Foodblog: Jubileummenu Restaurant Zuyd 12,5 jaar!

Wauw, wat een feestje! Vandaag zijn wij uitgenodigd bij Restaurant Zuyd om het jubileummenu te komen proeven. Dit prachtige restaurant van Wendy en Stefan bestond op 6 april alweer 12,5 jaar! Een mooi moment om gerechten van de afgelopen jaren te combineren met heerlijke (én mooie!) nieuwe gerechten in een prachtig menu. De hele maand april en mei kun je ervan genieten.


Wanneer we binnenkomen verwelkomt Wendy ons met een grote glimlach. We nemen plaats en starten de avond met het welbekende huisaperitief: een verfrissende prosecco met komkommer. Daarnaast genieten we van de Zuyd Kroepoek met een 5 spices dip. Wanneer je vaker bij Zuyd bent geweest, weet je dat dit zeker niet mag ontbreken tijdens jouw culinaire avondje uit. Wij keken van tevoren stiekem al uit naar de kroepoek ;)

Wendy laat ons het menu zien en geeft aan dat ze hoopt dat we de komende drie dagen geen honger meer hebben. Dat belooft wat! We laten ons vanavond graag in de watten leggen en starten met een aantal mooie amuses. In het schaaltje met stro vinden we een panu puri: een licht deeg wat gevuld is met een schuim van paddenstoelen. Het smelt op je tong! In het zwarte hoorntje proeven we een vulling van een crème van roti, gel van kropsla en een crunch van kip. Ook krijgen we een sateetje van knolselderij welke geserveerd wordt vanuit een sigarendoosje, de smaak is rokerig maar erg lekker! 

Het gehele menu bestaat vandaag uit 12,5 gerecht om te delen. De gerechtjes worden geserveerd in 7 verschillende gangen, wat een passend wijnarrangement haast onmogelijk maakt. Uiteraard heeft Wendy een leuke suggestie voor een mooie rosé welke bij alle gerechten past. Met deze rosé aan onze zijde gaan we het menu tegemoet. We starten met de eerste drie gerechten: de Pornstar Martini, Oester & Steak Tartaar en de Zeebaars & Jalapeño. 

De Pornstar Martini kennen we allemaal als cocktail, maar nu proeven we het als mooie variant hierop in de vorm van een salade caprese. De zoetzure cherry tomaatjes zijn ingelegd in passievrucht op basis van de Pornstar Martini. De tomaatjes worden geserveerd met heerlijke zachte kleine bolletjes burrata en een crème van basilicum. Heerlijk fris! 


Vervolgens gaan we door met de bijzondere combinatie van gefrituurde oester met steak tartaar. Deze is afgetopt met knapperige zeegroenten, tom kha khai, radijs en een Thaise vinaigrette. Wij zijn positief verrast! Je proeft direct dat de oester ontzettend vers is. Het is een mooie combinatie van smaken waarbij pittig en zacht dichtbij elkaar komen. Het ziltige van de oester past perfect bij het frisse van het vlees.

Het laatste gerecht dat we proeven in ronde 1 is de zeebaars. We verwachten dat het een heerlijk fris lentegerecht is en niets is minder waar! De tartaar van zeebaars ligt in gazpacho van jalapeño en avocado met daar bovenop kleine schijfjes mini komkommer én een krokantje van quinoa. De smaken zijn ontzettend goed in balans en de olie van koriander is super lekker in combinatie met de toegankelijke gazpacho. 

Na de eerste gang kunnen we niet anders dan tegen elkaar zeggen wat voor iets moois en goeds Wendy en Stefan in de afgelopen 12,5 jaar hebben neergezet. Ze doen dit met liefde en dat zie én proef je in alles terugkomen. Wat ons betreft is dat restaurant één van de pareltjes in Breda! 

Niet veel later worden de volgende 3 gerechten geserveerd: Zwezerik & Ananas, Crumpet en Inktvis & Chorizo. De zwezerik is mooi krokant gebakken en super lekker gecombineerd met de ananas. Het gerecht is afgemaakt met koolsla, crunch van seroendeng en een luchtige, lichte saus op basis van pinda. Dat ze bij Zuyd wel weten is hoe smaken het beste samenkomen blijkt maar weer. De combinatie met pinda zou je zelf niet snel bedenken, maar het is súper lekker en zeker een aanrader. De crumpet is voor ons iets nieuws. Dit is een combinatie van donut en American pancake. Er bovenop vinden we noordzeesalade met rivierkreeftjes en gefrituurd koolblad. Niet alleen een plaatje om naar te kijken qua presentatie; de smaak van dit gerecht valt zelfs bij niet-visliefhebbers in de smaak verwachten wij. Proeven dus! 

We ronden gang 2 af met de tagliatelle van inktvis met zeegroente, zwarte rijst en luchtig schuim van chorizo. De rijst is top gegaard en lekker al dente. Ook bij dit gerecht komen de smaken perfect bij elkaar en de antiboise maakt het helemaal af. 

Wij kunnen niet anders zeggen dan dat we ont-zet-tend zitten te genieten. De eerste 6 gerechten vielen enorm in de smaak. Op naar de volgende ronde! We krijgen een heerlijk ruikende open ravioli gemaakt van knolselderij en paling met een espuma van oude kaas, verschillende structuren van aardappel en vulling van augurk. Daarna proeven we het gerecht bestaande uit rode biet en peer met schuim van aardappel, een mooie Brabantse blauwaderkaas en macadamia noten die zorgen voor een mooie bite. Eén van onze favorieten zover; deze combinatie is echt hemels! 

De gerechten van ronde 4 hadden we stiekem al voorbij zien komen voor andere mensen en we geven eerlijk toe: hier keken we naar uit. Ronde 4 bestaat uit bouillabaisse en entrecôte van kalf. De bouillabaisse is een echte klassieker, maar dan in een jasje van Zuyd. Het is een rijkgevulde vissoep met scheermes, kokkels, rouille, aioli, knapperige zeegroenten en venkel.

De entrecôte van kalf wordt geserveerd met structuren van wortel, abrikoos, gember en gepofte knoflook. Het vlees is ontzettend mals en smelt op je tong, hmmm. 

Op de kaart die op tafel staat met alle gerechten hebben we alvast gekeken met welke gerechten we dit prachtige menu af gaan sluiten. Het 11e gerecht is een combinatie van tallegio en peer, wat zorgt voor een prachtige combinatie. De mousse smelt meteen op je tong. Een mooi gerecht om het hartige deel mee af te sluiten voordat we overgaan tot de laatste 2 gerechten van het menu die zoet zijn. 

De sticky dadelcake die we na dit gerecht krijgen is buitengewoon. De cake is nog warm, smaakt ontzettend fris met de crème fraiche en de specerijen maken de dadelcake ontzettend lekker. Een mooie opwarmer voor het dessert, bestaande uit popcorn en honing.


Bij het dessert zien we op de menukaart staan dat het bestaat uit een half dessert. We zijn erg benieuwd wat dat ons gaat brengen. Niet veel later komt er een mooi opgemaakt half bord op vanwege het 12,5 jarig bestaan. Dit dessert bestaat uit een honing noten taartje met een mouse gemaakt van miso en butterscotch. Geserveerd met popcorn ijs en een gel van citroen. Popcorn ijs? Ja zeker! En lekker dat het is, het is bijna niet van echte popcorn te onderscheiden. 

Na het laatste gerecht kunnen we wel zeggen dat we écht vol zitten. Wat hebben wij genoten vanavond! Een prachtige menu met een gouden randje. Gerechten van vroeger, gerechten van nu en een aantal nieuwe gerechten komen allemaal aan bod. Zeker een aanrader voor een culinaire avond uit!