Foodblog: Gusto di Pol

Hoe combineer je een ijssalon, bakkerij/patisserie, ontbijt- en lunchroom en een restaurant tot één samenhangend geheel? Gusto di Pol heeft het voor elkaar gekregen en dat allemaal overgoten met een Italiaanse saus. 
“Al het lekkere dat het mooie Italië te bieden heeft, onder één dak”, zo vat eigenaresse Talita haar unieke nieuwe concept vol trots samen.


En uniek is het! Op vrijdagavond stappen we het, letterlijk op een steenworp van de Haagse Markt gelegen, gloednieuwe restaurant binnen. We worden hartelijk ontvangen door Talita, die op onze wat verbaasde gezichten direct een grote glimlach weet te toveren. 


We kijken wat verbaasd omdat we bij binnenkomst een chocoladewaterval uit de muur zien komen, gekleurd ijs in de ijsvitrine en achter de bar een bakkersrek met heerlijke broden en broodjes zien staan. Dit is duidelijk geen standaard restaurant. Talita zorgt ervoor dat we ons gelijk thuis voelen en verzekerd ons dat we echt op het juiste adres zijn; het lekkerste nieuwe Italiaanse restaurant van Breda.


Vol trots laat Talita ons het hele restaurant zien, van het relaxhoekje voor in de zaak met uitnodigende banken en stoelen, tot het chocoladelab achterin en natuurlijk slaat ze de open keuken met indrukwekkende authentiek stenen pizzaoven niet over. Wat een mooie zaak! We nemen plaats in het restaurantgedeelte en bestellen een drankje. 

Op Talita’s advies nemen we een rode wijn die niet de meest voor de hand liggende is, de volle en fruitigere Bardolino Rosso. Een uitstekend advies zo blijkt; een heerlijke volle Italiaanse wijn die perfect past bij de sfeer. De kaart is overzichtelijk en biedt voor ieder wat wils; antipasti voor de borrel of als voorafje, salades, een ruime keuzes uit verschillende pizza’s en een aantal mooie vleesgerechten. 

Wij kunnen maar moeilijk kiezen uit al de lekkere antipasti en nemen er daarom maar liefst drie als voorgerecht: de Tartare di Pol, Calamari Fritti en de Octopus carpaccio. 

Als de mooi opgemaakte borden voor onze neus worden gezet is direct duidelijk dat de klassieke gerechten in een fris en modern jasje gestoken zijn. Ook de smaken zijn fris en verrassend. De inktvisringen zijn knapperig en in combinatie met de citrus aioli een perfect voorgerecht. De paarse kleur van flinterdun gesneden octopus carpaccio knalt van het bord en verraad al een beetje de volle smaak die het, samen met de zwarte knoflook en chili jam heeft. 


Ook de tartaar, toch een echte klassieker in de Italiaanse keuken verrast ons aangenaam. De ingelegde ui, de kappertjesappel en het heerlijk malse vlees vormen een heerlijk geheel, samen met de liefde voor het product die blijkt uit de mooie opmaak van het bord. Die liefde voor het product blijkt uit alles dat we vanavond op ons bord voorgeschoteld krijgen. Talita vertelt ons dat ze de liefde voor Italië al van jongs af aan heeft meegekregen. “En de hele familie is er mee besmet”, vertelt ze lachend.

Als hoofdgerechten kiezen we er bewust voor om zowel een pizza als een van de vleesgerechten te bestellen. Omdat we pittig eten wel kunnen waarderen, nemen we een risico en bestellen de Pizza Diavola (duivelspizza). Nou, dat hebben we geweten, deze pizza zet ons letterlijk en figuurlijk in vuur en vlam. Een karafje bruisend water komt al snel op tafel. 


Of het nu de n’duja (een pikante smeerbare worst van varkensvlees en zongerijpte rode pepers uit Calibrië waar wij nog niet eerder van gehoord hebben), de rokerig smakende salami mugnano of de sopressa (een pepersalami ui de Veneto) is, wij kunnen onze vingers er niet opleggen, maar zeker er wel bij aflikken. Wat een heerlijke combinatie van pittige smaken!

Naast de pizza krijgen we de tagliata geserveerd. Een mooie bavette die smelt op de tong. Het is duidelijk een heel goed stuk vlees dat wederom met veel liefde is klaargemaakt en zonder al te veel poespas helemaal tot zijn recht komt, want poespas heeft zo’n goed stuk vlees helemaal niet nodig. Opvallend is dat de passie en aandacht voor het product zelfs naar voren komt in de gegrilde tomaat, paprika en aubergine die de bavette vergezellen. Het wordt ons steeds duidelijker met hoeveel plezier en vakmanschap er hier in de keuken wordt gewerkt.


Omdat we zo zitten te genieten, zijn we, ondanks dat we al aardig wat hebben gegeten, nog lang niet klaar met het proeven van al het lekkers dat Gusto di Pol te bieden heeft. Om het goed af te sluiten laten we ons graag verrassen met de Pol’s Favorites als dessert. Zoals de naam al doet vermoeden een selectie van de verschillende desserts die ze te bieden hebben.

Italiaanser dan dit kan je het bijna niet krijgen: tiramisu, Italiaans mokka en pistache ijs in een hoorntje bedekt met heerlijke chocolade, cheesecake en twee schattige en heerlijke zelfgemaakte bonbons. Een lust voor het oog en een heerlijke traktatie om de avond mee af te sluiten. Of toch niet? Nee, natuurlijk niet. Als we de avond echt goed willen afsluiten, doen we dat natuurlijk met een Italian koffie en een latte machiatto.

“Al het lekkere dat het mooie Italië te bieden heeft, onder één dak”, heeft Talita ons in het begin van de avond beloofd en dat heeft ze dubbel en dwars waargemaakt. Sterker nog; we hebben naar ons idee nog niet eens de helft gezien, ervaren en geproefd dat Gusto di Pol te bieden heeft. We moeten hier zeker nog eens terugkomen om het ontbijt , de lunch, de andere smaken ijs en het zelfgemaakte Italiaanse gebak uit te proberen. Of zullen we het afhalen om thuis te proberen? Want ook dat kan.
Fino alla prossima volta!