Foodblog: shared dining en cocktails bij Mezcolanza

Latin soulfood en tot in de late uurtjes natafelen, dat doe je bij Mezcolanza in Breda! Op het bekende Jazzplein in de Veemarktstraat kun je van woensdag t/m zondag terecht voor een echte Latijns - Amerikaanse lunch en/of (borrel)avond. Shared dining in plaats van tapas en een ‘chili dog’ sandwich in plaats van een broodje kip. Deze kaart prikkelt alle zintuigen. Neem plaats op het sfeervolle terras onder de grote boom of binnen in een gezellige zithoek. Je waant je direct in een Latijns-Amerikaanse wereld door de verschillende muurschilderingen en het kleurrijke interieur. Blogger Kiki van Kiek & Create nam samen met Bierfluencer Margit een kijkje en delen hier hun ervaring. Lees maar mee! 


Het bruisende koppel Bruce en Merel hebben het ‘Jazzplein’ een ware boost gegeven. Van imposante muurschilderingen tot vrolijke zithoekjes. Bij binnenkomst word je meteen ondergedompeld in de wereld van ‘latin soulfood’. En dat zien we terug op de kaart. Tijdens lunchtijd wil je hier zijn voor de Cuban Sandwich, emmentaler, cuban mojo pork roast, achterham, dijonaise en augurk. Of misschien wel voor de Chili Dog, chili, colorado, bockworst, bosui, koriander, gerookte cheddar. Van cubano's tot nacho’s of een goed gevulde salade met een verse quesedilla. Reden genoeg om je boterham met kaas in te ruilen voor een smaakvol lunchgerecht! 


Maar, daar komen we dit keer niet voor. Vanavond staat in het teken van cocktails, shared dining en sangria. En dat begint goed met ieder een Cuba Libre, geserveerd met citrus, munt, cola of cola zero en keuze uit bijna 20 soorten rum. Margit neemt de Pyrat XO Reserva en ik ga voor de Havana Club Seleccion De Maestros. Naast deze heerlijke cocktail, kom je hier ook voor verschillende flessen cava en natuurlijk een selectie van (speciaal)biertjes en goede wijnen. Borrelen en Mezcolanza gaan hand in hand samen. Met als must try: de Milk Punch. 


Maar eerst gaan we eten. En dat begint goed met de Pimientos de Padron. Je kent het wel, de geroosterde groene padron pepers met gerookt zeezout, maar dan met een crème van kidneybonen én korianderolie! Heerlijk!! Alsof je in een Latijns-Amerikaans land zit. Het verschil met tapas is dat de porties bij Mezcolanza te vergelijken zijn met ruime voorgerechten. Daarnaast kiest de chef alleen de allerbeste gerechten uit en heb je geen eindeloos lange menukaart. Denk bijvoorbeeld aan gepekelde en langzaam gegaarde Iberico ribs met chipotle mayo. Of gegrilde octopus met een humus van zwarte bonen, maisgel en korianderolie. 


Die laatste mogen we proeven en is zeker geen straf om onze eigen tentakels aan te wagen. De pulpo is gemarineerd, gegrild, gerookt en heerlijk mals. Knap hoe de authentieke smaak tot zijn recht komt, in combinatie met een pittig randje van de marinade. Oh! Daar komt de sangria aan. 


Mezcolanza heeft een unieke combinatie voor licht roze sangria. Het recept is beroepsgeheim, maar ik proef een bittertje van Campari. Heel verfrissend, vooral in combinatie met het fruit. En een mooi drankje voor bij een geweldig schilderijtje van gegrilde groente: de Verduras a la Plancha. 

We zien paprika, aubergine, courgette, mais, asperges en een salsa van bosui. Erg smaakvol, kruidig en lekker licht op de maag. Een gezonde ronde met een heerlijke bite! 


De vierde gang bestaat uit Alita de Pollo, oftewel: drie gemarineerde kippenvleugels met pineapple pika. De zoet-pittige ananassambal is een perfecte combinatie met de malse kippenvleugels. Heerlijk kluiven en de relaxte sfeer met muziek, lampjes en goed gezelschap zorgt voor een echt avondje uit. Niet in de drukte van Grote Markt, maar wel gezellig in het centrum van de stad. 

Voordat we ons aan een guilty plessure dessert wagen, mogen we nog genieten van gemarineerde gamba’s in chili-ansjovisboter met lycee. Een combinatie die ik nog niet eerder heb geproefd, maar waarvoor ik sowieso terug kom. De lycee en gamba’s zijn bijna niet te onderscheiden, maar qua smaak voegt het zoetje absoluut iets toe aan het frisje van de gamba. Must try!! 


Na 5 heerlijke shared dining gerechten zijn we met zijn tweetjes zeker voldaan. Totdat we de dessertkaart zien met churros… Gefrituurde deegstengels met kaneelsuiker en vanillieijs. Die kunnen we niet laten staan! En als kers op de taart worden we verrast met een klein glaasje cocktail a la Mezcolanza: Milk Punch. Een cocktail met melk?! Ja zeker! Door tequila, mescal, melk en guavesap te mengen en vervolgens te filteren door een koffiefilter, krijg je een gouden combinatie. Ik wist niet wat we konden verwachten, maar dit moet je een keer proeven. Een romig tintje met een zoet randje van de guavesap combineert zich ideaal met het scherpe hoekje van de tequila en mescal. 

Ik zeg: latin soulfood en cocktails, gewoon doen in Breda. Tot snel weer bij Mezcolanza!!