Foodblog: 5-gangen diner bij Floris Gastrobar

Bourgondisch Breda kent enorm veel fantastische restaurants. Een daarvan is Floris Gastrobar aan de Teteringsedijk, waar voorheen restaurant De Egelantier zat. Nieuwsgierig strijken we neer in de heerlijke groene binnentuin waar de eerste gasten al binnendruppelen. 

Het is een zonnige avond. Gastvrouw Emily serveert een gin-tonic terwijl wij de kaart bekijken. We spotten, naast mooie lunchgerechten, klassiekers op de dinerkaart als runderhaas en eend, maar ook fijne visgerechten. Een kaart waar je vrolijk van wordt. En als je overal zin in hebt wordt het lastig kiezen, een menu brengt dan uitkomst. Wij laten ons vandaag in 5 gangen verrassen. 


Het eerste gerecht is de forel-bonbon op Oosterse wijze. De fluweelzachte forelmousse is omhuld met gerookte zalm en wordt prachtig geserveerd met gerookte makreel, zeewier, kappertjes en een romige cocktailsaus. Bij deze zalige zilte bonbon wordt een frisse Torres Verdeo geschonken. Met in de mond rijp tropisch fruit zoals passievrucht en meloen is deze Spaanse schone fijn gezelschap voor dit zomers gerecht. 

Het restaurant is door de nieuwe eigenaar Dennis gemoderniseerd zonder in te leveren op sfeer. Het oogt frisser, ruimer maar nog steeds gemoedelijk en intiem. Er wordt ondertussen goed op ons gelet zodat we niets tekortkomen. Zo kunnen we op ons gemak gaan genieten van het tweede gerecht: gerookte eendenborst met sinaasappel confit, eendenrillette en mango chutney. De verfijnde filet combineert wondermooi met de vettige smeuïge smaakvolle rillette. Voeg daar een zoetje van mango en een bittertje van sinaasappel aan toe en je hebt ‘the full package’. 

Wat een feest als de huisgemaakte Bisque de Homard wordt geserveerd. Want laat dat nou toevallig onze favoriet zijn, mits goed bereid. De heerlijke geuren verraden het al als de bisque wordt opgediend. Deze rijke krachtige schaaldierenbouillon is gevuld met rivierkreeftjes en afgemaakt met room en kruidenolie en tintelt nog even na op onze tong. De Chardonnay smaakt hier voortreffelijk bij. Ik kan me nog net beheersen mijn bord niet uit te likken… 

De gangen volgen elkaar in een prettig tempo op. Na een korte break wordt het hoofdgerecht geserveerd, een Ierse diamanthaas met een saus van Cajun Melange. Perfect rose gegrild met haricots verts en een fijn aardappelgerechtje. Eigenlijk al meer dan genoeg, toch kunnen we de krokant gebakken frietjes met Belgische mayonaise niet laten staan. Te lekker! We drinken hier op aanraden van de gastvrouw een Merlot bij, zacht maar toch genoeg body om dit smaakvol vleesgerecht bij te staan. 

Het is gezellig in de binnentuin waar jong en oud zich ondertussen heeft verzameld. Genietend van al het moois dat opgediend wordt. Wij zijn inmiddels bij het dessert aangekomen. Een luchtige Mango bavarois met een biscuit bodem, krokante koek crumble, karamel parels, en een saus van bosvruchten. Dit tongstrelend nagerecht is romig en fruitig, met een goede balans tussen zoet en zuur. En ook nog eens een plaatje om te zien.


Wat een mooi menu, en wat een fijne bediening. Vol aandacht en kennis. Maar ook bij de piepjonge chef ligt de lat blijkbaar hoog. Alle complimenten aan het complete team van restaurant Floris Gastrobar. Wij hebben er weer een favoriet restaurant bij.