Foodblog: diner bij Bistro de Baronie

Bistro de Baronie is een gezellig huiskamerrestaurant aan de Baronielaan in Breda. Bij Bistro de Baronie kun je kiezen voor het verrassingsmenu, het bistro menu of ‘’les Neuf’’. Dit laatste menu omvat negen gerechtjes van elk 9 euro. Onze foodies besloten zelf een kijkje te nemen en het zelf te ervaren. 

win een diner voor twee personen via facebookinstagram!


Bij binnenkomst stond de eigenaar, Vincent, direct voor ons klaar om onze jas aan te nemen en iets te drinken aan te bieden. Naast de drankjes kregen we een schaaltje met popcorn op tafel. De eigenaar vertelde ons dat het popcorn met truffelolie was. Normaal gesproken ben ik helemaal geen liefhebber van popcorn maar hiervoor maakte ik graag een uitzondering. 

Vervolgens kregen we een amuse van pompoen crème, gepofte pompoen pitten, eendenbout en een vleugje kaneelolie. De combinatie van de pompoen met de eendenbout was verrassend en erg lekker. Een goede start voor een heerlijk avondje!

Na een broodje met ‘’Beurre Fleur de Sel’’ tussendoor, kregen we een mooi opgemaakt bord met daarop rosbief met honingmosterd, truffelmayonaise, pijnboompitten en een frisse aardappelsalade met eendenlever en een chipje. Het gerecht was niet alleen een lust voor het oog, maar smaakte ook heerlijk. 

Na de rosbief mochten we genieten van een heerlijk mals stukje zalm met hierbij poffertjes van mierikswortel en een clotted cream met dille. De mierikswortel gaf het gerecht pit, wat mooi werd uitgebalanceerd door de clotted cream met dille en het vettige van de zalm. 

Vervolgens mochten wij ons laten verrassen met een bordje met agnolotti, gevuld met krab, crème van doperwten en munt, rouille en paling. Het is een gerechtje met verrassende smaakcombinaties, die samen een mooie balans vormen. 

En toen kwam mijn favoriet van de avond! De garnalenbisque met  melkschuim, geserveerd met een klein garnituurtje van kokkeltjes. De soep was een ware smaaksensatie, vol en romig van smaak. Het garnituurtje zorgde voor een lekker bite bij het gerecht. 

Het volgende gerecht was een schaaltje met parelcousous geserveerd met abrikozen, rozijnen, gemalen pistachenootjes en daar bovenop mosselen. Door de abrikozen kreeg het gerecht een lekker zoetje, dat goed samen ging met het zoute van o.a. de mosselen. Daarnaast sloot dit gerechtje erg goed aan op de soep die ervoor geserveerd werd.

De eigenaar vroeg of we nog een gerecht lusten of dat we liever door wilden naar het dessert. Ondanks de volle maag besloten we nog één gerechtje te delen. Het gerechtje bestond uit een rundersukade, anderhalf uur sous vide gegaard, en geserveerd met schuim van piccalilly. Een klassieker in een modern jasje en waanzinnig goed op smaak.    

Het laatste gerecht was het dessert en bestond uit een crème brulee met rood fruit, het aroma van tonkabonen, een bolletje roomijs en een kletskop. De crème brulee was perfect opgestijfd en gekarameliseerd. De toevoeging van het rode fruit maakte het dessert weer wat frisser waardoor de smaak goed in balans bleef.


Vincent, de eigenaar, weet wel hoe hij de gast moet verwennen met het combineren van verschillende smaken. De huiskamersfeer zorgde ervoor dat we een comfortabel en gastvrij gevoel kreeg. De gerechtjes waren stuk voor stuk van top kwaliteit en maakten de avond tot een echt avondje uit. Bistro de Baronie is de locatie om te gaan eten wanneer je iets te vieren hebt of gewoon zin hebt in een gezellig avondje uit. Zowel voor de grote als voor de kleinere eter is dit een echte aanrader!