Tags: Latour , Brieghetti, foodblog, Veemarktstraat, St. Annastraat, brie

Foodblog: Brieghetti bij Latour!

We zijn vandaag te gast bij Latour, waar we uitgenodigd zijn door de zussen Jessica en Ilse om een wel héél speciaal gerecht te proeven. We lopen door de bruisende winkelstraten in het centrum van Breda, waar inmiddels de kersversiering al te zien is. Op het hoekje van de St. Annastraat en de Veemarktstraat is Latour gevestigd, dat naast delicatessenwinkel voor onder andere kazen en wijnen ook een heel gezellig lunchcafé is met een mediterraans sfeertje. We zijn uitgenodigd om de ‘Brieghetti’ te proeven en daar zijn we uiteraard erg nieuwsgierig naar! 

Via onze facebookpagina en instagrampagina verloten wij een brighetti voor twee!

We worden heel hartelijk ontvangen door de vriendelijke en enthousiaste Jessica. Jessica runt Latour samen met haar zus Ilse. Vol passie vertelt ze over het lunchcafé, waar met eerlijke en vooral verse ingrediënten wordt gewerkt. “Alles wordt hier vers bereid”, vertelt ze ons. Het eerste personeel start al om 6.00 uur met de voorbereidingen in de keuken. 

Alles wordt vers bereid bij Latour! 

Naast lunchcafé waar je belegde broodjes eet kun je bij Latour terecht voor een heerlijke borrel met een glas echt goede wijn. Bovendien kun je er ook gerechten, wijnen of kazen bestellen voor thuis en hebben ze een geweldige 15e eeuwse wijnkelder. Deze sfeervolle ruimte met authentieke gewelven, biedt de mogelijkheid tot wijnproeverijen en thema-avonden (zoals kaasfondue of Brieghetti) en wij hebben het genoegen om hier vandaag alvast een Brieghetti te proeven. Maar wat is dat nou precies?

Brieghetti is een combinatie van brie en spaghetti. Dat klinkt goed! Jessica legt ons uit hoe een Brieghetti bereid wordt en dat is niet zo een-twee-drie gedaan. De Brieghetti bij Latour wordt op de eerste plaats gemaakt van 1 kilo (!) ‘Brie de Nangis’. Dit is een rauwmelkse brie. Dat wil zeggen dat de brie van onbewerkte melk gemaakt is en doordat er pure melk gebruikt is, zit deze nog vol smaakstoffen. Dat proef je terug in de brie die bekend staat om zijn karaktervolle smaak. 

Een combinatie van Brie en Spaghetti 


In het lunchcafé zien we hoe de voorbereidingen voor de Brieghetti getroffen worden. De pancetta en peterselie worden gesneden en ook een uitje wordt fijn gemaakt. Het mengsel gaat vervolgens in de opengesneden brie die in zijn geheel ingepakt wordt in folie. Het pakketje gaat vervolgens in de oven zien we als we even in de keuken bij Latour mogen spieken.


Na het aanschouwen van dit proces worden we begeleid naar de kelder. Deze 15e eeuwse wijnkelder is onlangs helemaal vernieuwd en het ziet er prachtig uit! Oude elementen worden gecombineerd met klassieke én moderne materialen. Overal waar je kijkt staan mooie spulletjes of heerlijke wijnen! 

wat is het er prachtig!

We nemen plaats bij de open haard waar we onder het genot van een witte wijn vol smacht uitkijken naar de Brieghetti. Over de wijn hoeven we ons geen zorgen te maken, want Jessica is sommelier en zoekt een passende wijn voor ons uit. Bij de Brieghetti past zowel een witte variant als een rode. 

Terwijl we genieten van het vuurtje naast ons en onze ogen uitkijken wordt de Briegehtti geserveerd. Dat wordt smullen! 

Wat een plaatje! 

Een enorm bord met brie wordt op tafel gezet. Wat ruikt dit lekker zeg! Bij de Brieghetti worden brood en spaghetti geserveerd. Beiden bedoeld om te in de brie te dippen en dat doen we dan ook! 


De brie heeft een heerlijke romige, volle smaak. Door de pancetta en ui ontstaat er een smeuïg gerecht dat door de peterselie ook een frisse, peperachtige touch krijgt. 

We drinken ook een rode wijn bij dit gerecht en hoewel de witte wijn al erg in de smaak viel, zijn we allebei heel enthousiast over deze Rioja. De Roija Reserva uit 2014 is heerlijk zacht en evenwichtig van smaak en heeft een lange afdronk. Je proeft dat de wijn (24 maanden) op hout gerijpt heeft en dit is heerlijke in combinatie met de brie. 

Of de Brieghetti nou persé in een gezond dieet zou passen betwijfelen we, maar lekker is hij zeker! Als je dan toch een keer wil genieten, doe het dan ook maar meteen goed! Genoten hebben we zeker bij Latour. Niet alleen van de heerlijke Brieghetti en bijpassende wijnen, maar ook van het hartelijke personeel en eigenaresse Jessica. 

Ben je echt op zoek naar even wat anders en iets unieks? Wat ons betreft is Latour een dikke vette aanrader! Je zit er niet alleen in een heel sfeervol ingerichte zaak, maar je geniet er ook van (h)eerlijke dranken en gerechten. Het is dan ook wat ons betreft niet voor niets dat ze vorig jaar nog de Stappen Horeca Award wonnen in de categorie koffie, lunch en lekkers. 

Op 14 december is volgende Brieghetti avond. Ben je enthousiast geworden en wil je dit gerecht ook eens proberen? Reserveer dan op tijd, want het aantal plaatsen is beperkt.