Indische winter in Breda: cultureel festival over Indische iconen in de Nederlandse popmuziek

Indische winter biedt een gevarieerd programma rond de tentoonstelling Indische iconen in de Nederlandse popmuziek, te zien in Stedelijk Museum Breda. Er zijn live muziekoptredens, lezingen, gesprekken, tentoonstellingen en workshops op verschillende culturele locaties in Breda.
Breda is belangrijk voor me. Daar is alles begonnen” –Andy Tielman

tentoonstelling indische iconen in de nederlandse popmuziek

De tentoonstelling Indische iconen in de Nederlandse popmuziek is gemaakt in samenwerking met de documentaire Klanken van Oorsprong die inmiddels meer dan 22.000 bezoekers heeft getrokken. Samen vertellen ze het verhaal van Indisch-Nederlandse en Molukse artiesten als The Tielman Brothers, The Blue Diamonds en Anneke Grönloh die een bepalende invloed hebben gehad op de Nederlandse popmuziek.

The Tielman Brothers, die hun carrière begonnen in Breda, The Hot Jumpers en The Crazy Rockers werden snel populair bij de Nederlandse jeugd. Met de indorock - een eigen variant op de rock ’n roll - veroorzaakten ze een muzikale revolutie. Deze Indische iconen stonden aan de wieg van de jongerencultuur van de jaren ’60. Later kregen ze ook gezelschap van Indische artiesten zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot.

Klanken van Oorsprong 
De muzikanten delen een gemeenschappelijke geschiedenis van oorlog, het vluchten uit het land van oorsprong, de gedwongen immigratie en het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland. Muziek was voor deze Indische Nederlanders de belangrijkste uitlaatklep.

Indische iconen in Breda 
In de tentoonstelling Indische iconen in de Nederlandse popmuziek staan The Tielman Brothers en hun Bredase nazaten centraal. Na aankomst in Nederland nam de familie Tielman haar intrek in een contractpension aan de Baronielaan in Breda. Het eerste optreden van The Tielman Brothers was in 1957 in Stadsschouwburg Concordia aan het Van Coothplein. In Breda en omgeving waren in die periode meer Indische jongeren die een eigen bandje oprichtten, zoals The Rockin’ Teens, The Cookes, The GMC’s.

In het museum zijn naast de originele instrumenten van deze bands, foto- en filmmateriaal en deleted scenes van Klanken van Oorsprong te zien. Daarnaast is er een Indische wall of fame met muziekfragmenten die je met je smartphone kunt beluisteren.

Programma 
Naast de tentoonstelling Indische iconen in de Nederlandse popmuziek worden in Chassé Cinema en Chassé Theater de documentaire Klanken van Oorsprong en een preview van het theaterstuk Indië Monologen vertoond. In poppodium Mezz is een optreden van The Rockin’ Teens. In museumcafé Lanzas verzorgt Astrid Seriese een Anneke Grönloh-tribute. In Nieuwe Veste, Huize Raffy en het museum worden lezingen, panelgesprekken en workshops georganiseerd. In Nieuwe Veste is ook een tentoonstelling over batik te zien van Sabine Bolk. Kortom: een programma vol muziek, inspiratie en verdieping.

Indische winter is een samenwerking met Cinecitta, Scarabeefilms, Stichting Tong Tong, Klanken van Oorsprong, Chassé Cinema, Indisch Museum, Mezz, Nieuwe Veste, Stadsarchief Breda, Huize Raffy en Gemeente Breda.

Indische iconen in de Nederlandse popmuziek is mede mogelijk gemaakt door Brabant C, Fonds 21, VWS, VSBfonds, vfonds en Gemeente Breda. De tentoonstelling is te zien in projectruimte NEXT van Stedelijk Museum Breda. De toegang is gratis.

Illustratie: Cyprian Koscielniak De foto van The Tielman Brothers is een still uit de film Klanken van Oorsprong

Over NEXT 
NEXT is de projectruimte van Stedelijk Museum Breda. In NEXT organiseert het museum projecten en activiteiten in samenwerking met partijen uit de stad. Daarnaast zijn er tentoonstellingen, workshops, lezingen en educatieve programma’s voor scholen, groepen en bezoekers. NEXT is gratis toegankelijk en heeft dezelfde openingstijden als het museum.

Stedelijk Museum Breda: het jongste stadsmuseum van Nederland 
Het museum is een ideaal vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en de kunst van Breda en omgeving wil beleven en ontdekken. Naast topstukken uit de vaste collectie toont het museum wisselende tentoonstellingen waarin kunstenaars, actuele thema’s of historische onderwerpen centraal staan. Ook besteedt het museum aandacht aan digitale cultuur. De verrassende veelzijdigheid maakt Stedelijk Museum Breda aantrekkelijk voor een breed en landelijk publiek.