Tags: foodblog, Lunchen in Breda, chocolade, H. van Haaren , Tearoom, Taart

Foodblog: nostalgisch genieten bij H. van Haaren.

Aangekomen bij Banketbakkerij en Tearoom H. van Haaren word ik overvallen door een gevoel van nostalgie. Hier kwam ik al als klein meisje met mijn moeder om tijdens het winkelen een appelbol te eten. Het prachtige pand in de Veemarktstraat dateert uit de 19e eeuw en die sfeer straalt het nog steeds uit. We worden meer dan warm welkom geheten en vinden een gezellig tafeltje waar we zowel zicht hebben op de tearoom als op de prachtige vitrines die vol liggen met de zaligste zoetigheden. Het is een komen en gaan van klanten die hier ambachtelijk gebak, koekjes en chocolade komen halen.

Maak via FACEBOOK en instagram kans op een zalige zoete proeverij voor 2!

In de tearoom zien we nette dames koffie drinken met elkaar, echtparen die tijdens het shoppen genieten van een goede kop koffie met een ambachtelijk gebakje en ook vriendinnen die steeds vaker H. van Haaren weten te vinden. Want behalve voor de gemoedelijkheid kom je hier ook voor de hoge en constante kwaliteit van het rijkelijk assortiment banket. Eigenaresse Natasja vertelt ons dat de meeste klanten hier al jaren komen. Verderop zit een mevrouw zichtbaar te genieten van haar koffie met gebak terwijl ze met het koppel aan het tafeltje naast haar in gesprek raakt. Natasja: “Toos komt hier al meer dan 30 jaar, iedere week”. Eens een klant, altijd een klant dus bij H. van Haaren. 

Banketbakkerij H. van Haaren is dan ook niet zomaar een banketbakkerij. Je voelt en proeft de passie en de liefde, niet alleen voor het vak, maar vooral ook voor de klanten met wie in de loop der jaren een hele goede band is opgebouwd. En niet alleen de klanten zijn trouw, maar ook het personeel is als familie. Conny en Edina werken hier al decennia lang. Eerst voor de familie Van Haaren, die in 1950 de banketbakkerij begon, nu voor Corné en Natasja van Mook, die in 2013 de zaak overnamen van familie Van Haaren. Corné leerde hier het vak toen hij als jongeman begon in de banketbakkerij. Toen er voor de familie Van Haaren geen opvolger binnen de familie bleek te zijn, was Corné –die er toen al 26 jaar werkte- de beste kandidaat die de familie zich kon wensen.

Onze proeverij begint met de bestseller van het huis: limoen brûlée. Een smakelijke harde wenerbodem met pure chocola, een luchtige romige limoen bavaroise met een laagje romig gebrand eiwit. We drinken hierbij cappuccino en café latte. Wij begrijpen heel goed dat mensen hier voor terug komen! 

We proeven ook prijswinnaar ‘bavaroise met peer en marsepein’, een appetijtelijk uitziend gebakje met verrassende structuren en smaken. 


De lauwwarme appelkanjer met kaneel en rozijnen heeft een krokante  topping van victoria beslag; geroosterde amandelen met suiker. Zó zalig!

Hierbij willen we graag thee want we zijn erg benieuwd naar de ‘thee a la carte’. Namen als ‘glimlach van Mona Lisa en Champagne Cassis’ spreken tot de verbeelding en móeten wij proberen! Natasja: “Deze thee is erg populair, vaak nemen klanten na afloop nog een zakje mee naar huis”

HET IS ALLEMAAL HEERLIJK. MET DE HOOFDLETTER H VAN HAAREN!

De volgende gang is een hartige, van worstenbrood, saucijzenbrood en een pittige variant met saté-kruiden. De smaakvolle thee is een mooie begeleider voor deze heerlijke lauwwarme kakelverse broodjes. Het gehakt is perfect op smaak en het deeg luchtig gebakken. Op de kaart zien we verschillende hartige gerechten. Behalve broodjes en croissants ook een soep, tosti en huisgemaakt pasteitje.

Terwijl een groepje jongelui langskomt voor de paaseitjes met Malibu en Licor 43 krijgen wij een prachtige schaal met verschillende zoete en hartige koekjes, een mokkaschuim gebakje, paaseitjes en chocolaatjes. Stuk voor stuk ambachtelijk gemaakt in eigen banketbakkerij. Krokante kaasvlinders, gekonfijte sinaasappel met pure chocolade, mooie zandkoekjes, een perfect gebakken bokkenpootje. 

Wat jammer dat we het niet allemaal op kunnen, want we willen nog heel graag het Bredaas turfje proeven, een hit onder de happy few die dit hemels gebakje geproefd hebben, want het zit niet standaard in het assortiment. “Hier, neem lekker mee naar huis. Morgen bij de koffie.” We komen moeilijk weg bij de dames van H. van Haaren, want met onze jassen aan komen de anekdotes over de toonbank en zo staan we een half uurtje later nog steeds gezellig te kletsen. De volgende dag zijn wij wel weer in de stemming voor een taartje en gaan eens lekker zitten voor ons Bredaas turfje. Weer een hele mooie koekbodem, met daarboven een bavaroise van kaneel met stukjes appel.

En die appelbol van vroeger, die hebben ze nog steeds!

Neem ook eens een kijkje op de website. Je kunt hier ook heel makkelijk je banket bestellen. Wist je trouwens dat het Bredaas turfje ook op bestelling te verkrijgen is?