wijn is zacht van smaak, niet te uitbundig, sappig en lekker fruitig! De wijn heeft iets weg van een Chardonnay, maar heeft niet het vettige wat een Chardonnay vaak heeft. Het is een volle, geurige droge witte wijn met een mooie rond, volle en droge smaak. Mooi en karaktervol! 

Het voorgerecht bestaat uit gepekelde en gebrande zalmrug met zeegroenten. Dit wordt geserveerd op een tartaar van zalm met gekonfijte jalapeño-komkommer-zeekraal daarbij wordt een knapperige kroepoek van zaden geserveerd. Het bord is alleen al een feestje om naar te kijken en de zalm is enorm smaakvol en zacht op onze tong. De toppings maken het gerecht helemaal af en zorgen voor een bijzondere, maar vooral heerlijke smaaksensatie! 

Als tussengerecht komt er weer een prachtig opgemaakt bord onze kant op. Het tussengerecht bestaat uit gebakken langoustine en krab met een salade van krab en ijsbergsla, krokante aardappel, olie en gel van kropsla, espuma van Japanse hartige custard, mayonaise van langoustine, haringkaviaar en een poeder van nori. Een lust voor het oog! De aardappel is lekker knapperig en zorgt voor een goede bite in dit gerecht, de langoustine is precies goed gegaard en hoewel wij niet meteen staan te springen bij ijsbergsla is deze ook echt verrassend lekker. 

Bij het tussengerecht krijgen wij een Portugese witte wijn geserveerd. Deze wijn heeft een rijke geur en smaak en meer kracht en complexiteit. Dit komt onder andere door het rijpingsproces in grote eiken vaten en in roestvrijstalen tanks. Het is een prachtige geurige droge witte wijn welke uitstekend combineert bij dit tussengerecht. De smaak zet vol, rond en aromatisch in en eindigt met een lange afdronk. 

We zijn nog volop aan het nagenieten van de eerste gerechten en genieten van de gemoedelijke en gezellige sfeer in het restaurant. Niet veel later komt Wendy de volgende wijn voor ons inschenken. Een prachtige dieprode wijn uit Spanje. De smaak is rond, zacht en aromatisch en in de afdronk kruidig en soepel. Heerlijk! 

Het hoofdgerecht komt onze kant op en ruikt echt heerlijk. Wat een geluk hebben wij vanavond met deze prachtige gerechten! Het hoofdgerecht bestaat uit Iberico en bloemkool, een verrassende combinatie. De chef komt speciaal aan tafel om een jus van curry te serveren. Heerlijke Aziatische kruiden komen ons tegemoet. De bloemkool én de curry zijn door het gehele gerecht terug te vinden. Zo proeven we een compote van bloemkool en curry, een crème van bloemkool, geraspte bloemkool een mayonaise van curry en nog veel meer ... Dit is absoluut genieten. 

Ondertussen raken onze buikjes al goed vol, maar we zouden liegen als we geen plaats meer over hebben gehouden voor het dessert. Ons geluk kan dan ook niet op als we eerst nog een amuse van het dessert krijgen. Een klein voorproefje op het dessert dat nog gaat komen. De dessert amuse bestaat uit sorbet ijs van abrikoos met een crème van witte chocolade op een bedje van pistache en abrikoos. 

Het dessert bestaat voornamelijk uit ananas; een tropische afsluiter! We proeven gemarineerde ananas met roomijs, panna cotta en gel van ananas, crumble van witte chocolade, een tuille van kniepertjes en een botercrème met gezouten karamel en tonkaboon. 

Bij het dessert drinken we een een geurige zuivere zoete witte wijn uit Frankrijk. Honing en rijp geel fruit met nuances van ananas voeren hierbij de boventoon. Dit combineert uitstekend met het zoete van de ananas in het dessert. Een perfecte afsluiter van dit verrassingsmenu. En dat we verrast zijn kunnen we zeker beamen, wat een prachtig menu. Chapeau aan de chef. 

We besluiten om de avond geheel in stijl af te sluiten met een cappuccino. Ook hierbij worden we nogmaals verrast met prachtige friandises. Dat je hier een avondje kunt genieten is ons wel duidelijk. Geen tijd om uit eten te gaan? Geen probleem! De komende tijd kun je ook nog genieten van de heerlijke think inside the boxen van Restaurant Zuyd. Je leest er hier meer over.