Foodblog: 9-gangen Holy Experience Menu bij Liefdegesticht

Holy **** het 9-gangen menu bij Liefdegesticht is een ervaring die je mee moet maken. In september dit jaar startte Angelo Pando als nieuwe chef-kok bij Liefdegesticht, het restaurant van Hotel Nassau. De jonge chef-kok komt uit Spanje, waar hij veel ervaring op deed bij verschillende restaurants. Later verhuisde hij naar London, waar hij samen met Gordon Ramsay werkte. Als chef-kok van Liefdegesticht brengt Angel een verrassende mix van de Frans-Mediterraanse keuken naar Breda. Onze Foodies werden uitgenodigd om het 9-gangen Holy Experience Menu te proberen. 

Liefdegesticht is het restaurant van Hotel Nassau Breda en de plek om je culinaire lusten te bevredigen. Bij binnenkomst worden we vriendelijk ontvangen door onze gastvrouw Nina. We nemen plaats aan een gezellige tafel met uitzicht op het water. De culinaire reis starten we met zuurdesembrood geserveerd met gerookte boter en grof zeezout. Het brood is nog warm en heerlijk in combinatie met de luchtige boter. De rooksmaak is subtiel aanwezig maar overheerst niet. 


#1 A Mediterranean view
De eerste gang wordt omschreven als "a Mediterranean view" en bestaat uit twee gerechtjes: een cakeje van zwarte olijven en een Mediterrane salade op vernieuwde wijze. We drinken hierbij een Duitse witte wijn gemaakt van Sylvaner. Het is een droge wijn en hoog in z’n zuren wat goed bij het eerste gerecht past.

Het cakeje van zwarte olijven wordt geserveerd op een spiegel. Bovenop het cakeje ligt een bolletje van geïmpregneerde tomaat en een crème van bieslook. Het gerecht is luchtig en hoog op smaak. 

De salade bestaat uit dezelfde geïmpregneerde tomaat, baby gem, een eidooier,  kruimel van spinazie en zwarte olijven. Het gerecht is niet alleen een lust voor het oog, maar een absolute smaakexplosie. Het heeft een prachtige balans van verschillende smaken en texturen. 

#2 Oriental crab & mackerel
Het tweede gerecht bestaat uit twee kleine hapjes; makreel en een variant op het krab koekje. De makreel ligt op een bedje van sla met avocado tempura en ponzu; een saus die veel wordt gebruikt in de Japanse keuken. De krab wordt geserveerd tussen twee krokante stroopwafel koekjes. We drinken hierbij een 100% Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland, welke mooi samen gaat met het vettige van de vis en een fijne balans aan zuren toevoegt.

#3 Cured sea bream, cucumber jus, Padrón peppers
De derde gang is een gepekelde dorade met Padrón pepers en een komkommer jus, welke aan tafel wordt opgeschonken.  Het zoute van de vis gaat prachtig samen met de frisse en lichte zuren van de jus en het luchtige schuim. We drinken hierbij een Spaanse Albariño, een wijn die goed past bij zeevruchten en een stuk voller is dan zijn twee voorgangers.

#4 Shellfish from head to tail
Dit gerecht wordt geserveerd in vier schaaltjes. Centraal de langoustine, waarbij aan tafel een concentraat van langoustine wordt uitgeschonken. Daarbij krijgen we een salade van wakame, Hollandse garnalen in tempura, een mouse van garnaal en een stoof van krab. We drinken hierbij een Pinot Gris d'Alsace, een bijzondere wijn met een rokerig aroma en tonen van gedroogd fruit en honing.

#5 Herbal Hollandaise
De vijfde gang is een roodbaars in Hollandaise saus met verse kruiden, waaronder munt en salie. De vis is mooi gegaard en gaat goed samen met de licht zoete Hollandaise saus. De kruiden geven het gerecht een frisse en verrassende twist.

#6 Foie gras & nougat
De zesde gang is een typisch Spaanse touron van foie gras, hangop en noten. Hierbij drinken we Ossian Verdling Dulce; van pure oude Verdejo wijnstokken wordt een wijn geproduceerd in de stijl van een Rieslings spätlese. Het is een unieke zoete Verdejo met een zeer fraaie frisheid en zuurgraad, welke mooi samen gaat met de zoete en kruidige tonen in dit gerecht.

#7 Pigeon in autumn
Het zevende gerecht is een filet van duif met een mouse van pistache en foie gras, een gratin en gefrituurde salie. Een leuke verrassing was dat chefkok Pando aan tafel kwam om de jus over het vlees uit te schenken.

Het vlees is mooi gegaard en heerlijk mals. De rijke smaken van de jus en de pistache mousse brengen het gerecht samen.  We drinken hierbij een zachtrijpe en kruidige Franse rode wijn uit Corbières van het gerenommeerde Les Domaines Auriol. De wijn is zacht en kruidig met hints van chocolade, wat prachtig samen gaat met dit herfstachtige gerecht. 

#8 Bergamot, pistachio, kumquat
De achtste gang is een taartje van pistache met citroen ijs, bergamot, kumquat en stukjes merengue. Het taartje is vol en romig, wat mooi samen gaat met de frisse smaak van het ijs. We drinken hierbij een Spätlese van Tschida uit Oostenrijk.

#9 Five tastes of chocolade
We sluiten onze culinaire reis af met vijf bereidingen van chocolade: een warme chocolade brownie met zeezout, chocolade met amaretto, een buisje van witte chocolade met een mousse van passievrucht, een bolletje ijs en een bonbon met een licht pittige vulling. Verrassend genoeg werd er bij deze gang geen wijn maar bier geschonken. Het glas Grand Prestige gaat prachtig samen met de vijf verschillende bereidingen van chocolade.

Pando: “De belangrijkste voorwaarde voor een culinaire ervaring? Smaak. Natuurlijk moet de presentatie kloppen. De kleuren van het gerecht, hoe alles samenvalt. Maar zonder verfijnde smaak ben je nergens. Ik verleid onze gasten graag om deze te ontdekken.”

Voldaan kijken we terug op een zeer bijzondere avond met een culinaire ontdekkingsreis. Het Holy Experience Menu is absoluut een aanrader voor iedereen die wil worden verrast door een avondvullend programma met culinaire explosies. Geen standaard gerechten, maar verrassende combinaties van wijn en spijs. Wij hebben hebben ons laten verleiden, jij ook?